San Francisco Körfezinde yer alan Golden Gate Köprüsü, Amerika'nın da simgelerinden biridir. Golden Gate Boğazı'na inşa edilen köprü 227 metre yüksekliğe sahip. 2.737 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun köprülerinden biri olan Golden Gate, 1933 yılında kullanıma açılmıştı.
Avustralya'nın en büyük kentlerinden biri olan Sydney'de yer alan Harbour Köprüsü, tam da kentin limanının bulunduğu yere inşa edilmiş. Hemen yakınındaki ünlü Opera binası ile kentin silüetinin en önemli parçası olan köprünün uzunluğu 1.149 metre. Köprü 1932 yılından beri kullanılıyor.
Fransa'nın batısında yer alan Bordeaux kentindeki Jacques Chaban-Delmas Köprüsü, oldukça yeni bir köprü. 2013'te kullanma açılan köprünün uzunluğu 575, yüksekliği de 77 metre. 2. Dünya Savaşı sonrası Fransız siyasetindeki önemli isimlerden biri olan ve uzun süre de Bordeaux Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş olan Jacques Chaban-Delmas'nın adını taşıyan köprü, bir modern mimari örneği konumunda.
Güney Fransa'da Pirene Dağları'nda bulunan Millau Viyadüğü, kendi alanında dünyanın en önemli yapılarından biri. 2.460 metre uzunluğundaki viyadük, su seviyesinden 240 metre yüksekliğe sahip. Yaşayan en ünlü mimarlardan biri olan Norman Foster'ın eseri olan köprü, yedi ayak üzerine kurulu.
Bosna'nın Mostar kentinde bulunan köprü Osmanlı mimarisinin en özel örneklerinden biridir. Neretva Nehri üzerine inşa edilen köprü, 1990'larda Yugoslavya'daki iç savaş sırasında yıkılmış, sonrasında da Türkler tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Mimar Hayruddin'in eseri olan köprünün yüksekliği 20 metre. 1566 yılında inşa edilen köprüde her yıl Mostarlı gençler atlayış gerçekleştiriyor.
Çin'in en önemli kentlerinden biri olan Şangay'da bulunan Nanpu köprüsü 3 yıllık bir inşaatın ardından 1991'de kullanımı açıldı. 8.346 metre toplan uzunluğa sahip olan köprünün sudan yüksekliğiyse 46 metre.
İtalya'nın kuzeyinde, Venedik'te yer alan Rialto köprüsü, hem kentin hem de ülkenin sembollerinden biri. 8 metre genişliğe sahip olan Rialto Köprüsü, kanallar şehri olarak anılan Venedik'teki onlarca köprüden biri. Ancak mimari estetiği nedeniyle diğerlerinden ayrılıyor. 1591 yıılında açılan köprünün uzunluğu 31 metre.
1849'da William T. Clark tarafından yapılan köprü Tuna Nehri üzerinde Buda ve Peşte'yi birbirine bağlıyor. Köprü açıldığında mimar Clarke, eserinin kusursuzluğu konusunda o kadar iddialıydı ki herhangi bir hata bulunursa kendisini Tuna'nın soğuk sularına bırakacağına iddiaya girdi. Çok geçmeden köprüde gezen küçük bir çocuk, aslan heykellerinin dilsiz olduğunu fark eder. Bunun üzerine sözünde durmak zorunda kalan Clark, kendisini Tuna'ya bırakır. William Clarck havanın sıcak olması sayesinde donmaktan kurtulur.
İngiltere'nin başkenti Londra'nın doğusunda yer alan Tower Bridge, kentin en önemli simgelerinden biri. İki kule şeklinde inşa edilen köprü, Thames Nehri üzerinde yer alıyor. Kentin kuzey ve güneyini birbirine bağlayan köprü, 1886 yılında kullanıma açıldı. Kule uzunluğu 65 metre olan köprünün enine uzunluğuysa 244 metre.
Lizbon Körfezi içinde yer alan ve kenti birbirine bağlayan Vasco Da Gama Köprüsü, adını ünlü Portekizli kaşiften almakta. 148 metre yüksekliğe sahip olan köprünün toplam uzunluğu 17.185 metre.
Rönesans'ın en önemli kentlerinden biri kuşkusuz Floransa. Floransa'nın da en önemli simgelerinden biri Vecchio Köprüsü. 1345'te Floransalıların kullanımına açılan Vecchio Köprüsü, Arno nehri üzerinde yer alıyor. 95 metre uzunluğundaki köprünün bir özelliği de içinde dükkanların yer alması.Hazırlayan: İhsan Dindar