Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
  • Pembenar
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Youtube icon
  • Tiktok icon
© Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Son Dakika Haberler
EkonomiDedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan 'servet' çıktı
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerEkonomi Haberleri

Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan 'servet' çıktı

01.06.2021 - 07:13 | Son Güncellenme: 01.06.2021 - 07:55

DHA

TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İstanbul'un Osmanlı döneminden kalma en eski eserlerinden olan Çardaklı Hamamı'nın tesadüfen bulunan tapusu sayesinde hissedarlarına ulaşıldı.

1/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Bakımsızlık nedeniyle harabeye dönen tarihi hamam, hissedarlarının bulunmasıyla restore edilebilecek. Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, “Tapu tesadüf eseri bulundu. Dava sonucunda taşınmaz, müvekkiller üstüne intikal edecek. Restore edilmesi için de gerekli prosedürler yapılacak” dedi.

2/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Kapı Ağası Hüseyin Bey tarafından 1503’de inşa ettirilen Çardaklı Hamamı’nın kapısına 1970’lerin başında kilit vuruldu. Bakımsızlıktan harabeye dönen Kadırga’daki hamamın durumu, 2015’te Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) tarafından koruma kuruluna iletildi.

3/30

Ancak hisselerinin yüzde 38’i Fahrettin Kerim Gökay Vakfı’na ait tarihi yapının, yüzde 62’lik hissesine sahip vârisler bulunamadı. Hissedarları tespit edilemeyen hamam, bu nedenle yıllarca restore edilemedi. Kayıp hissedarlara ulaşan Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, yaşanan süreci DHA’ya anlattı.

4/30MİRASÇILAR BULUNAMADIĞI İÇİN BU HALDE KALMIŞ”

"MİRASÇILAR BULUNAMADIĞI İÇİN BU HALDE KALMIŞ”

Avukat Can, “Hamamın bu halde olmasının sebebi bir kısım hissedarların bulunamamasıydı. Çünkü Osmanlı döneminde vakıftan özel mülke geçmiş. Osmanlı tapusundan günümüze kadar gelmesinden dolayı ki, Osmanlı tapusunda soyisim yok, kimlik numarası yok.

5/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Dolayısıyla sadece ilk isimler üstüne tespit görmüş. Bu tespitte, bu kişilerin kim olduğu bilinmediği için mirasçılarına intikal edilememiş ve mirasçıların bundan haberi olmamış.

6/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Bu sebeple bakımsız kalmış. Bu süreçte eski bir bürokrat tarafından bir kısım mirasçılara ulaşılıp hissedar toplanmış ancak müvekkillere ulaşılamaması sebebiyle de gerekli restorasyon işlemlerine başlanamamış” dedi.

7/30“MİRASÇILAR TESADÜFEN BULUNDU”

“MİRASÇILAR TESADÜFEN BULUNDU”

Tapunun tesadüfen bulunduğunu aktaran Can, “Mirasçılar bulundu, tesadüf eseri tamamen. Bir mirasçının annesinin vefatı sonrasında eski evraklara bakması, bunları incelemesi sırasında bir sandık içinden Osmanlı evraklar, belgeler çıkıyor.

8/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Osmanlı arşiv araştırma ekibimize incelettiğimizde ilgili evrağın Çardaklı Hamamı’nın tapusu olduğunu tespit ettik" diye konuştu. Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, sözlerine şöyle devam etti;

9/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

“Gerekli zabıt kayıt tespitlerini yaptıktan sonra güncel tapu incelemelerimiz oldu. Şu an tapu kimlerin üstünde onlara baktık. Bu kişiler ile müvekkiller arasında bağlantıları, tapuda bize ipucu verilen soy bağından çözerek, diğer mirasçılarla bağlantıyı sağladık. Bundan sonraki süreçte de yasal işlemleri yaparak müvekkiller üzerine intikal edilmesini sağlayacağız”

10/30“TEKRAR RESTORE EDİLMESİ İÇİN GEREKLİ PROSEDÜRLER YAPILACAKTIR”

“TEKRAR RESTORE EDİLMESİ İÇİN GEREKLİ PROSEDÜRLER YAPILACAKTIR”

Dava açıldığını ve yasal işlemler tamamlandıktan sonra hızlıca restorasyon sürecine girilebileceğini söyleyen Avukat Can, “Kadastro tespiti sırasında zabıt kayıtlarında geçen isimler üzerine tespit gördüğü için bu kişilerin tapu kayıtlarında kimlik bilgileri bilinemiyor.a

11/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Biz bu kişilerin müvekkillerin murisleri olduğunun ispatı açısından öncelikle davamızı açtık. Bu dava sonrasında, taşınmazda müvekkillerin murislerine ait hisseler, müvekkiller üstüne intikal edecek.

12/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

İntikal sonrasında da bu harap hale getirilmiş Çardaklı Hamamı’nın tekrar restore edilmesi için diğer hissedarlarla iletişime geçerek, gerekli prosedürler başlatılması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

13/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Öte yandan Küçükçekmece’de, 19’uncu yüzyılda 2’nci Abdülhamid döneminde Fransızlar tarafından yapılan Osmanlı’nın ilk kibrit fabrikası, hisse sahibi aileler tarafından 70 milyon liraya satışa çıkarılmıştı.

14/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Fabrikanın mirasçılarından Eda Akalın, "Büyükdedem ortağıyla fabrikayı lastik çizme üretmek amacıyla almış. 1'inci Dünya Savaşı çıkınca hayalini gerçekleştirememiş" dedi.

15/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Uzun yıllardır atıl durumda olan fabrika, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1991 yılında 1’inci derece tarihi eser olarak tescil edilip, koruma altına alındı.

16/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Bakımsızlıktan bazı duvarları yıkılan fabrikanın demir konstrüksiyon iskeleti sapasağlam duruyor. Kapı ve pencereleri zarar gören binanın içerisinde ise ağaçlar ve otlar çıkmış.

17/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Dönemin şartlarında kibritleri taşımak için fabrikaya döşenen dekovil rayları da bozulmadan günümüze kadar gelmiş. 15 bin 377 metrekare araziye sahip iki parselden oluşan bina, 5 bin metrekare kapalı alanı olan ticari bir mülk olarak geçiyor.

18/30FABRİKA GÜNÜMÜZDE DEPO OLARAK KULLANILIYOR

FABRİKA GÜNÜMÜZDE DEPO OLARAK KULLANILIYOR

Hisse sahibi aileler, 5 ayrı bölüme ayırdıkları fabrikayı, kendi işlerini yürütmek için kullanmaya devam ediyor. Ailelerden biri, mermer işletmesi için kullanırken, diğeri kauçuk bant üretiminde kullanıyor. Genelde depo olarak kullanılan bina, satışından sonra boşaltılacak.

19/30AKALIN: CUMHURİYET DÖNEMİNDE BÜYÜK DEDEM SATIN ALMIŞ

AKALIN: CUMHURİYET DÖNEMİNDE BÜYÜK DEDEM SATIN ALMIŞ

Fabrikanın dördüncü nesil mirasçılarından Eda Akalın, “Cumhuriyet’in ilanıyla fabrika mülk olarak satılan binalardan biriymiş. Büyük dedem ve bir kişi daha var, 2 aile olarak lastik çizme fabrikası kurmak için burayı almışlar.

20/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Yurt dışına hem makine hem de hammadde almaya gittikleri sırada 1’inci Dünya Savaşı çıkıyor ve hiçbir şey alamadan ülkeye geri dönüyorlar. O nedenle fabrika atıl olarak kalıyor, ölümler ve doğumlar oluyor, aileler genişliyor.

21/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Burası çok büyük, aileler olarak ortak paydada buluşamadık. Tarihi eser olduğu için de yönetemiyoruz, kullanamıyoruz. O yüzden satmaya karar verdik. Fabrika, kültür merkezi, alışveriş merkezi, restoran, eğlence kompleksi gibi birçok sosyal faaliyet alanı olarak kullanılabilir.

22/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Ama ev olarak değerlendirilemez, çünkü tarihi eser statüsünde. Restore edilip, çevresine emsal binalar yapılabilir, onun dışında yıkım olamaz” ifadelerini kullandı.

23/305 AİLE 20 HİSSEDAR VAR

5 AİLE 20 HİSSEDAR VAR

Restorasyonun çok maliyetli olduğunu söyleyen Akalın, “Bize dedelerimizden miras kaldı. 5 aile toplamda 20 kişiyiz, herkes farklı işler yaptığı için binayı satarak değerlendirmek istiyoruz.

24/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Devletin burayı değerlendirmesini çok isteriz.Türklere satılması taraftarıyız. Biz içinde hiçbir değişiklik yapmadık. İnşa edildiği gibi duruyor.

25/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Korumaya çalışıyoruz ama zaman her şeyi değiştirdiği gibi mülke de zarar veriyor. Restorasyon çok maliyetli olduğu için herhangi bir girişimde bulunmadık” dedi.

26/30ÇOK ÖNEMLİ ENDÜSTRİ MİRASI

ÇOK ÖNEMLİ ENDÜSTRİ MİRASI

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Kültür Mirası Yönetimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Türkoğlu ise "Kibrit fabrikası önemli bir kültür ve endüstri mirasımız.

27/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Burası 1897 yılında üretime başlayan Osmanlı’nın ilk kibrit fabrikası olma özelliğini taşıyor. O dönemde fabrikanın çoğunluğu kadınlardan oluşan 200 işçi ve 50 personeli bulunuyor.

28/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

1900’lü yılların başında hammadde temininde sıkıntı olunca üretim durduruluyor. 1991 yılında tescillenerek 1993'te 1'inci derece koruma alanı ilan edilmiş" ifadelerini kullandı.

29/30YETERİNCE KORUNAMAMIŞ

YETERİNCE KORUNAMAMIŞ

2005 yılında fabrikanın birinci bloğunda restorasyon çalışmasının yapıldığını belirten Türkoğlu, “Diğer bloklar, hisse sahibi aileler tarafından çeşitli amaçlar için kullanılıyor ama yeterince ne yazık ki korunamıyor. Birinci blok dışında kalan bölümler satışa çıkarılmış.

30/30Dedektif gibi izini sürdü, tesadüfen buldu: Sandıktan servet çıktı

Tüm fabrika alanı bir an önce endüstri mirası olarak kamulaştırılmalıdır. Restore edilmesini ve endüstri mirası kimliğini yansıtacak şekilde düzenlenerek bir kültür merkezi olarak kent kimliğine kazandırılması isterim.Tarihi eserler kullanılırlarsa da korunabilirler. Ama tabi ki doğru kullanmak lazım” diye konuştu. Osmanlı Devleti’nin Batılılaşma döneminde yaptırdığı önemli fabrikalardan biri olduğunu vurgulayan Türkoğlu, “1893 yılında Osmanlı Devleti, Fransızlarla ticari anlaşma yapıyor. Bu anlaşmadan sonra Fransızlar sermaye koyarak fabrikanın yapılmasını sağlıyor. Hammadde tedarikinde sıkıntı yaşanıyor sonra 1’inci Dünya Savaşı başlıyor o nedenle fabrikanın ömrü uzun olmuyor” diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail Türk malı İHA’lardan ürkmüş
İsrail Türk malı İHA’lardan ürkmüş!
1999da binaları aynı hata yıkmış Boyasızsa çürüyor: 2 yılda kum gibi dağıtır
1999'da binaları aynı hata yıkmış! Boyasızsa çürüyor: '2 yılda kum gibi dağıtır'
En Nesyrinin pozisyonu penaltı mı Eski hakem açıkladı
En Nesyri'nin pozisyonu penaltı mı? Eski hakem açıkladı!
CHP lideri Özgür Özele yumruklu saldırı provokasyonu
CHP lideri Özgür Özel'e yumruklu saldırı provokasyonu
EN ÇOK OKUNANLAR
EMEKLİ ZAMMI 4 AYLIK ENFLASYON FARKI: Emekli maaşı zammı 2025 Temmuz tahmini ile SSK-BAĞKUR en düşük emekli maaşı ne kadar olacak
EMEKLİ ZAMMI 4 AYLIK ENFLASYON FARKI: Emekli maaşı zammı 2025 Temmuz tahmini ile SSK-BAĞKUR en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
SON DAKİKA ENFLASYON ORANI NİSAN 2025 | Enflasyon rakamı ne oldu Nisan ayı enflasyon oranı TEFE TÜFE
SON DAKİKA ENFLASYON ORANI NİSAN 2025 | Enflasyon rakamı ne oldu? Nisan ayı enflasyon oranı TEFE TÜFE
4 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI 2025 | Memur ve memur emeklisi 4 aylık enflasyon farkı belli oldu Temmuz 2025 memur maaş zam oranı yüzde kaç olacak
4 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI 2025 | Memur ve memur emeklisi 4 aylık enflasyon farkı belli oldu! Temmuz 2025 memur maaş zam oranı yüzde kaç olacak?
Yeşilliklerin daha uzun süre solmadan kalmasını sağlıyor Ispanak, marul, maydanozlar haftalarca capcanlı kalacak
Yeşilliklerin daha uzun süre solmadan kalmasını sağlıyor! Ispanak, marul, maydanozlar haftalarca capcanlı kalacak
Yazarlar
Özay Şendir
Özay ŞendirBir yumruk, altı madde
Tunca Bengin
Tunca BenginGelenek ve gelecek iç içe
Cem Kılıç
Cem KılıçAralıklı çalışanın kıdemi ve izni
Didem Özel Tümer
Didem Özel TümerÇok benzerlik az fark
Abdullah Karakuş
Abdullah KarakuşBir Milliyet hikâyesi
Hakkı Öcal
Hakkı Öcalİsrail öyle bir sürünüyor ki!
Dr. Demet Erciyes
Dr. Demet ErciyesHastanelerimizde deprem dahil kesintisiz hizmet
Asu Maro
Asu MaroGenç kalarak kutlayacağı nice yaşlara
Prof. Dr. Mahmut Özer
Prof. Dr. Mahmut ÖzerTürkiye’de İşgücü Piyasasının Yapay Zekâdan Beklentileri
Gözden Kaçmasın
Emine Erdoğandan, Dünya Ebeler Günü paylaşımı
Emine Erdoğan'dan, Dünya Ebeler Günü paylaşımı
Yer: Tekirdağ Denizin ortasında sürü halinde görüldüler
Yer: Tekirdağ! Denizin ortasında sürü halinde görüldüler
Amcadan yeğenine unutulmaz düğün: Kimseyi rahatsız etmeyelim diye sayıyı biraz azalttık
Amcadan yeğenine unutulmaz düğün: Kimseyi rahatsız etmeyelim diye sayıyı biraz azalttık
Yer: Mersin Suikast silahı kalem tabanca ele geçirildi
Yer: Mersin! Suikast silahı 'kalem tabanca' ele geçirildi
Önerilen Haberler
Emine Erdoğandan, Dünya Ebeler Günü paylaşımı
Emine Erdoğan'dan, Dünya Ebeler Günü paylaşımı
Yer: Tekirdağ Denizin ortasında sürü halinde görüldüler
Yer: Tekirdağ! Denizin ortasında sürü halinde görüldüler
Amcadan yeğenine unutulmaz düğün: Kimseyi rahatsız etmeyelim diye sayıyı biraz azalttık
Amcadan yeğenine unutulmaz düğün: Kimseyi rahatsız etmeyelim diye sayıyı biraz azalttık
Son dakika: Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor: 4 aylık zam oranı kesinleşti
Son dakika: Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor: 4 aylık zam oranı kesinleşti
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Otomobil Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Eğitim Haberleri
  • Gazete Haberleri
  • Yerel Haberler
  • Seçim Sonuçları
  • Künye

Pembenar

  • Astroloji
  • Rüya Tabirleri
  • Burç Uyumu
  • Yükselen Burç
  • Gebelik Hesaplama
  • Yemek Tarifleri
  • Çorba Tarifleri
  • Kek Tarifleri
  • Kurabiye Tarifleri
  • Tatlı Tarifleri
  • Pasta Tarifleri
  • Kahvaltı Tarifleri

Uzmanpara

  • Altın Fiyatları
  • Canlı Borsa
  • Döviz Kuru
  • Kripto Para
  • Gram Altın
  • Yarım Altın
  • Çeyrek Altın
  • Dolar Kuru
  • Euro Kuru
  • Döviz Çevirici
  • Yüzde Hesaplama
  • Altın Hesaplama
  • KDV Hesaplama
  • Yaş Hesaplama
  • Zam Hesaplama
  • Kredi Hesaplama
  • Metrekare Hesaplama
  • 2025 Milli Piyango Sonuçları
  • 2025 Ramazan Ne Zaman
  • 2025 İstanbul İmsakiye
  • Güzel Sözler
  • Puan Durumu
  • Ramazan
  • Sigorta
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • Hız Testi
  • Ayetel Kürsi
  • Rüya Tabirleri
  • Burçlar
  • Instagram Dondurma
  • Instagram Silme
  • Daha Fazla
    • E Okul
    • Türkiye Haritası
    • Yasin Suresi
    • E Devlet
    • Saatlerin Anlamı
    • Marmaray Durakları
    • Metrobüs Durakları
    • Soğuk Espriler
    • Kız İsimleri
    • Erkek İsimleri
    • Bebek İsimleri
    • Deprem Haberleri
    • Kapalı Çarşı Altın Fiyatları
    • Ankara Seçim Sonuçları 2024
    • İzmir Seçim Sonuçları 2024
    • Bursa Seçim Sonuçları 2024
    • Antalya Seçim Sonuçları 2024
    • Konya Seçim Sonuçları 2024
    • Adana Seçim Sonuçları 2024
    • 2018 Seçim Sonuçları
    • 2023 Seçim Sonuçları
    • 2019 Yerel Seçim Sonuçları
    • 2014 Yerel Seçim Sonuçları
  • Oyun
  • Çocuk
  • Nasrettin Hoca Fıkraları
  • Ateş ve Su
  • Atasözleri
  • Daha Fazla
    • Masal Oku
    • Boyama Sayfası
    • Bilmeceler
    • Tekerlemeler
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik