Gündem ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ 2022 || Asgari ücret zammı açıklandı mı? Yeni asgari ücret ne kadar olacak (net, brüt), ne zaman açıklanacak?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ 2022 || Asgari ücret zammı açıklandı mı? Yeni asgari ücret ne kadar olacak (net, brüt), ne zaman açıklanacak?

30.06.2022 - 19:11 | Son Güncellenme:

Asgari ücret zammı son günlerin araştırılan konular arasında bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret ile ilgili açıklama aptı. Asgari ücrete için dün ilk toplantı gerçekleştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün yine toplanacak. Asgari ücret zammının açıklanacağı tarih merak konusu. Peki yeni asgari ücret zammı ne kadar olacak, kaç TL? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ 2022 ||  Asgari ücret zammı açıklandı mı Yeni asgari ücret ne kadar olacak (net, brüt), ne zaman açıklanacak

Asgari ücret zammı milyonlara çalışanın gündeminde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istediğini açıklamıştı. Asgari ücret ile ilgili toplantılar dün başladı. Çalışanların gözler asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalara çevrildi. Peki yeni asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak 2022? Brüt ve net asgari ücret ne kadar olacak?

Haberin Devamı

 ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Türk İş Başkanı Ergün Atalay ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Sayın bakanım uzun yıllar sonra ilk defa asgari ücretle ilgili bir toplantı yapıyoruz. Haziran ayı sonlarına doğru. Şimdi bu son 5 aydır enflasyonda olan yüksek artış özellikle gıdada olan artıştan kaynaklı bir iş. Bu toplantı ile ilgili bizi buraya davet ettiğiniz için sayın Cumhurbaşkanına da teşekkür ediyorum.

Sayın Bakanım asgari ücretle ilgili son 5 aydır ocak ayında güzel bir zam yaptık ama maalesef bu zam özellikle gıdadaki yüksek enflasyondan dolayı eridi. Dar ve sabit gelirli çalışanlar ülkede en büyük sıkıntıyı çeken toplumun kesimi. İnsanlar ekonomik sıkıntı içerisindeler onun için bu toplantı oluyor.

Haberin Devamı

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı, "Yarın bir toplantı daha olmasını bekliyoruz. Üçüncü toplantıda komisyonun son kararını vermesi gerekiyor, bu da muhtemelen yarın olur.Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı, "Yarın (1 Temmuz) bir toplantı daha olmasını bekliyoruz. Üçüncü toplantıda komisyonun son kararını vermesi gerekiyor, bu da muhtemelen yarın olur.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: Yüzde 50’lik artışla 4 bin 253 lira ve üzerindekiler vergiler kalktı. Kanunda 4 bin 253 lira kadar olan vergiler kalktı. Artışı vergiye tabi. Artış kısmı vergiden muaf tutulacak diye bir düzenleme komisyondan geçecek.

Yüzde 76’lık enflasyon beklentisi yıl sonu enflasyon beklentisidir. Yüzde 50’lik asgari ücret zammı olduğu için arada yüzde 26’lık fark olursa eğer şu an asgari ücret 1105 lira fark alarak 5 bin 353 lira olacak. İçeriden aldığımız bilgiye göre yüzde 25 ile 30’luk zam yapılacak. Ama bu zam oranı yeterli değil.

İkinci senaryoda asgari ücret zaten 5 bin 4 lira brüt olarak. Bundan önce işçi üzerinden SGK primi ve işsizlik fonu da var. Arada 750 liralık bir fark var. Bunun üzerinden işveren payı yüzde 15.5 ve işsizlik sigorta primi yüzde 2. Buradan bir fedakarlık bekleniyor. Artışa bakıldığında yüzde 38’lik bir artış bekleniyor.

Haberin Devamı

Benim beklentim asgari ücretin yüzde 40 olacağı yönünde. 6 bin lira psikolojik sınır var. 3. senaryoda yüzde 40’lık artışla 5 bin 954 liraya ulaşacak. Ben yüzde 40’tan fazla bir artış bekliyorum.

Geçtiğimiz dönemde asgari ücrete zam yapıldığında özel sektör çalışanlarına da artış yapıldı. OSB’ler açıklama yaptı biz 1500 lira artış yaptık dedi. Bu aslında bir zam değil düzeltmedir. Zam olması için yüzde 40’ın üzerinde olması gerekiyor."

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

CNN Türk muhabiri Gülşen Coşkun konuyla ilgili son gelişmeleri paylaştı: "Cumhurbaşkanı geldikten sonra son rakamı açıklayacak. Cumhurbaşkanının akşam saatlerinde Türkiye’de olması bekleniyor. Ya bu akşam ya da yarın açıklayacak. Yarın daha yüksek bir seçenek gibi görünüyor. Peki bu zamana kadar neler yaşandı ve bugün neler olacak onu aktaralım.

Taraflar dün mesajlarını verdiler. Dünkü toplantıdan çıkan sonuç şu oldu. Asgari ücretin yeni oranı kısmından vergi alınmayacak. İkincisi şu normalde asgari ücret toplantıları yapıldıktan sonra takip eden ay zamlar maaşlara yansıyor. Artık haziranın sonunda olduğumuz için yarın açıklarsa ağustosta mı olacak zam diye soru işareti vardı. Her şekilde ne zaman açıklanırsa açıklansın. Temmuzdan itibaren geçerli olacak."