Gündem Bin 123 kontenjanlı beş program var

Bin 123 kontenjanlı beş program var

20.01.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki üniversitelerde uzay alanında eğitim veren beş farklı program bulunuyor. Özel kontenjanlar haricinde bu programların toplam bin 123 kontenjanı var; sadece dört kontenjan boş kalmış durumda.

Bin 123 kontenjanlı beş program var

OZAN ÖMER KADÜKER - Türkiye’nin ilk Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi 1983’te İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kuruldu.

Haberin Devamı

Uzay mühendisliği programında İTÜ, 525.3 ile en yüksek taban puana sahip; Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin ücretli bölümü ise 310.5 puanla en alt sırada yer alıyor. Havacılık ve uzay mühendisliği programında ise zirvede 532.4 taban puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi var. Ostim Teknik Üniversitesi’nin yüzde 50 indirimli programı ise 311.4 puanla en düşük puana sahip.

NE ÖĞRETİLİYOR?

Uzay mühendisliği;hava-uzaydan ekonomik, bilimsel ve teknolojik amaçlı hizmet ve ürün sağlamayı amaçlayan bir mühendislik dalı.

Astronomi ve uzay bilimleri;temel astronomi kavramlarını algılayabilen, üç boyutlu düşünebilen gökbilimciler yetiştirmeyi hedefliyor.

Havacılık ve uzay mühendisliği;aerodinamik, yapısal tasarım, uçuş mekaniği, itki sistemleri gibi konulara eğiliyor.

Haberin Devamı

Uzay bilimleri ve teknolojileri bölümünde öğrenciler, uzayın fiziksel özelliklerini, uzay araştırmalarına yönelik teknolojilerin nasıl çalıştığını öğreniyor.

Uzay ve uydu mühendisliği programında da uzay araçları ve uydu sistemleri tasarımı, üretimi, testi ve işletmesi gibi konularda eğitim veriliyor.