Ekonomi Çok 'baba' bir yatırım!

Çok 'baba' bir yatırım!

19.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York gezisinde dünyaca ünlü yatırımcıları Türkiye’ye davet etti. Alibaba CEO’su Türkiye’ye 2 milyar dolarlık yatırım planları olduğunu açıkladı. Elon Musk da Türkiye’ye de bir Tesla fabrikası kurma sinyali verdi.

Çok baba bir yatırım

EKONOMİ SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta bir araya geldiği yatırımcılara Türkiye’nin yatırım için nasıl cazip olanaklar sunduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Erdoğan, dünyanın önde gelen şirketlerinden Çinli e-ticaret devi ve Trendyol’un ana ortağı olan Alibaba Grup Başkanı Michael Evans ve Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin’i kabul etti. Evans, Türkiye’ye gelecek dönemde 2 milyar dolarlık yatırım planlarının olduğunu açıkladı.

Erdoğan, Alibaba’nın yatırım planlarını öğrenmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Evans Türkiye’de yapmayı planladıkları yatırımlara ilişkin bilgi verirken Ankara’da veri merkezi ile lojistik merkezi ve İstanbul Havalimanı’nda hayata geçirdikleri ihracat operasyon merkezi gibi yeni yatırımlara ilişkin detayları paylaştı.

Duydukları güven neticesinde bugüne kadar Trendyol aracılığı ile Türkiye’ye 1,4 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Evans, Trendyol’un uluslararası büyüme stratejisini desteklediklerini aktardı. Türkiye’nin, dünyanın lider e-ihracat ülkesi olma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Evans, Türkiye’ye gelecek dönemde yatırımlarının süreceğini kaydetti.

Haberin Devamı

FİLENİN SULTANLARINA ÖVGÜ

Trendyol’un da sponsorları arasında yer alması dolayısıyla Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’i de yakından takip ettiğini dile getiren Evans, bu organizasyonu Türkiye’nin dünya arenasında söz sahibi bir teknoloji oyuncusu olduğunun ispatı olarak gördüğünü belirtti. Aynı zamanda altın madalya sahibi bir olimpiyat sporcusu olan Evans, Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın dünya çapındaki başarılarını da yakından takip ettiğini belirterek Trendyol’un spora ve sporculara verdiği destekten de son derece memnun olduklarını dile getirdi.

Çok baba bir yatırım

ERDOĞAN’A ‘KAFTAN’ HEDİYE EDİLDİ

Alibaba Grup Başkanı Evans, Erdoğan’a 2 milyar dolarlık yatırım müjdesi verdi. Trendyol Grup Başkanı Çetin, Türk ressam İsmail Acar’ın Trendyol Sanat için özel olarak yarattığı ‘Kaftan’ adlı eseri Erdoğan’a hediye etti.

Çok baba bir yatırım

‘YENİ TESLA FABRİKASINI TÜRKİYE’YE KUR’ ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en zengin iş insanı olan Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk’u New York’taki Türkevi’nde kabul etti. Erdoğan, Musk’a Türkiye’nin teknoloji alanındaki atılımlarından, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nden bahsetti.

Haberin Devamı

TOGG’un Türkiye’de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla’nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Erdoğan, Tesla’nın yedinci fabrikasını Türkiye’de kurması için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uzay programı kapsamında atılan ve atılacak adımlarda SpaceX ile iş birliği imkanlarının doğabileceğini ifade ederek Musk’ı İzmir’de düzenlenecek Teknofest’e de davet etti.

‘İŞ BİRLİĞİNİ ARZU EDİYOR’

Halihazırda yıllık 2 milyon elektrikli otomobil üretim kapasitesine sahip olan Tesla’nın ABD’de 4, Çin ve Almanya’da da birer fabrikası bulunuyor. Ancak dünyadan gelen talebi karşılamak için Musk ABD dışında yeni bir fabrika kurma arayışı içinde. Tesla otomobilleri üretimi için İtalya, Fransa, İspanya ve Hindistan ile temasta bulunmuştu.

Türkevi’ndeki görüşmeye katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Elon Musk’ın Türkiye’yi Tesla yatırımı için en önemli adaylar arasında saydığını dile getirdi. Kacır, sosyal medyadan görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Elon Musk, halihazırda çok sayıda Türk tedarikçi firmanın Tesla ile çalıştığını, Türkiye’nin Tesla yatırımı için en önemli adaylar arasında olacağını ifade etti. Elon Musk, Starlink uydu hizmetleri konusunda yetkili kurumlarımızla çalışmayı ve Türkiye ile iş birliği yapmayı arzu ettiklerini de iletti. Cumhurbaşkanımız, İHA teknolojisinde dünyanın en başarılı ülkesi, yüksek teknolojide en önemli üretici ülkelerden biri olduğumuzu anlattı. Geleceğin savaşlarının gelişmiş SİHA’lar arasında gerçekleşeceğine inandığını söyleyen Musk, Türk İHA’larına yönelik dünyadaki ilginin farkında olduğunu teyit etti.”

Çok baba bir yatırım

GÖRÜŞMEYE KUCAĞINDA OĞLU İLE GELDİ

Elon Musk Türkevi’ne kucağında oğluyla geldi. Erdoğan görüşmede Musk’a ‘Daha Adil bir Dünya Mümkün’ kitabını, oğluna da futbol topu hediye etti. Görüşmede Erdoğan’ın Musk’a ‘Hanım nerede?” diye sorduğu, Musk’ın da ‘ayrı yaşıyoruz, onun için çocuğa ben bakıyorum” dediği öğrenildi.