Ekonomi Türkiye’deki yatırımcı profili çeşitleniyor

Türkiye’deki yatırımcı profili çeşitleniyor

20.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul sektöründe yabancı yatırımcı atağıyla birlikte, yatırımcı profili çeşitleniyor. Bu kapsamda Singapur ve Çin’den gelen yatırımcıların dışında küresel emeklilik fonları da Türkiye’ye yönelmeye başladı.

Türkiye’deki yatırımcı profili çeşitleniyor

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen PwC-ULI panelinde gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinin yanı sıra gayrimenkul danışmanlık firmaları da biraraya geldi. Panel kapsamında ‘Küresel Ekonomik Gelişmeler Sonrası Türkiye Gayrimenkul Piyasası’nı’ değerlendiren Cushman&Wakefield Yatırım ve Sermaye Piyasaları Direktörü Didem Erendil Tüzer, Ortadoğulu yatırımcıların ardından küresel emeklilik fonlarının da yüzünü Türkiye’ye çevirdiğini söyledi.
Yatırımcıların çeşitlenmeye başladığını belirten Tüzer, küresel emeklilik fonlarının yatırım için Türkiye’deki ekonomik ve siyasi istikrarı beklediğinin altını çizdi.
Türkiye gayrimenkul yatırım piyasasındaki son 10 yıllık Avrupalı yatırımcıların hakimiyetinin giderek çeşitlendiğini belirten Tüzer, Ortadoğulu yatırımcı ilgisini, Azerbaycan ve Rusya’nın takip ettiğini ve son olarak Singapur ve Çin başta olmak üzere Asya-Pasifik bölgesindeki devlet fonlarının da Türkiye ile ilgilenmeye başladığını vurguladı.
Bunların yanı sıra özellikle 2013 yılında ikinci kredi notu artışını takiben küresel emeklilik fonlarının Türkiye pazarını incelemeye aldıklarını ifade eden Tüzer, “Kuzey Amerika ve Kanada fonları kendi bölgelerinde yatırımların doyuma ulaşması ile Türkiye’yi de içine alan Avrupa bölgesi içerisinde yatırımlarını artırmaya başladı. Bu fonların yakın gelecekte Türkiye için önemli sermaye alternatifleri olacaklarını düşünüyorum” dedi.

Bekleme aşamasında
Mayıs itibariyle FED’in tahvil alımlarını düşürmesi, son aylardaki politik süreç ve de yaklaşan yerel seçimlerin yarattığı belirsizliğin piyasayı incelemeye alan yabancı yatırımcıları beklemeye zorladığını vurgulayan Didem Erendil Tüzer, Kuzey Amerika ve Kanada bölgesinden emeklilik fonları bu dönemde yatırım kararlarını yavaşlattıklarını duyurdu.

Haberin Devamı

‘Alternatİf yatırımlar olacak’
Konut projelerinin dışında ofis yatırımlarının da artacağının altını çizen Didem Erendil Tüzer, ofisin yanı sıra öğrenci yurtları, yaşlı bakım merkezleri ve kamu-özel işbirlikleri ile devam eden sağlık projeleri gibi alternatif yatırımlara da yabancı ilgisinin arttığını duyurdu.

‘2016’da 5 milyon m2’yi aşacak’

Ofis pazarına ilişkin değerlendirme yapan Didem Erendil Tüzer, “Hali hazırda yaklaşık 3.3 milyon metrekare A Sınıfı ofis bulunan İstanbul’un ofis arzının 2014 yılı sonuna kadar yaklaşık 1 milyon metrekare daha artacağını belirtti.
Tüzer, A sınıfı ofis arzının 2016 sonunda 5 milyon metrekareyi aşmasını beklediklerini iletti.
Tüzer, ofis piyasasının 2013 yılında hem geliştiricilerin hem de kullanıcıların en aktif yatırım yaptıkları sektörlerden birisi olduğunun altını çizerek “İstanbul’un jeopolitik konumu, önemli global şehirlere yakınlığı, ekonomik gücü ve büyüme potansiyeli sayesinde yabancı yatırımcıların 2014 yılında da ofis pazarına ilgisi büyük olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

BULVAR İSTANBUL İKİ AY ÜST ÜSTE ŞAMPİYON OLDU
Emlak Konut GYO ile Bulvar İstanbul İş Ortaklığı tarafından İstanbul’un hızla gelişen Başakşehir bölgesinde hayata geçirilen Bulvar İstanbul projesi 2013 yılı aralık ayı ve 2014 yılı ocak ayı hasılat şampiyonluğu ile iki ay üst üste Emlak Konut projeleri içerisinde en çok kazandıran proje oldu.
Bulvar İstanbul projesinde aralık ayında 182 bağımsız bölüm satışından 70 milyon 107 bin 796 lira ocak ayında ise 121 bağımsız bölüm satışından 48 milyon 063 bin lira gelir elde edildi. Ocak ayının ilk haftalarında temeli atılan projenin 2016 yılı ilk çeyreğinde teslim edilmesi hedefleniyor.
2016’da teslim edilecek
İki etap 15 bloktan oluşan 1555 dairenin yer alacağı projede 1+1’den 5+1’e kadar her ihtiyaca ve arayışa yönelik daire tipleri bulunuyor.
İsmini iki etabın arasında bulunan ve pek çok mağaza, restoran ve kafenin bulunduğu, ağaçlıklı bölgenin arasında yer alan yürüyüş bulvarından alan projenin 2016’da teslim edilmesi hedefleniyor.
Proje, temeli yeni atılan 2 bin 682 yatak kapasiteli en görkemli hastane kampüsü Başakşehir Şehir Hastanesi’nin karşısında yer alıyor. Ayrıca yapımı süren Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yolu, Atatürk Olimpiyat Stadı ve Olimpiyat metrosu ile aynı lokasyonda yer alan Bulvar İstanbul’un TEM Otoyolu’na yakınlığı da projeye değer katıyor.
Projede, toplu yaşam alanlarında sosyalleşmenin sağlanması için oluşturulan aktivite alanları yer alıyor.
Kültür merkezinde bulunacak özel sinema salonunda rezervasyon yaptırarak ailece veya komşularla film izleme imkânından kütüphaneye, kalabalık misafirlerin ağırlanabileceği veya davetlerin organize edilebileceği salon – lounge alanlarına kadar düşünülen pek çok ince detay, projeye ayrı bir değer katıyor.
Projenin en dikkat çekici detayları arasında özellikle çocuk eğitim ve oyun odaları, spor tesisleri ve sıcak su havuzlarının da yer alması bulunuyor.

Haberin Devamı

Gayrimenkul sektörü Dubai’de buluşuyor

Yükselen konut kredi faizleri, artan inşaat maliyetleri ve seçim süreçlerinden dolayı 2014’te iç pazardaki satışların daralacağını öngören gayrimenkul sektörü temsilcileri, yabancı yatırımcıyı yakalamak için sıcak satışın yapıldığı yurt dışı fuarlara yöneliyor.
Al Maktoum’un himayesinde bu yıl 10.’su düzenlenen ve Türkiye organizasyonunu INREMA’nın üstlendiği Dubai IPS 2014 büyük ilgi görüyor. Viatrans, Özyurtlar, Demir İnşaat ve Astaş gibi sektörün önde gelen firmalarının katılacağı fuar, 8-10 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek.
Geçtiğimiz yıl 7 binden fazla kişiyi ağırlayan ve bu yıl 20 bin katılımcı ve ziyaretçi çekmesi beklenen Dubai IPS 2014 ile ilgili Dubai Arazi ve İskan Genel Müdürü Sultan Butti bin Mejren, “IPS, bir kez daha Dubai’nin iş dünyası ve yatırımcıyı biraraya getirmesindeki inanılmaz başarısı ve yeni projelerin promosyonlarının yapılmasında sağladığı başarıdan yararlanmak isteyen sektördeki lider yerli ve yabancı şirketlerin ilgi odağı olmayı başarmıştır” dedi.
Sıcuk satış imkânı
Sıcak satışın yapılabildiği Dubai IPS fuarına Türkiye’den yoğun bir ilgi gördüklerinden bahseden INREMA Genel Koordinatörü Gökhan İlgar, “Viatrans, Özyurtlar, Demir İnşaat, Astaş Holding, Keyshead, Trabzon Modern, Dilruba Emlak, AKS Grup gibi sektörün önde gelen firmalar ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı(DOKA) gibi kurumlar katılıyor. Fuar için firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

BOĞAZ MANZARARLI PROJEYE YEŞİL SERTİFİKA GELİYOR

Haberin Devamı

TOYA Yapı ve Dilek Gayrimenkul ortak girişimi ile İstinye’de inşa edilen Qent İstinye, Türkiye ve Dünya’nın ilk Leed for Homes International sertifikalı projeleri arasında yer alacak.
Qent İstinye projesi dünyada bilinirliği ve kabul edilirliği en yüksek yeşil bina değerlendirme sistemi olan LEED’in konutlar için geliştirilmiş, Türkiye’de ve dünyada az sayıda projenin alabileceği LEED for Homes International versiyonu altında sertifika almaya aday gösterildi.
Qent İstinye projesinin mimari tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık, iç mekân tasarımları da dünyaca ünlü Porsche Design Studio tarafından gerçekleştirildi. Qent İstinye, düşük karbon salınımı ve yüksek enerji verimliliğine sahip yapısı ile hem doğayı koruyor hem de enerji tasarrufu sağlıyor.
Yerel bitki kullanıldı
İnşaat sürecindeki tüm aşamalarda doğal yaşamın korunmasına azami ölçüde dikkat edilen Qent İstinye’de yeşillendirilen alanların metrekareleri de yüksek tutuldu. Binada enerji harcayan tüm sistemlerin çalışmaları LEED tarafından belirtilen ‘commissioning’ kriterine uygun olarak denetlenerek en sorunsuz şekilde çalışmaları sağlanıyor.
Boğaz manzarası sunulan Qent İstinye’de bina arazisinde yeşillendirilecek alanların oranı yüksek tutulurken, bitkilendirme çalışmaları esnasında, yerel ve adapte olmuş bitki seçimi yapılarak su tüketiminin ve kimyasal gübre kullanımının en aza indirgenmesi hedefleniyor.

‘Dönüşümde özel sektör daha aktif rol oynamalı’

2 yıldır kentsel dönüşüm sürecinde istenen hedeflere ulaşmada özel sektörün yeterince aktif olamadığını belirten Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, bu nedenle emsal karmaşasının çözülmesi gerektiğini söyledi.
Erkanlı, özel sektörün bu işte aktif olabilmesi için ya değer artışı ya da bir miktar emsal artışı yöntemiyle kâr etmesi gerektiğini açıkladı. Erkanlı, “Elbetteki bu süreçte bir rant oluşacak. Önemli olan bu rantı kat malikleriyle, hak sahipleriyle hakkaniyet ölçüsünde paylaşmak ve bu rantın kentin dokusuna zarar vermeyecek şekilde kontrol altına alınabilmesidir” dedi.

Kağıthane’de teslimlere yılsonunda başlayacak

Kağıthane’de konumlanan Mari Rezidans projesi, Yeşildağ İnşaat tarafından hayata geçiriliyor. 2014 sonunda teslim edilmesi planlanan proje, Kağıthane Belediyesi’nin kentsel dönüşümü teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği ada bazında ilk kentsel dönüşüm projesi olarak dikkat çekiyor.
137 konuttan oluşan projede oyun parkı, çok amaçlı toplantı ve sinema salonu, yetişkin hobi odaları, fitness, hamam, sauna ve çatıda yer alan seyir terası gibi sosyal donatılar yer alıyor.
2+1 ve 3+1 daire tiplerine yer verilen projenin arsa alanı 2 bin 500 metrekare iken, inşaat alanı ise 19 bin metrekare olarak belirlendi.

Yüzde 25 peşinatla satışlar devam ediyor

Tem 2 projesi Artaş İnşaat tarafından Avrupa Konutları markasıyla hayata geçiriliyor. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konutların tasarlandığı projede 414 daire ve 34 ticari birim yer alıyor.
3 blok şeklinde tasarlanan Tem 2 projesinde 1+1 daire satışları tamamlandı. Farklı ödeme koşullarının sunulduğu projede konut almak isteyenler yüzde 25 peşinat ödeyip kalan bölümü konut kredisiyle tamamlıyor. Garanti Bankası, Ziraat Bankası ve Odeabank ile anlaşması bulunan projede fitness center, sauna, yüzme havuzu, otopark, güvenlik, ticari birimler, çocuk oyun alanları gibi sosyal donatılara yer veriliyor.

İstanbul’da butik konut projelerine yönelecek

Fe Metal, İzmir Çiğli’deki Anatolia Park Evleri’nin satışlarına hızla devam ediyor. Şu ana kadar apartman, villa, işyeri gibi projelere imzasını atan Fe Metal, Alaçatı’da inşa ettiği Viento Butik Otel’i ise Nisan ayında hizmete sokacak.
Açılış için gün saydıklarını söyleyen Fe Metal A.Ş Genel Müdürü Enver Dündar, “Şu an inşaatını tamamlamak üzere olduğumuz Alaçatı Hotel Viento’yu 2014 yaz sezonunda hizmete sokmayı hedefliyoruz” dedi.
Bugüne kadar 1500’e yakın konut ürettiklerini anlatan Dündar, “Artık İstanbul’da ciddi arazi arayışı içerisindeyiz. Merkezde arazi arıyoruz. 200 konuta kadar butik projeler yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.