Gündem 3 aşamalı harekât 4 merkezi kapsayacak

3 aşamalı harekât 4 merkezi kapsayacak

13.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Fırat’ın doğusuna yönelik harekât başlatılacağını açıklamasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bölgede teyakkuza geçti. Namlular sınır hattında tespit edilen terör örgütü YPG mevzilerine çevrilirken, Membiç merkezli olması beklenen harekâtın, Tel Abyad, Kobani ve Tel Rıfat dahil dört merkezi de kapsayabileceği belirtiliyor.

3 aşamalı harekât 4 merkezi kapsayacak

Afrin operasyonu sonrası Tel Rıfat kasabasını da içine alan Şehba’ya çekilen terör örgütü YPG’nin bu bölgedeki varlığından ve faaliyetlerinden rahatsız olan TSK, bölgeyi yakından izliyor. Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgiye göre, TSK’nın Kuzey Suriye’deki hedeflere yönelik yapacağı harekât üç aşamalı olacak. İlk etapta karadan bölgeye tank ve top atışları yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Bölgeye yönelik yapılacak harekâta hava desteği verilip verilmeyeceği netlik kazanmazken, konuya ilişkin ABD yönetimi ile görüşmeler yapıldığı ileri sürüldü. Harekâtın üçüncü aşamasında TSK’nın seçkin operasyon birliklerinin öncülüğünde karadan operasyon yapılması bekleniyor.

Öte yandan Membiç sınırında dünden bu yana Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleriyle DSG arasında belirli aralıklarla karşılıklı nokta atışları başlatıldığı bildirildi.

Üç bölgeye gözlem noktası

Milliyet’in bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, ABD ve Türkiye arasında yapılan yoğun görüşmeler kapsamında ağustos ve eylülde bin 200 DSG’li Membiç merkezini terk etti. Ancak kent merkezinde 2 bin, çevresinde 3 bin olmak üzere bölgede 5 bin silahlı güç bulunuyor. ABD’nin öncülük ettiği koalisyon ülkeleri tarafından Kuzey Suriye’de Türkiye sınır hattına kurulan ‘gözlem noktası’ sayısı 3’e ulaştı. 12 tane olacağı, zaman içinde artışa gidileceği ifade edilen gözlem noktalarının Tel Abyad, Kobani ve Serekani (Resulayn) ilçelerinde kurulduğu bildirildi.