Gündem Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

16.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya’da bir ay sürecek Dünya Kupası maçları Perşembe günü başladı. Futbol müsabakalarını beklerken okuyacağınız kitapları listeledik.

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

Euro 2016’yı hatırlayanlar olacaktır. Çeyrek finalde Fransa’ya yenilse de İzlanda Milli Takımı, hemen hemen tüm dünyadan büyük sempati toplamıştı. Entellektüel duruşlarıyla da dikkat çeken futbolcular, özellikle Türkiye’deki meslektaşlarıyla kıyaslandığında hem futboldaki yetenekleriyle hem de bu yönleriyle fark atıyorlardı. Kalecisi yönetmen olan bir milli takımın, menajerinden doktoruna kadar herkesin sıkı bir kitap okuru olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Euro 2016 sona erdikten sonra Fransızların İzlanda edebiyatına merak saldığını?

Haberin Devamı

İşte bu noktada Simon Kuper’in futbolun siyasetle, toplumsal hareketlerle bağını irdelediği kitabı ‘Futbol Asla Sadece Futbol Değildir’ akıllara geliyor. Bu soğuk ve insanları dışarıdan depresif görünen ülkenin futbol takımı, sadece spor dünyasını değil edebiyat dünyasını etkilemeyi başarmıştı.

Perşembe günü Rusya’da başlayan FIFA Dünya Kupası’nda Türkiye yok. Ama edebiyatın babalarının toprağı Rusya’da bir ay boyunca futbol konuşulacak. Biz de Rusya’da hazır Dünya Kupası maçları başlamışken, müsabakaları beklerken okunabilecek kitapları listeledik...

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

‘Usta ile Margarita’ Mikhail Bulgakov

Öncelikle elbette maçların Rusya’da olması sebebiyle Rus edebiyatına bakmakta fayda var. Bulgakov’un kitabı Rus edebiyatını tanımayanlar için başlangıç olabilir. Kitap, acımasız bir sistem eleştirisini derin bir felsefi tartışmaya dönüştürerek insan kadar eski olan iyi-kötü tartışmasını irdeliyor.

Haberin Devamı

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

‘Gölgede ve Güneşte Futbol’ Eduardo Galeano

Gerçek bir futbol tutkunu olan Uruguaylı yazar Eduardo Galeano, dünya kupalarına dair gözlemlerini anlattığı ‘Gölgede ve Güneşte Futbol’a 1998 ve 2002 kupalarını da eklemişti. ‘Gölgede ve Güneşte Futbol’ (Can Yayınları), futbol coşkusuna yaşama sevincini de katan bir kitap. Galeano, kendisini ‘iyi bir futbol dilencisi’ olarak niteliyor ve futbolun kahramanlarına, ağları sarsan gollere ticaret ve siyaset açısından değil, kültürel açıdan yaklaşıyordu.

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

‘Futbol Dünyayı Nasıl Açıklar’ Franklin Foer

Kızılyıldız taraftarları nasıl Sırp ordusunun en önemli araçlarından biri haline geldi? Celtic ve Rangers arasındaki ezeli rekabetin köklerinde ne yatıyor? Chelsea holiganları niçin toplama kamplarına gezi düzenliyor? Juventus ve Milan, hakemleri ve medyayı nasıl yönlendiriyor? Barca, niçin bir kulüpten daha fazlası? İran’da kadınlar maç seyredebilmek için neler yapıyor? İşte kitap bu sorulara cevap arıyor. (İthaki Yayınları)

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

‘Futbol Taktikleri Tarihi’ Jonathan Wilson

Kitap, ne basit bir taktik analizi kitabı ne de sayı ve dizilimlere boğulmuş bir istatistik derlemesi. Futbol taktiklerinin tarihsel gelişimini coğrafya, tarih, kültür ve hatta siyaset ekseninde ele alan ve futbolun hem saha içi hem de saha dışındaki evrimini konu edinen bir kitap. (İthaki Yayınları).

Haberin Devamı

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

Çocuklar da okusun

Futbolu çok seven ve ailesiyle birlikte maçları takip eden çocuklar için elbette okunacak uzun bir liste var. Bunlardan bazıları ise şöyle: ‘Futbol: Süper Takımlar, Süper Yıldızlar, Unutlmaz Maçlar’ - Andrea Mills (Caretta Çocuk), ‘Futbol Aşkı’ -Necdet Şentürk (Yuva), ‘Futbol Rüyası’ - Heinz Janisch (İletişim Yayınları), ‘Futbol Şovları’ - Rob Childs (Martı Yayınları).

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

‘Umberto Eco ve Futbol’ Peter Pericles Frifona

Umberto Eco’nun futbola olan merakını hemen her okuru bilir. Peter Pericles Frifona, düşünürün futbola dair söylediklerini bu kitapta derlemişti. (Everest Yayınları)

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

‘Futbol Ateşi’ - Nick Hornby

Futbol Ateşi, İngiliz yazar Nick Hornby tarafından 1992 yılında yazılan otobiyografi romanı. Bir Arsenal taraftarı olan yazar kitapta çocukluğundan başlayarak, 1968-1992 yılları arasındaki Arsenal maçlarında yaşadıklarını anlatıyor. Kitabın ilk orijinal baskısı Fever Pitch: A Fan’s Life (Futbol Ateşi: Bir Taraftarın Hayatı) adıyla yayınlanırken, sonraki baskılarda ‘A Fan’s Life’ bölümü çıkarıldı. (Sel Yayıncılık)

Haberin Devamı

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak

‘Futbol ve Kültürü’ Derleyenler: R. Horak, W. Reiter, Tanıl Bora

Bu kitapta, 18 Avrupalı ve 11 Türkiyeli yazar, sosyolog, gazeteci veya ‘sadece’ eli kalem tutan futbolseverin katıldığı bir keşif kolu, futbolun milliyetçilikle, yerelliklerle ve politikayla ilişkisini, taraftar âlemini ve holiganizmi; kapitalistleşme ve medya egemenliğinin futbola yaptıklarını, futbol mitolojisini ve sahada durduğu gibi durmayan ‘büyük oyun’un daha nice yüzünü, çeşitli ülkelerden özgül örneklerle inceliyor. (İletişim Yayınları)

Bu kitaplar futbol ateşini harlayacak