Gündem CUMA NAMAZI KAÇ REKAT, nasıl kılınır? Kadınlar Cuma namazı kılar mı? Adım adım Cuma namazı kılınışı Diyanet

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT, nasıl kılınır? Kadınlar Cuma namazı kılar mı? Adım adım Cuma namazı kılınışı Diyanet

15.04.2022 - 11:39 | Son Güncellenme:

Cuma namazı kılınışı nasıldır? Cuma gününün gelmesi ile birlikte camilerde cuma namazı kılacak olan vatandaşlar cuma namazının kılınışını bir kez daha araştırıyor. Diyanet İşleri cuma namazının adın adım kılınışını detaylı olarak açıklıyor. Peki, Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Kadınların Cuma namazı kılması zorunlu mu?

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT, nasıl kılınır Kadınlar Cuma namazı kılar mı Adım adım Cuma namazı kılınışı Diyanet

Cuma namazı nasıl kılınır? Diyanet tarafından yayınlanan Cuma namazı kılınışını haberimizde derledik. İşte adım adım Cuma namazı kılınışı ve Cuma namazı ile ilgili merak edilenler.

Haberin Devamı

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır.

Önce ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.

İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır.

Haberin Devamı

Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur.

Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.

KADINLARIN CUMA NAMAZI KILMASI ZORUNLU MU?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim (misafir olmayan) erkeklere farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak kılmaları hâlinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.


Hz. Peygamber (s.a.s.) , “Cemaatle Cuma namazı kılmak, her Müslüman’a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir.” (Ebû Dâvûd, Salât, 217; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, II, 550; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 246) buyurmuştur.


Asr-ı saadetten günümüze kadar bütün âlimler, cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 59; Nevevî, el-Mecmû’, IV, 483-484; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 216).


Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil, muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye edilebilir.