Gündem Baş dönmesi ve dengesizlikle gelen tehlike

Baş dönmesi ve dengesizlikle gelen tehlike

24.04.2018 - 09:45 | Son Güncellenme:

Baş dönmesi ve dengesizlik hastalığının tıp dilindeki karşılığı olan vertigo, bazen sadece bir göz kararmasından ibaret olup bazen de hastayı yatağa düşüren bir rahatsızlık olabilmektedir.

Baş dönmesi ve dengesizlikle gelen tehlike

Bedenimizin dengeyi nasıl sağladığı çok kompleks bir konudur. Denge, bütün organlarımızı ilgilendiren ve işlevsellik kazandıran bir yapıdır. Denge problemlerinde genellikle kulak burun boğaz uzmanı, nöroloji uzmanı muayene ederken eş zamanlı olarak göz, fizik tedavi ve dahiliye uzmanında muayenesi ve görüşü de istenebilir.

Hasta hangi şikâyetlerden muzdarip olur?
Her hasta şikâyetini farklı bir şekilde yorumlar. Hastanın anlatımlarına göre baş dönmesi ve dengesizliğin şikâyetleri yerin ayağın altından kayıyor hissiyatı, etrafın dönmesi, gözlerin kararması şeklindedir. Kulağa bağlı bir baş dönmesi varsa kulak çınlaması, işitme yetersizliği, bulantı, kusma ve gözde normal olmayan hareketlerin izlenmesi görülmektedir. Nörolojik olarak incelenirse baş ağrısının olması, felç ve yine gözlerde normal olmayan hareketlerin olması beklenir.

Hangi sebepler bu hastalığı tetikler?
Baş dönmesi ve denge kaybının sebepleri arasında iç kulaktaki tümoral rahatsızlıklar ve üst solunumda iç kulak tutulumu bu hastalığı vardır. Kronikleşmiş orta kulak iltihaplarının iç kulağa kadar yayılması, menenjit ve ateşli hastalıkların yaşanması, meniere hastalığı gibi nedenler baş dönmesi ve dengesizlik yapmaktadır. Dâhiliyeye giren kalp yetmezliği, tiroid rahatsızlığı ve kalp ritim bozuklukları da nedenler arasında sayılabilir. Panik atak, stres ve depresyon da bu hastalığı tetikler.

Muayenesi ve tedavi yöntemi
Baş dönmesinin ve denge kaybının muayenesinde, odiometri olarak bilinen hem işitme hem iç kulak fonksiyonlarını ölçen bir test yapılır. Kulağa bağlı filmler, bilgisayarlı tomografi, ve MR çekilir. Bunlara ilave olarak kan tahlilleri de istenebilir. Tedavisinde ilaçlar kullanılmaktadır. Bazı durumlarda hasta yatırılıp serum verilebilir. Tümör kaynaklı bir sorun ise tümörün alınması icap eder. Hekim, hastaya baş dönmesini azaltacak bazı hareketler önerebilir.

Nelere dikkat edilmelidir?
Stresten uzak kalınmalı ve huzurlu bir yaşam tercih edilmelidir. Ani baş hareketlerinden kaçınmak gerekir. Alçak yastıkta yatılmamalı ve taşıt kullanılmamalıdır. Fazla tuzdan uzak durulmalı ve hayvansal yağlardan olabildiğince kaçınmalıdır. Kafeinden, alkolden ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.