Püf Noktaları Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Son Güncellenme:

.

Mum Lekesi Nasıl Çıkar

Hemen hemen her evde ihtiyaç duyulan materyallerden biri olan mumları en çok doğum günlerinde pastaların üzerine koymak, akşamları ışıkların kesilmesine karşı önlem almak veya evlerimizin dekorasyonuna hoş bir hava katmak için kullanıyoruz. Peki yanan mumların kendi kendine veya yanlışlıkla devrilip akması durumunda masa örtülerinden, mobilyalardan ya da cam yüzeylerden mum lekesi nasıl çıkar? Bu tarz lekeleri çıkarmanın kolay yollarını ve ipuçlarını sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kumaşlar ve koltuklar

Masa örtülerinize, elbiselere ve benzer kumaşlara mumun damlaması durumunda, sıvının daha çok yere yayılmaması için önce tamamen kurumasını bekleyip sonrasında üstüne bir buz torbası koyarak sert hale gelmesini sağlayın. Ardından keskin uçlu olmayan plastik benzeri bir spatula ile sertleşen mumu dikkatlice kaldırın. Kaldırırken zorlanmanız halinde ise hafifçe kazıyabilirsiniz. Hala ufak parçalar kaldıysa, lekeli bölümün alt ve üst kısmına renksiz bir kese kağıdı koyup ütünüzü fazla sıcak olmayan bir ayara getirerek üzerinde gezdirin. Mum lekesi kağıda geçecektir. Ancak yine de gözünüze çarpan bir renk farkı varsa çamaşır makinesinde sıvı deterjanla yıkayabilirsiniz. Halılarda da benzer şekilde mum sıvısını sertleştirip hafifçe kazımak ve ardından kalan parçaları elektrik süpürgesi ile çekmek, koltuklarda ise lekeli yere bir kağıt havlu konularak fişten çıkartılmış orta sıcaklıkta ütü yerleştirmek size yardımcı olur.

Haberin Devamı

Mobilya ve tahta zeminler

Mum Lekesi Nasıl Çıkar

Ahşap masalar, sehpalar gibi mobilyalar ile parkelerinize mum lekesi bulaşması durumunda mumun kurumasını bekleyip bir buz küpü yardımı ile sertleştirebilirsiniz. Aşındırmadan nazikçe ince bir materyal ile mümkün olduğunca mumu kaldırın. Mobilyalar kolay çizilebileceği için bu işlemi çok yavaş ve yumuşak yapmak gerekiyor. Daha sonra temiz bir bez ile lekeli bölgeyi silin. İz kalması durumunda mobilya cilası ile ovalayıp silebilirsiniz. Eğer parkelerinize dökülmüş ise aynı leke çıkarma işlemlerinin sonucunda mumun bıraktığı yağlı bir yapı kalmışsa, kolonya veya izopropil alkol kullanabilirsiniz. Pamuklu bir beze döktüğünüz kolonya ile yüzeyi güzelce silip üzerine de parke cilası sürebilirsiniz.

Cam yüzeyler

Mum Lekesi Nasıl Çıkar

Cam eşyalar üzerinde artık katı hale gelen mum parçalarını temizlemek için öncelikle 15 dakika kadar buzlukta eşyanızı bekletin. Cam masalar için de benzer şekilde mum lekesi üzerine buz torbası yerleştirebilirsiniz. Bu işlemin ardından donan kalıntıları düz bir bıçak yardımıyla yavaşça kazımanız yeterli olacaktır. Eğer minik mum parçaları kalmışsa sıcak sabunlu su ile yıkayabilirsiniz. Cam, kumaş ve tahtalara göre daha dayanıklı olduğu için cama damlayan mum lekesini çıkarmanın bir yolu da saç kurutma makinesinin sıcaklığı ile mumu eritmek. Lekenin üzerine tuttuğunuz kurutma makinesi ile mumu tekrar eriterek ve bir bez yardımıyla silerek temizliğini sağlayabilirsiniz.