20.06.2010 - 12:58 | Son Güncellenme:
Bu kareler 2010 Dünya Kupası’nda yarışmakta olan ülkelerin uzaydan çekilmiş fotoğrafları. NASA’nın Dünya Kupası şerefine yayımladığı bu kareler 1984 ile Haziran 2010 arasında çekilen fotoğraflar arasından seçildi. İngiltere için sisli bir Mayıs günü. Ülkenin güneybatı sahilleri üzerinde geniş bir alçak basınç sistemi dikkat çekiyor.
ABD'nin uzaydan gece görünüşünü gösteren bu karenin hangi tarihte çekildiği bilinmiyor.
1 Temmuz 2004 tarihinde İspanya ve Portekiz, aşırı sıcakların etkisi altındaydı. Meteoroloji Dairesi tarafından elde edilen veriler ışığında karadaki sıcaklıkları gösteren bu resimde en sıcak yerler koyu kırmızı ile gösteriliyor. İki ülke arasındaki sınırın ortasında kara sıcaklığı 59 derecede.
Ülkenin güney kıyılarında alüvyon taşıyan nehirler minik minik adalar oluşturmuş durumda. Çekilen bu kare 24 Mayıs 2002 tarihine ait.
İtalya8 Kasım 2006’da çekilen bu karede, İtalya’nın Lecce şehrinde yer alan otomobil yarış alanı Nardo Pisti’ni gösteriyor. 12,5 kilometre uzunluğunda olan pist normalde kusursuz bir ovalliğe sahip olsa da uydudaki astronotlar bu bölgeyi sadece 35 derecelik açıdan görebildiğinden, fotoğrafta bu kusursuzluğu görmek zorlaşıyor.
ŞiliNASA’nın MODIS programı tarafından 5 Mayıs 2008’de çekilen bu fotoğrafta, Şili’deki Chaiten adlı volkanik dağdan yükselen kül bulutlarını gösteriyor.
Patagonya buzullarına ait bu kare, 2 Mayıs 2000’de NASA’nın ASTER adlı uydusu tarafından çekildi. Patagonya, Şili ile Arjantin arasında, Güney Amerika’nın en ucuna yayılmış, dağlık bir bölgedir
AvustralyaAvustralya’nın kuzeyinde yer alan ve dünyanın en büyük mercan adaları zinciri Büyük Set Resifi’ne ait bu fotoğraf NASA’nın MODIS adlı görüntü sistemi tarafından çekildi.
Güney AfrikaJohannesburg’daki Soccer City stadyumundan bir kare. NASA’nın Earth Observing-1 (EO-1) adlı uydusundan çekilen bu görüntü, stadın doğal renklerini gözler önüne seriyor.
Yeni ZelandaBu fotoğraf ülkenin doğu kıyılarından gelen soğuk su ile North Island bölgesinden gelen sıcak suyun birbirine karışırken çizdiği görüntüyü gözler önüne seriyor.
YunanistanNASA’nın “Aqua” adlı uydusu tarafından 26 Ağustos 2007’de çekilen bu fotoğraf, Peloponez yarımadasındaki büyük kayıplara neden olan büyük çaplı orman yangınlarını gösteriyor.
GanaNASA’nın Landsat uydusu tarafından Şubat 2000’de çekilen bu görüntüler, Gana’daki Volta Nehri’nin batısında yer alan bir kıyı gölü olan Songor Lagün’üne ait ve son yıllarda açık deniz sularının bir hayli azaldığını gösteriyor.
Fransa28 Nisan 2010'da bir astronot tarafından yakalanan bu karede, İtalya'nın Torino bölgesinin yanı sıra Fransa sınırları içerisinde Lyon ve Marsilya kentleri ile aralarındaki kırsal bölgelerin gece ışıklar yanarkenki hali görülüyor.
Almanya17 Haziran 2008'de çekilen bu fotoğrafta Moselle Nehri boğazı görülüyor. Burası, Almanya'da şarap üretimi yapılan 13 bölgeden birisi.
CezayirIssaouane Erg adlı kum denizi ülkenin doğusunda yer alıyor ve kuzeyde Tinrhert Platosu ile güneydeki Fadnoun Platosu arasında uzanıyor. Kum denizleri, hareket halindeki kumların kapladığı ve üzerinde bitki örtüsü yer almayan dev alanlara deniyor.
SırbistanNASA'nın Terra uydusunun üzerinde yer alan ASTER tarafından 24 Nisan 2006'da çekilen bu fotoğraf ülkenin kuzeydoğu ucunda Tuna Nehri'nin taşması sonucunda sular altında kalan tarım arazileri görülüyor.
JaponyaSeaWiFS tarafından 22 Mayıs 1999'da çekilen bu karede, Japonya'nın doğu kıyılarında oluşan bir sarmal görülüyor.
BrezilyaCatarina Kasırgası, Brezilya'yı 7 Mart 2004 tarihinde vurdu. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun mürettebatı, hortumun Brezilya'nın güneyindeki Catarina üzerinde oluşma anlarını olağanüstü karelerle belgeledi.
KamerunLandsat-7 tarafından 5 Şubat 2001'de çekilen bu resimde, Bamenjing Havzası görülüyor
MeksikaOjo de Libre lagününün bu fotoğrafı 18 Eylül 2009’da çekilmiş. Bu lagin ABD-Meksika sınırının ortasında, Baja California’nın Pasifik Okyanus’a bakan güney ucunda bulunuyor. Hem UNESCO Dünya Mirası listesinin bir parçası hem de önemli bir tuz ocağı olan lagün doğa ve sanayiyi bir arada barındırıyor
İsviçre ve SlovenyaSonbahar aylarında Avrupa’nın güneyinde MODIS’in çektiği gerçek renkli bu fotoğrafta baştan başa Alpler görülebiliyor. Dağ sırasının iki tarafında ve üzerindeki ülkeler de Fransa, İsviçre, Liechtenstein, Avusturya, Slovenya ve dağların altında kalan İtalya.
DanimarkaBüyük bir fitoplankton patlaması Danimarka’nın Jutland yarımadasının kuzeyindeki Kuzey Denizi körfezlerinden biri olan Skagarrak’ı doldurarak batıda Kuzey Denizi’ne doğuda da Kattegat’a yayılıyor. Fitoplanktonlar okyanus yüzeylerinde açılan büyük çiçekler oluşturan mikroskobik bitkiler. Bu uydu fotoğrafında, açan çiçekler okyanus suyundaki mavi ve yeşil spiraller olarak görünüyor. Bu kare 1 Haziran 2004 tarihinde NASA’nın Aqua uydusundaki Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) tarafından çekildi.
UruguayRenkleri gerçek olan bu Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) fotoğrafının tarihi 21 Aralık 2002. Fotoğrafta Güney Yarımküre yazının Arjantin (solda), Uruguay (ortada) ve Güney Brezilya’da (sağ üstte) başladığı görülebiliyor. Fotoğrafta ayrıca Ro de la Plata’dan Atlas Okyanusu’na akmakta olan lağım suları da görülebiliyor.
Güney KoreNabi Tayfunu’nun Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Expedition 11’in kabin ekibi tarafından 3 Eylül 2005’te çekilen bu fotoğrafında, tayfun Pasifik Okyanusu üzerinden dönüp Kuzey Kore ve Japonya’ya doğru yol alıyor.
Kuzey KoreÇin’den kalkan büyük bir toz bulutu 17 Mart 200’de çekilen bu fotoğrafta Sarı Deniz ve Japon Denizi’nin üzerine doğru yayılıyor. Bu açık kahverengi tozlar fotoğraftaki daha parlak ve beyaz bulutlardan ayrılabiliyor. Toz bulutu Kuzey ve Güney Kore ile Japonya üzerinden savrularak Pasifik Okyanusu açıklarına doğru yayılacak gibi görünüyor.
Slovakya9 Aralık 2002’de çekilen bu fotoğrafta Orta Avrupa’nın kuzeyi karlar altında görünüyor. Kar örtüsü yukarıdan aşağı, Letonya, Litvanya, Rusya Federasyonu’nun küçük bir kısmı, Belarus’un batısı, Polonya’nın doğusu ile Ukrayna’nın batısı ve Romanya’nın sınırları içinde kalan Karpat Dağları’nı kaplamış durumda. Polonya ile Çek Cumhuriyeti/Slovakya sınırında ise daha ince bir kar çizgisi ve bulutlar görülebiliyor. Bu fotoğraftaki renkler gerçek değil. Karedeki parlak turkuaz ve siyah yerler sırasıyla kar ve buzun olmadığı topraklara ve denize tekabül ederken beyazlar bulutları kırmızılar da karı temsil ediyor.
NijeryaÇad Gölü’nün kalıntıları Çad, Nijer, Nijerya ve Kamerun’un sınırlarının kesiştiği noktadaki kahverengilikler arasında zeytin yeşili görünüyor. Bu gerçek renkli görüntüler Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) tarafından 7 Şubat 2004’te çekildi.
HondurasOrta Amerika’nın 28 Mart 2000’de çekilen bu SeaWiFS fotoğrafında Meksika, Guatemala, Belize ve Honduras’tan duman çıkıyormuş gibi görünüyor. Dumanlar Campeche bank ve Belize’nin resifleri üzerinde dağılıyor.
Fildişi SahiliAqua uydusunun 3 Ocak 2003’te çektiği Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS), gerçek renkli fotoğrafta batı-orta Afrika yangın mevsimi ve yanmakta olan çok büyük miktarlardaki biyokütle açıkça görülebiliyor. Resimdeki ülkeler üstten saat yönünde Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone, Gine, Gine-Bissau ve Gambiya.
ParaguayDuman kümeleri Ağustos 1999’da çekilmiş SeaWiFS fotoğrafındaki puslu havayı besliyor. Bu arada unutmadan şunu ekleyelim: Paraguay’ın büyük bir kısmı insanların neden olduğu orman tahribatından etkilenmiş gibi görünüyor.