Gayrimenkul Haberleri Afet Kanunu Nedir?

Afet Kanunu Nedir?

Son Güncellenme:

.

Afet Kanunu Nedir

Büyük çapta fiziki, ekonomik ve sosyal kayıpların oluşmasına neden olan ve genel hayatı kesintiye uğratan doğal teknolojik ya da insan kaynaklı olaylara afet adı verilir. Afet bölgelerinde meydana gelen zararların yanı sıra, afet riski taşıyan bölgelerde uygulanacak yardım ve tedbirler kanunlarla hükme bağlanmıştır. Kamuoyunda afet kanunu olarak bilinen 7269 ve 6306 sayılı kanunlar ile afet bölgelerinde ve afet riski taşıyan bölgelerde tedbir yardım ve dönüşüm esasları belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Afet Kanunu 7269

7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun ile afet bölgelerinde ya da afet riski bulunan yerleşim alanlarında alınacak önlemler ve yapılacak yardımlar belirtilmiştir. Afetin genel hayat üzerindeki etkisi göz önünde bulundurularak alınacak olan tedbirler İmar ve İskan Bakanlığı tarafınca hazırlanan bir yönetmelik ile belirtilir ve uygulamaya koyulur.

Afet Kanunu 6306

Halk arasında kentsel dönüşüm kanunu olarak da bilinen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile; afet riski taşıyan alanlar ile bu alanlarında dışında yer alan riskli binaların bulunduğu arsalarda, standartlara uygun, güvenli ve sağlıklı yaşam koşullarını sağlamak için iyileştirme, tasfiye ve yenilemelerin nasıl yapılacağına ilişkin usul ve esaslar belirtilmiştir. 6306 sayılı kanun, diğer dönüşüm kanunlarına göre tapulu ya da tapusuz hak sahiplerinin haklarının korunması ve mağduriyetlerin giderilmesi noktasında farklılaşmaktadır. Kanun ile Bakanlık, İdare (Belediye) ve Toplu Konut idaresi başlıca yetkili kurumlardır.