Gündem Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay kararı

Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay kararı

21.12.2023 - 13:20 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu görüştü. Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi. AYM Genel Kurulu, TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan ikinci hak ihlali başvurusunu görüştü. AYM, Anayasa'nın 67'üncü maddesinde güvence altına alınan 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 19'uncu maddesinde güvence altına alınan 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının 3 karşı oy ile oy çokluğuyla ihlal edildiğine hükmetti. 

Haberin Devamı

AYM, Gezi Parkı davasında hakkında 18 yıl hapis cezası kararı verilen Atalay'ın bireysel başvurusunu 25 Ekim'de görüşerek, 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine oy çokluğu ile karar vermişti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Yargıtay'a göndermiş; Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi de ihlal kararına hükmeden AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

MANEVİ TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ

AYM'nin Can Atalay'ın bireysel başvurusuna ilişkin hükmünde, kararın bir örneğinin yeniden yargılama yapılması, cezaevinden tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi için 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine oy birliği ile karar verildi. Ayrıca Can Atalay'a 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.