06.04.2021 - 06:38 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
CNN'in haberine göre Rusya, kuzey kıyılarını güvence altına almak ve Asya'dan Avrupa'ya önemli bir nakliye rotası açmak amacıyla, Kuzey Kutbu'nda benzeri görülmemiş bir askeri güç topluyor ve en yeni silahlarını buzsuz bir bölgede test ediyor.
Silah uzmanları ve Batılı yetkililer, bir Rus 'süper silahı' olan Poseidon 2M39 torpidosu ile ilgili özel endişelerini dile getirdiler.
Devlet medyasında yer alan çok sayıda habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şubat ayında Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan testlerin "kilit aşamasına" ilişkin bir güncelleme talep etmesiyle torpidonun geliştirilmesi hızla ilerliyor ve bu yıl başka testler de planlanıyor.
Bu insansız gizli torpido, bir nükleer reaktörden güç alıyor ve Rus tasarımcılar tarafından deniz tabanında ABD'ninki gibi kıyı savunmalarından gizlice geçmek için tasarlanıyor.
Rus yetkililere göre, cihaz, hedeflediği kıyı şeridi alanlarını onlarca yıl yaşanmaz hale getirecek radyoaktif dalgalara neden olan birkaç megatonluk bir savaş başlığı göndermeyi amaçlıyor.
Kasım ayında, o zamanlar Uluslararası Güvenlik ve Silahların Yayılmasını Önleme Dışişleri Bakanı Yardımcısı Christopher A Ford, Poseidon'un "ABD kıyı şehirlerini radyoaktif tsunamilerle doldurmak" için tasarlandığını söyledi.
Uzmanlar, silahın "son derece gerçek" olduğunu ve çalışmaların şimdiden meyve vermeye başladığı konusunda hemfikir. Norveç istihbarat başkanı Koramiral Nils Andreas Stensønes CNN'e, Norveç istihbaratının Poseidon'u "yeni tür nükleer caydırıcı silahların bir parçası olarak değerlendirdiğini" söyledi.
Stensønes, "Ve bu silah şu an test aşamasında. Şu anda test ettikleri bölgenin çok ötesinde bir etkiye sahip" dedi ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.
Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi CNN'e şunları söyledi: "Kuzey Kutbu'nda Ruslardan açıkça bir askeri meydan okuma var. Eski Soğuk Savaş üslerini yeniden yerleştirmeleri ve Murmansk şehri yakınlarındaki Kola Yarımadası'nda yeni tesisler inşa etmeleri dahil."
Yetkili, "Bunun Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri için etkileri olacaktır, bunun tek nedeni de Kuzey Atlantik'e kadar güç aktarma kapasitesi yaratmasıdır" dedi.
Pentagon sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, "Rusya, Sovyet döneminden kalma hava sahalarını ve radar tesislerini yeniliyor, yeni limanlar ve arama kurtarma merkezleri inşa ediyor ve nükleer ve geleneksel olarak çalışan buz kırıcılardan oluşan filosunu oluşturuyor" dedi.
Devlet medyasına konuşan Rus yetkililer ve Batılı yetkililere göre, yüksek teknolojili silahlar Kuzey Kutbu bölgesinde de düzenli olarak test ediliyor.
Campbell, Kasım ayında Rusya'nın 'Tsirkon' gemi karşıtı hipersonik seyir füzesinin testini başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti.
Uzay teknolojisi firması Maxar tarafından CNN'e sağlanan uydu görüntüleri ayrıca askeri jetler ve bombardıman uçaklarının yanı sıra Alaska yakınlarındaki yeni radar sistemlerini de ortaya koyuyor.
Donanma komutanı Amiral Nikolai Yevmenov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, tatbikatta aynı anda Kuzey Kutbu buzunu kıran üç nükleer denizaltı ve Kuzey Kutbu üzerinde uçan savaş uçaklarının yer aldığını bildirdi.
Moskova, Dünya'nın keşfedilmemiş petrol ve gazlarının dörtte birini bulundurduğuna inanılınan Kutup bölgesindeki askeri varlığını güçlendirmeye öncelik verdi. Putin geçmişte Kutp maden zenginliklerinin değerini 22 trilyon sterlin olarak belirleyen tahminlere atıfta bulundu.
Uydu görüntüleri, pistlerin yenilenmesinden ek gözetleme ve hava savunma araçlarının konuşlandırılmasına kadar, Moskova'nın kutup bölgesindeki kabiliyetlerini genişletmek için gösterdiği sürekli çabayı ortaya koyuyor.
Tatbikatlar, ordunun yakın zamanda bir üs inşa ettiği Franz Josef Land takımadalarının bir parçası olan Alexandra Land çevresinde yapıldı.
Ukrayna'nın doğu illerindeki çatışmalar iki yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Bölgede bir "statüko" oluşturulmasına rağmen çatışmalar devam ederken tansiyon da sürekli olarak artıyor. Büyük ölçekli bir konvansiyonel savaş beklentisiyle, uzmanlar Rus ordusunun özelliklerini masaya yatırdı.
Rusya, Kırım'ı işgal ettiğinde, "yolu açan" Özel Kuvvetleriydi. Onlar, işgalci gücün ön saflarında yer alan, Kırım'daki kilit altyapı tesislerini hızla işgal ederken, yarımadayı Ukrayna'nın geri kalanından ayıran kişilerdi.
Doğu illerinde, Rus özel kuvvetleri gerilla güçlerini desteklemek ve eğitmek için yardım etti. Bu Rus Özel Kuvvetlerinin sınır dışına püskürtülmesi ve yenilgiye uğratılması, Kiev için son derece zor bir görev.
Rusya geçmişte Çeçenya, Gürcistan, Suriye ve başka yerlerde Özel Kuvvetler konuşlandırdı ve bunlar askeri operasyonların olumlu sonuçlanmasında çok önemli bir rol oynadı. Özel kuvvetler, özellikle son dönemde Rusya'nın en etkili silahlarından biri haline geldi.
Son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri, kara harekatlarında topçuların rolüne büyük önem verdi. ABD, motorlu ve zırhlı kuvvetlerini desteklemek için kundağı motorlu toplara odaklanmadı.
Bazıları ağır topçuların başka bir dönemin kalıntısı olduğuna inanırken, diğerleri bir zamanlar "savaş tanrısı" olan şeye yeterince önem verilmemesinin ABD'yi geleneksel düşmanlara karşı savunmasız bırakacağından endişe ediyor.
Rus topçularının etkinliği fazla tahmin edilebilir ancak Ukrayna'da uzun menzilli toplar, Rusya'nın Ukrayna güçlerini sınır güvenliğinden vurmasına izin vermede kritik bir rol oynadı. Etkili karşı saldırı seçenekleri olmadan Ukrayna birlikleri, topçuların insafına kalmış durumda.
Rusya, mesafeyi kapatmak için adımlar atmasına rağmen, drone teknolojisini merkezi bir savaş silahı haline getirmekte yavaş davrandı.
Ukrayna'da insansız hava araçları, Rusya'nın savaş alanındaki gelişmeleri izlediği en önemli araç haline geldi. Rus insansız hava araçları, ABD'de sıradan hale gelen hedefli saldırı türünü nadiren gerçekleştiriyor. Ayrıca, ABD'nin önemli ölçüde yatırım yaptığı genişletilmiş gözetim görevlerine de genellikle katılmıyorlar.
Bunun yerine Rusya, komuta merkezleri, ikmal merkezleri ve birlik ve araç meclisleri dahil olmak üzere kritik düşman hedeflerini bulmak ve yok etmek için dronelarını kara kuvvetleriyle yakın işbirliği içinde kullanıyor.
İnsansız hava araçlarının sağladığı bilgilerle, Rus topçuları, özellikle zayıf korunan birlikler ve araçlar için giderek daha ölümcül hale geliyor.
Ukrayna iç savaşının ilk günlerinde Kiev, tartışmalı doğu illerinde hava saldırıları ve operasyonlar düzenleyerek, Rusya yanlısı isyancılar üzerindeki hava gücünden yararlanmaya çalıştı.
Eski hükümetler, savaş uçaklarını havada tutmak adına gerekli uçak ve lojistiğin kontrolünü elinde tuttuğu için, geleneksel olarak gerillalara göre hava gücünü kullanmanın avantajlarına sahipti.
Tüm bunlar, Rusya'nın uçaksavar sistemlerinin katkısını, doğu Ukrayna vilayetlerinin gerillalarının kontrolünün sürdürülmesinde son derece önemli hale getirdi.
Rusya'nın yaklaşık 20 Ukrayna jetini ve helikopterini düşürdüğü bildirildi. Bu sistemlerden biri, savaşın en dikkat çekici olayında bir Malezya uçağını da düşürdü.
Rusya, Ukrayna'nın ayrılıkçı eyaletleri üzerinden hava savunma ağını bu şekilde sürdürdüğü sürece, Kiev gerillaları yenemeyecek.
Ukrayna işgalini genişletmeye karar vermezse, Rusya'nın Kiev hükümetine zarar verme kabiliyeti, geniş siber savaş yeteneklerinin yanı sıra hava gücünü kullanma istekliliğine bağlı.
Rusya, dost olmayan İnternet ağlarına karşı rahatsız edici saldırılar gerçekleştirme yeteneğine sahip olduğunu gösterdi. Bu saldırılar kendi başlarına toplumsal dokuyu yok edemez ancak ekonomik olarak çok ciddi zarar verebildiklerini ispatladılar.