Gündem Cezaevlerinde görüntülü görüşme dönemi

Cezaevlerinde görüntülü görüşme dönemi

25.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yılmaz, cezaevlerinde, ankesörlü telefonların yanı sıra görüntülü görüşme sistemine geçildiğini, tutuklu ve hükümlülere hafta içinde aileleri ile 60 dakika görüntülü görüşme imkanı sağlandığını söyledi.

Cezaevlerinde görüntülü görüşme dönemi

NAMIK DURUKAN Ankara - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na Kırıkkale ve Keskin ile Afyonkarahisar Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporları konusunda sunum yapan Yılmaz, ACEP Projesi (Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu Projesi) kapsamında cezaevlerinde ankesörlü telefon görüşmelerinin yanı sıra sesli ve görüntülü sisteme geçildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

50 cezaevinde sistemin uygulamaya geçirildiğini ifade eden Yılmaz, "30+30 dakika süreyle, bir hükümlünün haftalık yaklaşık altmış dakika, yine hafta içinde altı kere değişik görüş hakkı olan, yakınlarıyla görüşme yapabilmesini sağlayan bir sistem. Bunu şu an belirttiğim 50 ceza infaz kurumumuzda uyguluyoruz ve bununla ilgili de yaygınlaştırma çalışmaları alt yapısı şu an desteklenen kurumlarımızda devam ediyor" dedi.

1.7 MİLYON GÖRÜŞME

Sesli ve görüntülü görüşmenin ücretlendirmeye tabi olduğunu ifade eden Yılmaz, sesli görüşmenin ankesörlü telefon görüşme ücreti ile aynı olduğunu anlattı. Sistemin uygulamaya geçmesinin Kovid-19 salgını sürecinde tutukluların psikolojik durumlarına olumlu etkide bulunduğunu aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:  "Ankesörlü telefonla bir hükümlü ne kadara görüşüyorsa, dakikası 35 kuruş olarak tespit edilmiş, bu şekilde görüşmesini yapıyor. Görüntülü görüşmenin fiyatı da 55 kuruş. Bununla ilgili de yine hafta sonu da görüşebiliyor. Özellikle hükümlülerin psikolojisi için, dışarıyla olan ilişkileri için de iyileştirme çalışmalarında bize ciddi bir imkân tanıyor. Bugüne kadar da 1 milyon 700 bin civarında bir görüşme trafiği oldu... Çoğu hükümlüden 'Ben özellikle ziyaretçimin gelmesini istemiyorum, bu şekilde evimin sosyal ortamını görüyorum, evimin içini görüyorum' şeklinde dönüşler olmasını da başlık olarak sıralayabilirim."