Ekonomi Sudan ucuz zeytinyağı! Yeni satıcılar ortaya çıktı

Sudan ucuz zeytinyağı! Yeni satıcılar ortaya çıktı

22.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İnternette birçok sitede, piyasa fiyatının çok altında zeytinyağlarının satıldığı dikkat çekiyor. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, 2023-2024 sezonu zeytinyağı alım fiyatını kilogram başına 295 lira olarak belirlemişken, pek çok alışveriş sitesinde “Kasım ayı fırsatı” adı altında kilosu 150-160 liradan zeytinyağı satışı yapılıyor. Uzmanlar ise uyarıyor: “Zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir. Markasını bilmediğimiz, denetlenmeyen bir yerden almak riskli.”

Sudan ucuz zeytinyağı Yeni satıcılar ortaya çıktı

ÇİĞDEM YILMAZ / İstanbul - Farklı markalar altında satılan ürünlerin yanı sıra bazı ürünlerde ise etiket dahi yok. Bu ürünlerin fiyatı ise piyasa fiyatına göre oldukça ucuz. Köyceğiz Natürel Sızma Zeytinyağı’nın beş litre fiyatının 767 TL olduğunu görüyoruz.

Haberin Devamı

Yine başka pet şişe içeresindeki etiketsiz bir zeytinyağının da, “Ayvalık zeytinyağı” diye satışının yapıldığı ve beş litre fiyatının ise 395 TL olduğu görülüyor. Piyasa fiyatının altında zeytinyağı satan bazı satıcılarla aramızda geçen diyaloglar ise şöyle:

Katkısız ve organik!

Kilosu 160 TL olan ve Burdur Hasat tarafından satışı yapılan firmayı aradık. Firma ile aramızda geçen konuşma ise şöyle:

-Merhaba ben internette 160 TL’ye satılan ürün için aramıştım, ürün size mi ait?

- Evet ürün kendi ürünümüz.

- Ürünleriniz tamamen organik mi? Fiyatı, piyasanın altında olunca ister istemez ‘Acaba mı?’ diyoruz.

- Evet, tamamen katkısız ve organik. Zeytinyağımızı Muğla Köyceğiz’deki kendimize ait zeytin ağaçlarımızdan elde ediyoruz.

Haberin Devamı

Geçen yılın ürünüymüş

(“Ayvalık natürel sızma soğuk sıkım zeytinyağı” adı altında zeytinyağı satan birçok site vardı. Ürünün doğrudan satıcılarına ulaşmaya çalıştık ve farklı iki numaraya ulaştık. İlk ulaştığımız kişi, ürünlerin kendilerine ait olduğunu iddia ederken, ikinci ulaştığımız kişi ise ürünlerin taklit edildiğini ve kesinlikle söz konusu sitelerde ürünlerinin satılmadığını öne sürdü.) İlk aradığımız kişiyle aramızda geçen diyalog:

- Merhaba, Ayvalık naturel sızma soğuk sıkım zeytinyağını soracaktım. Siz mi satıyorsunuz?

- İnternette satılanların bazıları bize ait ama asit oranı 0.5.

- Peki fiyatlarınız neden bu kadar uygun.

- Geçen yılın fiyatları.

- Peki bu yılki ürünleriniz fiyatları nedir?

- 5 litresi 799 TL.

‘Atık yağ satıyorlar’

İkinci aradığımız kişiyle aramızda geçen diyalog ise şöyle:

- Merhaba internet X,Y sitelerinde ürününüz satılıyor. Bu ürün size mi ait?

- Bu ürünler kesinlikle bize ait değil ve taklit ürünler. Biz şikâyet ettikçe yeni satıcılar ortaya çıkıyor.

- Peki sizin ürünleriniz fiyatı nedir? Söz konusu sitede 5 litre fiyatı 398 TL’ydi.

- O dolandırıcıdır. 398 TL’ye 5 litre alamazsınız. Biz 5 litresini 700 TL’ye satıyoruz. İstiyorsanız alın ama aldığınız durumda atık yağ tüketmiş olursunuz. Sağlığınızdan olursunuz.

UZMANLAR UYARIYOR: KOKUSU VE TADI TAKLİT EDİLEBİLİR

Haberin Devamı

Gıda mühendisi Nurten Sırma, özellikle alışveriş sitelerinde satılan zeytinyağına ilişkin şu uyarılarda bulundu:

“E-ticaret siteleri falanca yağ beş litrelik tenekede diye satış yapıyor. Asitlik oranı nedir, fiyatı düşük ama içerisinde sahtecilik yapılmış mı, güvenli bir yağ mı, hangi firma satıyor, bilinmiyor. Lütfen nereden geldiği belli olmayan malları almasınlar. Vatandaş bazen pazardan almayı tercih ediyor. Markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden zeytinyağı almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil. Zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir.”

Zeytin ve zeytinyağı satıcısı Mustafa Aksu ise, “Bugünkü şartlarda yağ fabrikaları zeytinyağını köylüden aşağı yukarı 280-300 lira bandında alıyor. Bunun altında bir zeytinyağı alıyorsanız mutlaka içinde farklı birşey vardır bunun” şeklinde konuştu. -DHA