Gündem Baş döndüren Menbiç diplomasisi

Baş döndüren Menbiç diplomasisi

04.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gerilen ilişkilerin Suriye’de soruna dönüşmemesi için son bir hafta içindeki temaslarda Türkiye, Fırat’ın doğusundaki teröre müsaade etmeyeceğini ABD’ye net bir dille iletti.

Baş döndüren Menbiç diplomasisi

Zeytin Dalı Harekâtı ve Menbiç sorunu nedeniyle iyice gerilen Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin üzerindeki elektriğin hafifletilmesi için bu yılın Şubat ayı içinde başlatılan diplomatik görüşme trafiğinin ikinci turundaki teknik düzeydeki görüşmeler, 8-9 Mart tarihlerinde Washington’da yapıldı. Türkiye ile ABD arasında oluşturulan üç komiteden biri olan Suriye komitesinin görüşmelerinde, Türkiye tarafına dönemin Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal; ABD tarafına ise ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Wess Mitchell başkanlık etti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 4 Haziran’da Washington’da yaptıkları görüşmede, iki ülkenin ortak çalışma grubunun 25 Mayıs’ta Ankara’da oluşturduğu Menbiç sorununun çözümüne yönelik yol haritası onaylandı. Yol haritasında belirlenen ön hazırlık takvimi çerçevesindeki toplantı, 12-13 Haziran’da Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan ABD’nin Avrupa Komutanlığı’nın (European Command) karargahında yapıldı. 14 Haziran-4 Temmuz tarihlerini kapsayan ikinci takvim dilimi çerçevesinde de, ilk somut askeri adım 18 Haziran’da atıldı. Türk zırhlı birlikleri, 18 Haziran’da Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesindeki Cerablus ile Menbiç cephe hattını ayıran Sacur Çayı’nın civarında devriye görevinde bulundu.

Haberin Devamı

Stuttgart temasları

Suriye’deki ABD birlikleri, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel’e bağlı. Ancak TSK’nın Menbiç ile ilgili görüşmeleri ve sahayla ilgili askeri diplomasiyi karargahı Stuttgart’ta bulunan EUCOM Komutanı Orgeneral Scaparrotti ile yürütmesi dikkat çekti.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda PKK/YPG varlığını temizlemeye yönelik kararlı tutumu ve açıklamalar üzerine, Menbiç diplomasisi son bir hafta içinde yeniden hızlandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD)li mevkidaşı Mike Pompeo ile 26 Ekim’de telefon görüşmesi yaptı. Türk askeri ile ABD askeri, Menbiç bölgesinde Haziran ayından bugüne kadar 67 devriye görevi yaptı. Türk ve ABD askeri, 1 Kasım’da Menbiç’te ortak devriye görevinde bulundu.

Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Doland Trump telefonla görüştü. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakanı James Mattis de, 2 Kasım’da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de, ABD’li mevkiidaşı Joseph Dunford ile görüştü. ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Patrick Ryder “İki komutan Suriye’deki durumu, sınır boylarında tansiyonu düşürme ve bölgede istikrar ve güvenliği sağlama bakımından önemli bir adım olan ilk ortak devriyeler dahil Menbiç’in güvenlik ve istikrarı ele aldılar” dedi.

Haberin Devamı

‘PYD ile angajman sona erdirilsin’

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, 1-2 Kasım arasında Washington’da temaslarda bulundu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu temaslara ilişkin dün yapılan açıklamada “ABD’nin PYD/YPG ile angajmanının sonlandırılmasının gerek Türkiye’nin milli güvenliği, gerek Suriye’de sürdürülebilir barış ve istikrarın tesis edilmesi bakımından temel bir gereklilik olduğunun altı çizilmiştir. PYD/YPG’nin geçtiğimiz günlerde Suriye sınırımızda yürüttüğü provokatif faaliyetlere angajman kurallarımız çerçevesinde misliyle karşılık verildiği, sınırımızın ötesindeki terör faaliyetlerini kim olursa olsun tolere etmeyeceğimizi söylemiş olduğumuz ifade edilmiştir. Ayrıca, başta elebaşıları olmak üzere, ABD’deki FETÖ mevcudiyetine ilişkin hassasiyetlerimiz tekrar aktarılmış, yakın zamanda bu konuda somut adımlar atılması beklentimiz kayda geçirilmiştir” denildi.

YPG/PKK’ya sınırda geçit yok

Terör örgütü YPG/PKK’nın, Suriye’de kontrolü altında bulunan bölgelerden Türkiye’ye sızma girişiminde bulunan ve saldırı hazırlığı yapan teröristlere, hudut birlikleri ile polis ve jandarma göz açtırmıyor. Sınır hattı dışında kalan Şanlıurfa merkez ve diğer ilçelerinde de YPG/PKK’ya karşı operasyonlarını aralıksız sürdüren güvenlik güçleri, düzenledikleri baskınlarla örgütün hareket alanını kısıtlıyor. Son 2 haftada Şanlıurfa bölgesinde düzenlenen operasyonlarda 14 terörist etkisiz hale getirildi, 23 zanlı gözaltına alındı. Operasyonlarda ayrıca önemli miktarda mühimmat da ele geçirildi. Zanlıların AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, emniyet ve jandarma personeli ile kritik bazı hedeflere yönelik eylem hazırlığında olduğu belirtildi. - Şanlıurfa AA