Bu sebeple de kayaya kadınların dokunmasına ve tapınağa 10 metreden fazla yaklaşmalarına izin verilmiyor. Kayanın, dağın yüzeyine temas ettiği yer ise yok denecek kadar az.
Binlerce yıldır hiç yerinden oynamayan kaya, gizemini korumaya devam ediyor. Budistler için kutsal sayılan bu yere yılda 3 kez geldiklerinde, zenginlik, saygı ve itibar ile kutsanacaklarına inanılıyor.
270 tonluk bu devasa kaya Arjantin’deki bu kasabanın cazibe merkezi haline geldi. 1912 yılında düşüp parçalanana kadar her yıl binlerce turist bu taşı görmek için geldi. Bu devasa taş düştükten tam 95 yıl sonra 2007 yılında yerli halk taşı yeniden yerine koymak istedi. Fakat daha basit bir yöntemle. Taşın 5 tonluk plastikten yapılan bir kopyasını kayaya sabitlediler. Ve buranın yeniden turistler için ilgi çekici bir hal almasını sağladılar.
Erzurum’da bulunan bu yolda arabaların kendi kendilerine gittikleri iddia ediliyor. Bu ‘gizemli yol’ merak eden ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Kontaklarını kapatıp, araçlarını yola bırakan ziyaretçiler, yokuş yukarı kendi başlarına çıkan araçlarını hayretle izliyor.