Gündem Amasya'da müthiş keşif: Din tarihini derinden sarsacak

Amasya'da müthiş keşif: Din tarihini derinden sarsacak

21.11.2023 - 09:34 | Son Güncellenme:

 Amasya’daki Oluz Höyük kazılarında Med Krallığı dönemine ait olduğu belirlenen yaklaşık 2 bin 600 yıllık sunak keşfedildi.

Amasyada müthiş keşif: Din tarihini derinden sarsacak

Pers dönemine ait 2 bin 500 yıllık ateş tapınağı buluntularının ortaya çıkarıldığı Oluz Höyük’te M.Ö. 590 yılında Anadolu’yu Kızılırmak’a değin ele geçirip 40 yıl hüküm süren İran kökenli Med Krallığı’na ait sunakta da aynı şekilde ateş tapınağına rastlandı. Geçen yıl Med'lerden kaldığı değerlendirilen bir seramikle karşılaşmaları üzerine çalışmayı bu alanda ilerlettiklerini anlatan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, “Sunağa ateş kültüyle ilgili bir ocak eklemişler. Sunağın doğu tarafına da kule benzeri bir yapı eklemişler. Hem Med, hem de Pers döneminde ateş kültüne ait sunak ve tapınakların ortaya çıkması Ön Asya din tarihi ve din arkeolojisini derinden sarsacak gibi görünüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Amasyada müthiş keşif: Din tarihini derinden sarsacak

FRİG VE PERS KATMANLARININ ALTINDA HİTİT TAPINAĞI VAR

Oluz Höyük’ün günümüzden 3 bin 500 yıl öncesine dayanan Hitit dönemine kadar kutsal bir merkez olarak kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Dönmez, “Beş sezon önce Hititlere ait boğa figürünü ele geçirmiştik. Bu boğa figürünün varlığı bir tapınağı bize işaret ediyordu. Muhtemelen Fırtına Tanrısı Hitit tapınağı şu anki Frig ve Pers katmanlarının altında gibi görünüyor. 17 yıllık çalışmalarda Hitit, Frig, Med ve Pers dönemlerinde Oluz Höyük’ün kutsal bir kent olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

Amasyada müthiş keşif: Din tarihini derinden sarsacak

Kazıların heyecan verici sonuçlar ortaya çıkarmayı sürdüreceğine inanan Dönmez, kazı projesine izin ve destek veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, katkı sağlayan Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiliği ile Amasya Belediyesi’ne teşekkür etti.

Haberin Devamı

Amasyada müthiş keşif: Din tarihini derinden sarsacak