08.12.2020 - 22:54 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
17 Kasım 2019 tarihinde tüm dünyanın kaderi değişti, ancak o gün herkesin bundan haberi yoktu. 1 buçuk milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs, “gizemli bir solunum yolu hastalığı” olarak ortaya çıktı.
Dünya, koronavirüs salgınından ilk kez, Çin'in 31 Aralık 2019'da Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu rahatsızlığının ortaya çıktığını Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirmesiyle haberdar oldu.
Bu sürede insanlık, sosyal mesafe, uzaktan eğitim, kitlesel sokağa çıkma yasakları, fabrika ve iş yerlerinin uzun süre toplu olarak kapatılması, dini hayattan eğlence sektörüne kadar sosyal hayatın birçok alanında toplu aktivitelerin yasaklanması gibi uygulamalara şahit oldu.
Dünya genelinde onlarca ülkede yaşayan milyarlarca kişinin bir şekilde hayatını etkileyen koronavirüsün sosyal etkileşimi, alışverişi, eğitimi, çalışma düzenlerini fiziksel mekanlardan dijital ortamlara taşımaya zorladığı yeni normal adlı farklı bir yaşam tarzı benimsenmesine neden oldu.
200'e yakın ülke ve bölgeye yayılarak küresel salgına dönüşen virüs, dünya tarihini resmen değiştirdi. Yıl biterken koronavirüs aşılarında sonuç alındı ve bugün beklenen haber ABD'den geldi.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısında acil kullanım onayını engelleyecek herhangi bir belirli güvenlik kaygısının tespit edilmediğini duyurdu.
FDA'nın yayınladığı belge, kuruluşun danışma komitesinin acil kullanım onayı için yapacağı toplantıdan iki gün önce yayımlandı ve belge kuruluşun aşıya yeşil ışık yakmaya niyetli olduğunu gösteriyor.
FDA'nın yayınladığı belgelere göre, Pfizer ve BioNTech aşı kalitesi konusunda yeterli bilgi sağladı. Belgeler, koronavirüs aşısına ait bilgilerin 16 yaşındaki 38 bin denekten alındığını gösteriyor.
FDA'in açıklamasını yorumlayan Tufts Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nün Başhekimi Dr. Helen Boucher Reuters Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada "İyi haber sürecin çok önemli bir parçasının tam da olması gerektiği geçirilmesi" dedi.
İngiltere'de ise salgının ortaya çıkmasından bir yılı aşkın süre geçmişken, pandemiye karşı savaşta tarihi bir adım atılıyor.
İngiltere bugün koronavirüse karşı savaşta yeni silahını piyasaya sürüyor. İngiltere tarihinin en geniş kapsamlı aşı uygulaması bugün başlıyor. Belirlenen 50 hastanede, ülke tarihinin 'en büyük aşı operasyonu' gerçekleşiyor.
Salgına karşı mücadelede ön saflardaki sağlık çalışanları, 80 yaş üzerindekiler ve bakımevi çalışanları, koronavirüs aşısında ilk sırada yer alıyor.
Son dakika haberine göre, ülkedeki ilk koronavirüs aşısını 90 yaşındaki bir kadın oldu. Tarihi anları televizyonlar canlı yayınladı.
90 yaşındaki Margaret Keenan, İngiltere'de hemşire May Parsons tarafından Üniversite Hastanesi'nde uygulanan Pfizer-BioNTech aşısını alan ilk hasta oldu. Keenan, aşıyı yaptırdıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Sağlık yetkililerinin "normalliğe dönüş yolundaki ilk adım" olarak nitelendirdiği ve dünyada ilk olan hamlede, bugün binlerce İngiliz kollarını sıvayıp yeni Pfizer aşısını yaptıracak.
"Aşı Günü" olarak adlandırılan sağlık hizmeti, bu sabah ülke çapındaki 50 hastane tesisinde İngiltere tarihinin en büyük aşı operasyonu olarak start alacak.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, aşının kullanıma sokulmasını "tarihi bir an" olarak tanımladı ve virüsün geriletilmesi için herkesin kendi görevini yapmasını isteyerek, "Mevcut kısıtlamalara uyalım ve kritik bir görev üstlenen sağlık sistemini koruyalım" dedi.
Bugün kullanılmaya başlanacak olan aşı dozları, soğutulmuş konteynerler yardımıyla Belçika'dan İngiltere'ye geldi.
İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) Tıbbi Direktörü Prof. Stephen Powis, tedarikteki zorluklara rağmen ilk aşı dozlarının Pazartesi günü hastanelere ulaştığını söyledi.
Pfizer ile Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci'nin kurduğu BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısının ilk sevkiyatı geçtiğimiz hafta Salı günü İngiltere'ye ulaşmıştı. Bu haftadan itibaren yaklaşık 800 bin aşı dozunun kullanıma hazır olması bekleniyor.
21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak aşıdan İngiltere için 40 milyon doz sipariş edildi.
Aşının ilk olarak uygulanacağı kesimlerden birisi de bakımevi çalışanları olacak. Çalışanlar, aşının uygulanacağı hastanelerden randevu olarak aşıya erişebilecek.
80 yaş üzerindekilerin ve bakımevi çalışanlarının kullanmadığı randevu saatlerinde sağlık çalışanları aşı olabilecek.
Pfizer aşısının eksi 70 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu nedenle aşı ilk olarak özel koşulları sağlayabilen 50 hastanede kullanıma sokulacak.
Daha fazla aşı dozunun gelmesiyle başka hastanelerin de devreye sokulacağı duyuruldu. Binlerce sağlık merkezi de gelecek günlerde aşı uygulamasına katılmak için hazırlanacak.
Önümüzdeki haftalarda eczanelerde, spor salonlarında ve konferans merkezlerinde dr yaygın aşılamanın yapılması planlanıyor.
Koronavirüs aşısını ilk alanlardan biri, "yerel bir kahraman" olan ve ırk ilişkileri üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle İngiliz Kraliyeti onur nişanı almış emekli öğretmen Dr Hari Shukla.
Dr Shukla ve 83 yaşındaki karısı Ranjan'a Newcastle Kraliyet Hastanesi'nde Pfizer aşısı yapılacak. Uganda doğumlu Dr. Shukla, "Umarım bu salgının sonuna geliyoruz ve aşı yaptırarak üzerime düşeni yapmaktan çok memnunum." dedi.
Dr Shukla, ayrıca "Bunu yapmanın ve yardım etmek için elimden geleni yapmanın benim görevim olduğunu hissediyorum." ifadelerini kullandı.
İngiltere'de ilaç ve tedavilere onay veren denetleyici kuruluş İlaç ve Sağlık Bakımı Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), geçtiğimiz hafta Pfizer/BioNTech aşısının acil kullanımına onay verdiğini duyurmuştu. Böylece İngiltere, geliştirilen bir Covid-19 aşısına onay veren ilk Batılı ülke oldu.
İngiltere, 61 binden fazla ölümle salgından en kötü etkilenen Avrupa ülkesi, ancak Başbakan Boris Johnson, Pfizer/BioNTech aşısını Amerika Birleşik Devletleri veya Avrupa Birliği'nden önce kullanıma sunarak durumu tersine çevirmeyi umuyor.
Koronavirüs aşılarında test sonuçları arka arkaya açıklanırken, Türkiye'nin Çin'den satın aldığı Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac aşısının sonuçları da yayınlandı.
Bloomberg'in haberine göre, Endonezya şirketi Bio Farma tarafından test edilen aşının etkinliği yüzde 97 olarak ölçüldü. Reuters haber ajansı ise, Bio Farma'nın CoronaVac açıklamasını dünyaya 'son dakika' koduyla duyurdu.
Endonezya’nın devlete ait PT Bio Farma şirketinin kurumsal iletişim başkanı Iwan Setiawan, aşının etkinlik oranının bir aylık klinik araştırmanın ön verilerine dayandığını ve nihai oranın Ocak ayında kararlaştırılacağını söyledi.
Türkiye, Çin'den 50 milyon doz aşı satın aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu ay sonunda aşılamanın başlayacağını duyurmuştu.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Türkiye'ye ilk aşı 11 Aralık'ta gelebilecek gibi görünüyor. Geldikten sonra en az 14 gün testleri sürecektir" deyip eklemişti: "Aşı en erken 25-26 Aralık'ta yapılmaya başlanır."
İnaktif virüs tekniğine göre hazırlanan CoronaVac aşısında, enfekte etme özelliğini yitirmiş olan virüs vücuda verilerek, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor.