Gündem Bakanlık ve Valilik tazminata mahkum edildi

Bakanlık ve Valilik tazminata mahkum edildi

26.01.2016 - 13:48 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 9 yıl önce Malatya’da 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayeti ile ilgili ailelerin başvurusu üzerine mahkeme, olayda sorumlu tuttuğu İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliğini tazminata mahkum etti

Bakanlık ve Valilik tazminata mahkum edildi

18 Nisan 2007 tarihinde Malatya’da Zirve Yayınevi’nde Tilman Ekkehart, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in öldürülmesi olayı ile ilgili aileler Malatya İdare Mahkemesi’ne başvurarak tazminat talebinde bulundu. Öldürülenlerin aileleri tarafından açılan davada, İçişleri Bakanlığı savunmasında, Zirve Yayınevi ve çalışanlarından baskı ve tehdit aldıkları gerekçesi ile bir başvuruları olmadıkları bu nedenle olayın yaşanmasına idarelerin hizmet kusuru bulunmadığı belirtildi. Olayın sanıklarının halen Malatya 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarının devam ettiği belirtilerek üçüncü şahısların suç niteliği taşıyan eylemlerinin idari hizmetin işleyişi ve ortaya çıkan sonuç arasındaki illiyet bağını kestiği, kusursuz sorumluluk ilkesi gereğince tazminle yükümlü tutulmasını gerektirecek hukuki nedenlerin de bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunuldu.
Aynı şekilde Malatya Valiliği de yaptığı savunmada, davaya konu cinayet olayında kendilerine yükletebilecek biz hizmet kusurunun varlığından söz edilemeyeceği belirtti. Zira güvenlik kuvvetlerine tehdit alındığına dair bir bildirimin söz konusu olmadığını ifade eden Valilik, bu nedenlerle idarenin oluşan zararların tanziminden sorumlu tutulamayacağı belirtilerek davanın reddi istedi.
Malatya İdare Mahkemesi’nde görülen son duruşmada karar verildi. Mahkeme, ailelerin başvurularını haklı bularak İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliğini kusurlu buldu. Davada, öldürülen 3 kişinin de aile bireylerine yasal faizleriyle birlikte 800 bin ile 1 milyon TL arasında maddi ve manevi tazminat verilmesine hükmetti.
Zirve Yayınevi’nde öldürülen Alman Uyruklu Tilman Ekkehart Geske’nin aile avukatı İbrahim Kalı, mahkemenin kararı sonrası Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklamalarda bulundu.
Davanın halen sürdüğünü belirten Avukat Kalı, mağdurların aileleri tarafından idarenin hizmet kusurları olduğu gerekçesiyle Malatya İdare Mahkemesine maddi ve manevi tazminat davası açıldığını söyledi. Davanın bugün sonuçlandığını belirten Kalı, “Suzanna Geske ve çocuklarının vekili olarak açmış olduğumuz maddi ve manevi tazminat davasında mahkeme Tilman Geske’nin eşi Suzanna Geske ve 3 çocuğuna 100’er bin liradan toplam 400 bin TL manevi 17 bin TL’de maddi tazminat verilmesine hükmetti” diye konuştu.
Avukat Kalı, mahkemenin olayda sorumlu olarak İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliği’ni gördüğünü belirterek tazminat kararının gerekçesini açıkladı. Mahkemenin Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 9. maddesine istinaden tazminat kararını verdiğini ifade eden Kalı, “Bu madde bilindiği gibi ‘herkes düşünce vicdan ve din özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak dinini yada inancını değiştirme özgürlüğünü ister tek başına isterse de başkalarıyla birlikte topluluk içinde, aleni yada gizli olarak, ibadet etmek, öğretmek, uygulamak ve bunlara uymak şeklinde dinini ya da inancını açıklama özgürlüğü içerir’ hükmü yer alır. Keza 10’uncu madde de benzeri ifadelere yer verilmiştir” şeklinde konuştu.
Benzer maddelerin Anayasa’da da yer aldığını ifade eden Kalı, mahkemenin tazminat kararını 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması hakkındaki Kanun kapsamında verdiğini dile getirdi. Mahkemenin manevi tazminat kararını ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre verdiğini belirten Kalı, Zirve Yayınevi’nde öldürülen Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in de ailelerinin başvurularının mahkemece aynı şekilde karara bağlandığını ifade etti.
Avukat Kalı, mahkemenin kararı doğrultusunda her bir aileye yasal faiziyle birlikte 800 bin TL ile 1 milyon TL arasında tazminat verileceğini söyledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
18 Nisan 2007 tarihinde Malatya’da Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek ve bıçaklanarak öldürülmüştü. Olay yerinde yakalanan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Abuzer Yıldırım ile Emre Günaydın tutuklanmıştı.
Cinayetten 2 yıl sonra sanıklardan Emre Günaydın’ın cezaevinde savcılığa verdiği ifade üzerine davanın seyri değişmiş ve olayın azmettiricisi olduğu gerekçesiyle Varol Bülent Aral ile Zirve Yayınevi çalışanı Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı. Yelki’nin sonradan tahliye edilmesi ile ilk etapta 6 sanığın yargılandığı davada ikinci 19 sanıklı iddianame hazırlanış ve aralarında emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger’in bulunduğu şüpheliler hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı.
Olayın ilk sanığı olan 5 zanlı için uzun tutukluluk süresi kanunu kapsamında 8 Mart 2014’te tahliye kararı çıkmış ve sanıklara adli kontrol tedbirleri doğrultusunda elektronik kelepçe takılmıştı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un 10 Haziran 2014’te tahliye edildiği davada şuan tutuklu yargılanan kimse bulunmuyor.
(İHA)