25.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Çanakkale Kara Savaşları’nın 99’uncu yıldönümü Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki Şehitler Abidesi’nde yapılan törenle anıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson, Suriye Ulusal Koalisyonu Geçici Hükümet Başkanı Ahmad Tome törende yer aldı. Uluslararası törende, şehit düşen Mehmetçikler ile birlikte işgale gelen ülkelerin yaşamlarını yitiren askerleri anıldı.
Geçen yıl 29 ülke temsilcisinin yer aldığı törene, bu yıl Türkiye ile birlikte 32 ülkeden temsilci katıldı. Tören öncesi, savaşa katılan ülkelerin çelenkleri Şehitler Abidesi holündeki Atatürk Anıtı’na konuldu, bayrakları göndere çekildi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Suriye Ulusal Koalisyon’u (Özgür Suriye Ordusu) bayrağının göndere çekildiği görüldü.
‘Barış ve güvene dönüştü’
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Çanakkale Savaşları bizim için bir zaferdir. Topraklarımızı koruduğumuz ve kazandığımız askeri başarı nedeniyle bir zaferdir. Savaştan sonra barışı sağlayabildiğimiz için zaferdir. Çanakkale burada temsil edilen tüm ülkeler içinde savaşla başlayan bir ilişkiyi barış ve güvene dayalı bir dostluğa dönüştürebildikleri için bir zaferdir. Gurur ve mutlulukla ifade etmek isterim ki, Çanakkale geçen zaman içinde evlatlarımızın fedakarlıkları ve hayatları pahasına kurduğu barış ve dostluğun özel bir sembolü haline gelmiştir.
Bugün bu topraklarda yan yana yatan askerlerimizin mezarları da daima bir barış anıtına dönüşmüştür. Gelibolu Yarımadası’ndaki savaşın içinden gelen bir komutan olarak ‘Anafartalar kahramanı’ unvanı alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Barış milletleri refah ve mutluluğa eriştiren en iyi yoldur’ sözünü, tüm hayatımıza hakim kılmalıyız” dedi.
Savaşın acımasızlığı
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 18’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, “Her iki taraftan 500 binden fazla insan kaybına yol açan Çanakkale savaşın tüm acımasızlığına karşı bir insanlık anıtıdır” dedi.
Geçen sene İngiltere Büyükelçisi David Reddaway’in konuştuğu törende bu yıl Fransız temsilcisi Generali Elrick Irastorza, konuştu. Irastorza şöyle konuştu:
‘Askerlere minnet duyalım’
“Birçoğu, bugünün şartlarına göre hayal edilmesi çok zor, dayanılmaz şartlar altında çok uzaklardan gelen bu askerlerin fedakarlığı, bizleri saygı duymaya ve düşünmeye sevk etmektedir. Korkunç bir yıkım yaratan bir savaşın ertesinde, insanlar arasında en kıymetli değeri barış olan insanlığı bilinçlenmeye sevk ettikleri için bu askerlere minnet duymalıyız. Aylar boyunca canları toprağa gömen ve ölüleri topraktan çıkaran mermilerin düştüğü bu topraklarda, hepimizin bir araya gelmesi dünkü düşmanlar ve bugünkü müttefikler arasında alınan yolu takdir etmemizi sağlamaktadır.”
Anma töreni mehteran bölüğü gösterisiyle devam etti. Tören, onur kıtası, dost ülkeler askeri birlikleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri ve izcilerin katılımıyla yapılan resmi geçitle sona erdi.
Acı bir tarihten dostluk çıkardık
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale Kara Savaşları’nın 99’uncu yıldönümü törenine video mesaj gönderdi. Gül mesajında, “Çanakkale’den günümüze taşınan ve BM Şartı’na da yansıyan en önemli mesaj, savaşın değil barışın esas olduğudur. Atatürk de ‘milletin hayatı söz konusu olmadıkça savaş cinayettir’ diyerek bunu ortaya koymuştur” dedi.
Vatan savunmasının her inanç ve kültürde kutsal sayıldığını, Çanakkale Savaşı’nın, Türk halkı için bu anlamda bir kahramanlık destanı olduğunu dile getiren Gül, Çanakkale’nin aynı zamanda bir hüzün abidesi olduğunu, burada mücadeleyi kazanan milletin, Birinci Dünya Harbi’ni kaybettiğini anlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale’nin bu topraklara evlatlarını gönderen milletler için de özel bir anlam taşıdığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Anne-babaların, deniz aşırı memleketlerden buralara göndediği taze fidanlar, üstelik muharebe alanında insanlık dersleri vermişlerdir. Gerektiğinde yaralı hasımlarını sırtlarında taşımışlar, ekmek ve sularını paylaşmışlardır. Çanakkale, acı bir tarihten güçlü bir dostluk çıkartmamıza vesile olmuştur. Bu yönü itibariyle, belki de tarihte kaybedeni olmayan bir savaştır. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim de evlatlarımız olmuşlardır.”