Ekonomi Vergi artışı airfryer’da yerliyi teşvik edecek

Vergi artışı airfryer’da yerliyi teşvik edecek

24.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Airfryer ve fritözler için 35 dolar olan gözetim vergisi 100 dolara çıkarıldı. Bu durumun giriş ve orta segmentteki ürünlerin fiyatını artırması bekleniyor. Söz konusu vergi artışının arifryer’da yerli üretimi teşvik edeceği de düşünülüyor.

Vergi artışı airfryer’da yerliyi teşvik edecek

Hanife Baş - Bazı küçük ev aletlerinin ithalatında uygulanan gözetim vergisi artırıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar 30 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu kararla beraber ithal edilen bazı küçük ev aletlerinin fiyatı artacak. Bu kararın özellikle airfryer denilen hava fritözünün ithalatını etkilemesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Airfryer ve fritözler için 35 dolar olan gözetim vergisi 100 dolara çıkarıldı. Türkiye’de son dönemde mutfak ürünlerinde sıcak havayla pişirme sağlayan ‘airfryer’ furyası yaşanıyor. Yıllık satış rakamları 1.5 milyonu aşmış durumda. Bu ürün az yağ kullanılması nedeniyle de tercih ediliyor.

Fiyatı artıracak

Wiami Home Technology Genel Müdürü Mehmet Hayrettin Yılmaz, airfryer ürün grubunda gözetim vergisinin 35 dolardan 100 dolara çıkarıldığını belirterek, “Siz yurtdışından 10 dolara da ürün alsanız 100 dolar olarak vergisini ödeyeceksiniz. Bu nedenle bu uygulama airfryer’ların ücretini artıracak. Özellikle giriş ve orta segmentteki modelleri vuracak. Zaten üst segmentteki modeller bu fiyatlardan geliyordu. Giriş ve orta segmentteki ithal ürünlerin fiyatlarında bin iki bin TL’lik artış olabilir. Bu karar airfryer’da yerli üretimi de teşvik edecek. Yüksek vergi vermek istemeyen mecburen kendi üretme yolunu seçecek. İthal etmek pahalı olacağı için firmalar üretimi düşünecek. Biz de yerli üretimi düşünüyorduk bunu daha hızlandıracağız” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de aylık ortalama airfryer satışının bir hayli arttığını da dile getiren Yılmaz, küçük ev aletleri sektöründe bu yıl ise satışların çok iyi gitmediğini aktardı. Yılmaz, “2022 yılı iyi geçti. Bu yıl güzel hedefler konulmuştu ama yıl talihsizliklerle başladı. İnsanlar harcamalarını erteliyorlar. En kısa sürede sektörün eski ivmesini yakalamasını umuyoruz” diye konuştu.

Hangi ürüne ne kadar vergi

Airfryer haricinde diğer küçük ev aletlerinde gözetim vergisi artırıldı. Buna göre, tezgah üstü mikserler, meyve sebze presleri, anında su ısıtıcılar, daldırma tipi ısıtıcılar, kurutma başlıkları ve ekmek kızartma makineleri gibi ev aletlerinde 10 dolar, komple setler, su kaynatma kapları, elektrikli set üstü ocaklar için pişirme saçları, kaynatma halkaları ve ısıtma levhaları, ızgaralar ve kızartma cihazları ile tost makinelerinde 15 dolar, sadece çay yapmaya mahsus olanlar için 32 dolar, buharlı ütüler için 35 dolar, kanal tipi ısıtıcı ve diğer ısıtıcı sobalar için 40 dolar olarak uygulanacak. Sadece kahve yapmaya mahsus olan aletler için 50 dolar, yalnız şarj edilebilen dik kullanımlı elektrik süpürgeleri, robot ve akıllı süpürgeler ile gerilimi 110 volt veya daha fazla olan akıllı ve robot süpürgelerin ithalatında 200 dolar gözetim uygulamasına gidilecek.