29.11.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Bülent Tanör, iki yıldır tedavi gördüğü prostat kanserine yenik düştü. Dün hayatını kaybeden Tanör, İstanbul Üniversitesi’nde yaşadığı sorunlar nedeniyle bu yıl Galatasaray Üniversitesi’ne geçmişti.
İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Tanör’ü ölüme götüren hastalığı hakkında şöyle konuştu: "İstanbul Tıp Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Hastanesi Onkoloji ve Üroloji bölümlerinde tedavi gördü. Hastalık yayılmıştı. İki gündür yoğun bakımdaydı." Ölüm nedeni olarak ‘solunum yetmezliği ve kemik iliğinin metastazlar nedeniyle kan üretememesi’ni gösteren Gürsoy, şunları söyledi: "Masraflar devlet memuru olduğu için karşılanıyordu. Ama bazı yeni ilaçların kullanımı konusunda Emekli Sandığı’nın sınırlamaları nedeniyle ailesi ve yakın çevresi bunları karşıladı."
Tanör, 1940 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. 1963 yılında İÜ Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 12 Mart 1971’de üniversiteden uzaklaştırıldı. 1975’te Danıştay kararıyla döndü. 1983’te 1402 sayılı yasa gereğince üniversiteden uzaklaştırıldı. 1990’a kadar Paris X, Dijon ve Cenevre üniversitelerinde ders verdi. 1990’da Danıştay kararıyla üniversiteye döndü.
İmza kampanyası
Tanör, son olarak TÜSİAD’a hazırladığı rapordan telif ücreti aldığı gerekçesiyle üniversite öğretim üyeliğinden çıkarılma cezası istemiyle YÖK’e sevk edilmiş, meslektaşları da destek için imza kampanyası başlatmıştı. Tanör için pazar günü üniversitede tören (12.45) düzenlenecek. Tanör, Bebek Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.
Prof. Dr Erdoğan Teziç: Eksikliğini hep duyacağız ama yazdıklarıyla bu toplumda o hep var olacak.
Prof. Dr Bakır Çağlar: Alanında hem bilimsel yeteneği ve birikimi hem de bu akademik kariyerini bir çeşit insanlık mesleği olarak kavrayan belki de tek insandı.
Prof. Dr Necmi Yüzbaşıoğlu: İnsan hakları ve Anayasa Hukuku konusunda Türkiye’ye geniş ufuklar açan çok önemli çalışmaları vardı.
Prof. Dr İbrahim Kaboğlu: Sadece Anayasa Hukuku ve İnsan Hakları uzmanı değil Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ve laikliğin de uzmanı idi.
Prof. Dr Kayıhan İçel: Türkiye’nin yetiştirdiği sayılı hukukçulardandır. Türkiye’nin hukuk camiasına çok önemli katkıları oldu.
Prof. Dr Kadir Erdin: Uluslararası düzeyde bir bilim insanıydı. Atatürkçülük çok önemliydi onun için.