Ekonomi Sıfır Atık katkısıyla kentsel dönüşüm

Sıfır Atık katkısıyla kentsel dönüşüm

15.04.2024 - 06:37 | Son Güncellenme:

İstanbul’da kentsel dönüşümde 110 milyon ton inşaat malzemesi atığının ortaya çıkacağı öngörülüyor. Bu atığın ekonomik değeri ise 66 milyar TL olarak hesaplanıyor.

Sıfır Atık katkısıyla kentsel dönüşüm

Meltem Güneş / ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen ve küresel bir çevre hareketine dönüşen “Sıfır Atık” projesinin, İstanbul’un kentsel dönüşümüne de önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Haberin Devamı

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, İstanbul’daki kentsel dönüşümde yaklaşık 110 milyon ton inşaat malzemesi atığının ortaya çıkacağının öngörüldüğünü söyleyerek, bu atığın ekonomik değerinin ise 66 milyar TL olarak hesaplandığını ifade etti.

Bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan TAYED Başkanı Öner, İstanbul’da 600 bin bağımsız birimin acil dönüşümünün planlandığını anımsatarak, olası bir deprem riskine İstanbul’u hazırlamak için yürütülen çalışmalarda “Sıfır Atık” projesinin önemli bir rol üstleneceğine dikkat çekti.

EKONOMİYE KAZANDIRILIR

Öner, Türkiye’de inşaat malzemeleri toplam satışının yıllık ortalama 500 milyar TL ile Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 12’sine denk geldiğini söyleyerek, şunları dile getirdi:

Haberin Devamı

“Türkiye’de üretilen toplam atığın yüzde 40’ı inşaat sektörü kaynaklı. İstanbul’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında yaklaşık 110 milyon ton inşaat malzemesi atığının ortaya çıkması öngörülüyor. Bu atığın ekonomik değeri 66 milyar TL olarak hesaplanmakta. Dönüşüm esnasında yıkılacak binalardaki inşaat atıklarının ekonomiye kazandırılmasıyla, bu kaynak yine kentsel dönüşümde kullanılabilir.”

Binalardan çıkacak ahşap, beton, kiremit, cam, demir gibi atıkların farklı süreçlere tabi tutularak, kontrollü bir şekilde ayrıştırılması gerektiğini belirten Öner, “Örneğin bina camları, panelleri sağlıklı bir şekilde sökülerek hızlı bir dönüşüme tabi tutulduktan sonra yeni ürüne dönüştürülebilir. Böylece hammadde ihtiyacı da yine binaların kendisinden karşılanmış olacak” dedi.

ASBESTE DİKKAT!

TAYED Başkanı Öner, 2000 yılı öncesi inşa edilen binaların yüzde 70’inde yani 67 milyon ton atığa denk gelen 1 milyon 200 bin birimde asbest riski bulunduğunu aktararak, özellikle dönüşüme bu binaların tabi olması nedeniyle tüm önlemler alınarak dönüşüm yapılması gerektiğini vurguladı.

Öner, “Uzman eller altında asbest riski kontrollü şekilde ortadan kaldırılabilir. Çıkarılan asbestli malzeme özel kaplı ambalajlarda taşınarak, yine asbest için hazırlanmış hafriyat alanlarına dökülerek yayılımı engellenebilir. Geriye kalan inşaat atığı da bu şekilde sağlıklı bir şekilde ekonomiye kazandırılabilir” dedi.