Basra Körfezi'nin önemli bir durağı olan Keşm adası, bu stratejik konumu nedeniyle de tarih boyunca sürekli el değiştirmiştir. Öyle ki bu tarihi ada bir dönem bölgede etkinlik kurmak isteyen Portekizliler tarafından da işgal edilmiştir. Bölgede kale ve limanlar inşa eden Portekizliler burada bir süre boyunca hakimiye
Sömürgecilik yarışında 17. yüzyıldan itibaren öne çıkmaya başlayan İngilizler çok geçmeden bu stratejik noktayı da denetimleri altına alabilmek adına Portekizlilerle mücadeleye girer. Sıcak çatışmaların yaşandığı bölge bir müddet sonra İran topraklarına katılıp bu ülkenin bir parçası haline gelir.
Şahkuh Vadisi, Yıldızlar Vadisi ve bunun gibi daha birkaç olağanüstü doğa güzelliğine ev sahipliği yapan Keşm adasında yerel halkın nüfusu 110 bin civarındadır. Beş ana yerleşim bölgesinin bulunduğu Keşm'in en yüksek nüfuslu kenti adayla aynı adı taşıyan Keşm kentidir.
313 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine sahip olan Keşm adası yıl boyunca kavurucu sıcaklarla karşı karşıya kalmaktadır. Ada halkının en önemli geliri balıkçılıktır. Bununla birlikte son yıllarda turizm de bölge halkı için önemli bir gelir kapısı haline gelmeye başladı.
İklim koşulları nedeniyle özellikle kış aylarında ziyaret edilen Keşm adasına Tahran ve Meşhed gibi büyük kentlerden uçak seferleri de düzenlenmektedir. Keşm kenti yakınlarında bulunan havaalanı adayı dünyaya da bağlamakta.