14.11.2018 - 14:54 | Son Güncellenme:
Yurt dışından gelenlerin sadece önceden belirlenen yerleri görebildiği Kuzey Kore, başkenti Pyongyang'ın mimarisiyle de sık sık gündeme geliyor. Devasa gökdelenlerin, hemen hemen hiç trafiğin olmadığı geniş bulvarların bulunduğu Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang, ülkeye gelen turistlerin görebildikleri az sayıdaki bölgelerden biri.
Kore yüzyıllar boyunca varlığını sürdüren, zaman zaman da işgal edilen bir ülkeydi. İkinci Dünya Savaşı sorasında yaşanan savaşta Güney ve Kuzey olmak üzere ikiye ayrılan yarımadada günümüzde gerginlik azalmadan devam etmektedir.
Güney Kore'nin gerçekleştirdiği sanayi atılımın ardından günümüzde ulaştığı teknolojik seviyenin aksine Kuzey Kore, bu alanlarda komşusunun epey gerisinde.
Kuzey Kore, Uzak Doğu'da Çin ile Japonya arasında yer alan Kore yarımadasında bulunur. 1950-1953 yılları arasında süren savaşın ardından Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye ayrılan ülke, iki farklı ideolojinin hakim olduğu devletlerdir.
Kuzey Kore'nin başkenti olan Pyongyang aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Ülke hakkında bilgilerin sınırlı olmasından ötürü Pyongyang'ın nüfusu hakkında da tahmini bilgiler mevcut.
Yaklaşık 3.5 milyon insanın yaşadığı Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang, geniş caddeleri ve yüksek binalarıyla dikkat çekiyor. Taedong nehrinin ikiye ayırdığı Pyongyang, geniş bir düzlük üzerine kuruludur.
Kuzey Kore'ye başta Pekin olmak üzere dünyadaki birkaç kentten uçuşa müsade etmekte. Ancak Kuzey Kore'ye gidecek olanların en baştan bilmesi gereken bir takım kurallar var...
Örneğin yakın zamana kadar ABD, İsrail ve Japonya vatandaşlarının Kuzey Kore'ye girişi neredeyse imkansızdı. Başta bu ülke vatandaşları olmak üzere, yabancıların demiryolu aracılığıyla Kuzey Kore içinde seyahat etmeleri halihazırda yasak.
Bunun dışında Kuzey Kore'ye, Güney Kore vatandaşlarının girişi de pratikte yasak. Öyle ki 1953'te biten savaş sonrası ayrı düşen ailelerin dramları ve kavuşamama hikayeleri günümüzde de devam ediyor. Yılın belirli günlerinde sınırın güney ve kuzey taraflarında kalan akrabalar, önceden belirlenen kontrol noktalarında kısa süreliğine buluşabiliyor.
Joseon Hanedanlığı ve sonrasından kalma eserlerin görülebileceği Kuzey Kore'de önceden belirlenmiş tur programlarının dışına çıkmak imkansız. Kuzey Kore'ye gelen turistler, genelde grup halinde bir rehber eşliğinde daha önce belirlenmiş rotaları ziyaret edebiliyor.
Ağırlıklı olarak başkent Pyongyang ve savaştan kalma yerlerin ziyaretçilere gezdirildiği ülkede, izinsiz fotoğraf çekmek başınıza büyük sorunlar açabilir.
Ülkeye girer girmez yanınızda bulundurduğunuz elektronik eşyaları teslim etmeniz gerekebilir. Bunun dışında özel izinle fotoğraf çekecek olsanız dahi belirlenmiş yerlerin dışına çıkmak mümkün değil. Son yıllada kayıt teknolojilerinin de gelişimiyle ülkeyi ziyaret eden isimlerin özellikle Youtube gibi mecralarda Kuzey Kore'de gizlice çektikleri videoları izleme imkanı doğdu. Ancak bu oldukça tehlikeli ve tespit edildiği takdirde casuslukla yargılanmaya neden olacak bir suç.
Kuzey Kore'de dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta yerel halkla kuracağınız ilişki. Yabancıların, yerel halkla samimi bir ilişki kurması şüphe uyandırıcı bir durum. Kuzey Kore seyahati boyunca turizm ofisinden yabancı dil bilen görevliler eşliğinde gezeceğinizden ötürü, yerli halktan biriyle temas kurmanız pek de olası değil. Turistlerin alışveriş yaptığı dükkanların dahi ayrı olduğu Kuzey Kore'de, internetin ve haberleşme cihazlarının da kısıtlı olduğunu unutmamanız gerekiyor.
Kuzey Kore'nin birkaç Avrupa ülkesinde turizm temsilciliği bulunmakta. Türkiye'ye en yakın Kuzey Kore diplomatik misyonu ise Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki büyükelçilik binası. Kuzey Kore'nin resmi para birimi Won, Kuzey Kore Wonu'nu bu ülke vizesi için başvurduğunuz ülkedeki elçiliklerden temin etmeniz mümkün. Yabancı paranın kabul edilmediği ülkede, bu işlemi önceden halletmiş olmanız büyük önem taşıyor.