02.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
İSTANBUL AA
Almanya’da uzun yıllar yaşadıktan sonra 1980’lerin başında Sahaflar Çarşısı’nda bir dükkanı satın aldığını belirten Sarmusak, Almanya’da inşaatçılık yaparken kazandığı parayı da sahaf dükkanında tükettiğini söyledi.
Sarmusak, sahaflıktan sonra nadir kitapları satın almaya başlayarak, yıllar içinde zengin bir koleksiyon sahibi olduğunu kaydetti.
‘Biri 800 senelik eser’
Adil Sarmusak, bu eserlerin özenle korunmaları gerektiğini, bu nedenle sahip olduğu 15 bin kitabı sanal ortama kopyalayarak orijinallerini özenle muhafaza ettiğini belirtti. Koleksiyonunun yaklaşık 1000’inde yazarlarının ya da kitaba sahip olan ünlü kişilerin imzasının bulunduğunu da söyleyen Sarmusak, elindeki bazı paha biçilemez kitaplardan da örnekler verdi. Sarmusak, bu nadir eserlerin devletin arşivinde olmasını istediğini belirterek, şunları söyledi:
“Araştırmacılara yardımcı oluyorum. Onlara bulamadıklarını da buluyorum, bizim işimiz bu zaten. Benim sanal arşivimde 15 bin nadir kitap var. Öğrenciler geliyor fotokopisini veriyorum. Mesela ‘Şeriye Sicilnamesi’ diye bir kitap var. Bunda Ebussuud Efendi’nin fetvası, altta imzası var. Fatih döneminden bir kitap. İlk yazılan sözlüklerden bir sözlük vardır, ‘Ahter-i Kebir’. Hicri 884 tarihine ait. Neredeyse 800 senelik bir kitap. Bu kitapları ne yapacağımı sorarsanız, yavaş yavaş satacağım tek tek, başka ne yapacağım?”