09.10.2021 - 08:20 | Son Güncellenme:
Keşm (Qeshm), İran'a bağlı olup ülkenin güneyinde yer alan bir adadır. Basra Körfezi ile Hürmüz Boğazı'nın kesiştiği noktada bulunan Keşm adasının karşısında güneyinde ise Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri toprakları bulunmaktadır. Basra körfezindeki en büyük ada konumundaki Keşm, bu yönüyle İran'ın da en büyüğüdür.
Uzaydan bakıldığında biçimi nedeniyle oka benzetilen Keşm adası tarih boyunca büyük bir stratejik öneme sahip oldu. Farsi ve Arap toplulukların yanı sıra geçmişte bir Portekiz sömürgesi olması nedeniyle az sayıda Portekizlinin de bulunduğu Keşm adası, sıcak iklimi ve çöl yapısıyla bulunduğu coğrafyanın karakteristiğini de yansıtmakta.
40 kilometre genişliğe 135 metre de uzunluğa sahip olan Keşm adası benzerine Amerika Birleşik Devletleri'nden aşına olduğumuz Büyük Kanyon gibi görünüme sahip kanyonları barındırmakta. Oldukça sıcak bir iklime sahip olan Keşm'de ortalama sıcaklık 50 derece civarında seyretmekte.
Devasa kanyonlara ev sahipliği yapan Keşm adası, son yıllarda doğa tutkunları ve fotoğrafçıların da ilgi odağı olmayı başarmış durumda. Ancak bölgede hüküm süren belirsizlikler ve son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını adaya olan ziyaretlerin sayısının bir hayli azalmasına neden olmuş.
Önemli bir deniz ticaret yolu üzerinde bulunması nedeniyle Keşm adası tarih boyunca farklı kültürlerin de kesişim noktası haline gelmiştir. Farsilerin yanı sıra Arapların da yaşadığı adanın kültürüne dair en dikkat çekici noktalardan biri kadınların taktıkları maskeler. Adadaki tüm kadınlar istisnasız bir biçimde bu maskeleri kullanmakta.
İran'ın güneyinde bulunan Keşm adası sahip olduğu bu özellik sayesinde "maskeli kadınlar adası" olarak da anılmakta. Adada yaşayan kadınlar genç yaşlarından itibaren maske takmakta. Bu maskelerin yüzde kapladığı boyut yıllar ilerledikçe büyümekte. Yani bir kadın ileri bir yaşa eriştiğinde takacağı maske yüzünün tamamını örtecek seviyeye gelecektir.
Hem kültürel hem de dini arka planı olan bu maske kullanımı adaya dışarıdan gelenlerin de ilgisini çekmekte. Ticaret yolu üzerinde bulunmakla birlikte nispeten kapalı bir toplumsal yapıya sahip olan Keşm adasının bu özelliği ülke dışında da pek çok haber mecrasında yer almış durumda.
Basra Körfezi'nin önemli bir durağı olan Keşm adası, bu stratejik konumu nedeniyle de tarih boyunca sürekli el değiştirmiştir. Öyle ki bu tarihi ada bir dönem bölgede etkinlik kurmak isteyen Portekizliler tarafından da işgal edilmiştir. Bölgede kale ve limanlar inşa eden Portekizliler burada bir süre boyunca hakimiye
Sömürgecilik yarışında 17. yüzyıldan itibaren öne çıkmaya başlayan İngilizler çok geçmeden bu stratejik noktayı da denetimleri altına alabilmek adına Portekizlilerle mücadeleye girer. Sıcak çatışmaların yaşandığı bölge bir müddet sonra İran topraklarına katılıp bu ülkenin bir parçası haline gelir.
Şahkuh Vadisi, Yıldızlar Vadisi ve bunun gibi daha birkaç olağanüstü doğa güzelliğine ev sahipliği yapan Keşm adasında yerel halkın nüfusu 110 bin civarındadır. Beş ana yerleşim bölgesinin bulunduğu Keşm'in en yüksek nüfuslu kenti adayla aynı adı taşıyan Keşm kentidir.
313 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine sahip olan Keşm adası yıl boyunca kavurucu sıcaklarla karşı karşıya kalmaktadır. Ada halkının en önemli geliri balıkçılıktır. Bununla birlikte son yıllarda turizm de bölge halkı için önemli bir gelir kapısı haline gelmeye başladı.
İklim koşulları nedeniyle özellikle kış aylarında ziyaret edilen Keşm adasına Tahran ve Meşhed gibi büyük kentlerden uçak seferleri de düzenlenmektedir. Keşm kenti yakınlarında bulunan havaalanı adayı dünyaya da bağlamakta.