Ekonomi Ulrich Zachau: İhracatta yaşanan toparlanma beklenenden hızlı

Ulrich Zachau: İhracatta yaşanan toparlanma beklenenden hızlı

25.05.2010 - 01:09 | Son Güncellenme:

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye’de, küresel mali krizin ve ekonomik resesyonun etkilerinden sonra, imalat sanayi üretimindeki kapasite kullanımının her ay tutarlı bir şekilde arttığını ve artık tekrar kriz öncesi düzeylere yaklaştığını belirterek, ihracattaki toparlanmanın da beklediklerinden biraz daha hızlı olduğunu söyledi

Ulrich Zachau: İhracatta yaşanan toparlanma beklenenden hızlı

Zachau şöyle konuştu:
“Geçen yılın dördüncü çeyreğinde, ihracat bir önce yıla göre yüzde 6.4 büyüdü. Bu oran Türkiye’nin GSYH’daki artıştan biraz daha hızlı oldu ve Türkiye için iyi bir işaret. Aynı zamanda, Türkiye’nin ithalatı da arttı. Dolayısıyla cari açık bu yıl yükselecek (belki de GSYH’nın yüzde 4’ü seviyesine) ve özellikle yabancı doğrudan yatırım olmak üzere dış finansmanın çekilmesi bu açığın finansmanında kritik öneme sahip olacak.”
Türkiye’nin önünde bulunan iki önemli zorluğun yükselen enflasyon ve hala yüksek düzeylerdeki işsizlik olduğunun altını çizen Zachau, Türkiye’deki her dört gençten biri işsiz olduğu, yeni ve daha iyi işler için bu gençlerin eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Zachau, “Daha fazla insana iş sağlayabilmek için İŞKUR ile birlikte çalışıyoruz” dedi.
Türkiye’de vatandaşlara evrensel bir sağlık sigortası kapsamı sunulduğunu ancak sistemin gelecekte mali açıdan karşılanabilir hale getirilmesi gerekeceğini anlatan Zachau şunları söyledi:
“İnsanların bugün hastanelerde maliyetli bir şekilde aldığı tedavi hizmetlerinin çoğu için yerel hekimlerine başvuracakları aile hekimliği sisteminin oluşturulması önemli bir reformdur ve bu konuda da hükümetle birlikte çalışıyoruz.”