29.06.2017 - 11:51 | Son Güncellenme:
Macera sever tatilciler için henüz medeniyetin ulaşmadığı ve ulaşmaya çalışmanın dahi ölümle sonuçlanabileceği bazı yerler hala var. İşte dünyanın ziyaret etmesi neredeyse imkansız 7 harikası...
Piramitler ölülerin defnedildiği büyük simgesel ve insan yapımı anıtlar olsa da Avustralya kıyısından yaklaşık 600 kilometre ileride yer alan Ball's Pyramid bir doğa harikasıdır fakat buraya ulaşmaya çalışmak ölümle sonuçlanabilir.Avustralya kıyılarına yakın bir volkanın kalıntısı olan Ball's Pyramid üçgen şeklinde yüksek bir kayalıktır. Ball's Pyramid'in zirvesine ilk olarak 1965 yılında ayak basılmış ve 1982'de dağcılık ve tırmanış faaliyetleri ve 1986'da tüm giriş ve çıkış Avustralya Hükümeti tarafından yasaklanmıştır. 1990'dan sonra özel izinle adaya giriş izni mümkün kılınmıştır.Ball's Pyramid 562 metre yüksekliğindedir ve tırmanmak son derece tehlikelidir. Adada ağaç ıstakozu adı verilen bir böcek türü yaşamaktadır.
Romanya'da yer alan Movile Mağarası'nın içerisinde büyük bir göl bulunuyor. İşte korku dolu hikaye burada başlıyor. Movile Mağarası'ndaki göle yaklaştığınız zaman bir tulum giymeniz gerekiyor çünkü göl son derece zehirli sülfürik asit barındırıyor. 2010 yılı itibariyle toplamda yalnızca 29 kişi bu gölün derinliklerine dalma cesareti gösterebilmiş.Sülfürik asit sayesinde mağara her geçen gün biraz daha genişliyor.
Güney Afrika'da yer alan Bushman's Hole 275 metre derinliğe sahiptir. Deliğin içerisinde tarih öncesi sualtı mağarası bulunur ve bu mağara oldukça geniş ve tuhaftır. Mağara deliğin 20. metresinden itibaren başlar taban kısmında dünyadaki neredeyse hiçbir canlı hayatta kalamaz.
İskoçya kıyılarının 430 kilometre uzağında yer alan Rockall bir kayalıktır. Tuhaf olan ise bu kayalığın tepesine çıkmanın pratikte imkansız olmasıdır. Fakat bu bile macera sever kişileri kayalığın tepesine helikopterle inmekten alıkoyamamıştır. Nick Hancock isimli bir kişi Rockall kayalığının üzerinde toplamda 45 gün kalmıştır.Rockall çok verimli petrol sahaları üzerinde yer alır. Bu sebeple civardaki per çok ülke kayalıkta hak sahibi olduğunu iddia eder.
ABD'de bulunan dünyaca ünlü Büyük Kanyon her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Fakat Büyük Kanyon boyunca tırmanış yapmak isteyen macera severler bunun neredeyse imkansız olduğunu en baştan bilmeli.Büyük Kanyon'u baştan sona tırmanmak isteyenler toplamda bin 126 kilometrelik bir tırmanış parkurunu tamamlamak zorunda. Cep telefonu hizmetlerinin dahi çoğu yerde çalışmadığı Büyük Kanyon'da bu uzun parkur tırmanışı neredeyse imkansız hale getiriyor.
İzlanda kıyılarının açıklarında yer alan Surtsey Adası İzlanda'nın en güney noktasıdır. Surtsey Adası 1960'lı yıllarda meydana gelen volkanik bir patlama sonucu ortaya çıkmıştır. Patlama sonucu yeni bir ada sahibi olan İzlanda, Surtsey Adası'nı koruma altına almış ve ada 2008 yılında UNESCO DÜnya Kültür Mirası Listesi'ne eklenmiştir.1960'larda ortaya çıkan Surtsey Adası çimlenmenin ve habitat oluşumunun incelenmesi için bilimsel çalışmalar adına kullanılmaktadır.
Everest Dağı tırmanış severleri artık çok da etkilemiyor olabilir. Peki adını dahi duymadığınız bazı dağlara henüz tırmanılmadığını biliyor musunuz?
Pakistan'da yer alan Muchu Chhish zirvesine bugüne kadar hiçkimse tırmanmamıştır. Bunun sebebi erozyon, çığ, kar leoparları ve dağ keçileridir.
Tibet sınırında yer alan Karjiang zirvesine de ulaşabilen bir tırmanıcı henüz olmamıştır. 2010 yılında Joe Puryear isimli bir kişi zirveye tırmanmaya çalışmış fakat bunun bedelini hayatıyla ödemiştir.
Bhutan'da yer alan Gangkhar Puensum dünyanın en yüksek tırmanılmamış zirvesidir. Bhutan Hükümeti ruhani sebeplerle dağa tırmanmayı yasaklamıştır. Hazırlayan: Mehmet Can Kömürcü