Gündem Cuma namazı sonrası yağmur duası

Cuma namazı sonrası yağmur duası

12.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle 81 ilde cuma namazı sonrası yağmur duası okutuldu. “Su: Hayat ve Şifa Kaynağımız” konulu hutbede “İslam, suyu ölçülü kullanmayı ve israf etmemeyi emreder” ifadeleri kullanıldı

Cuma namazı sonrası yağmur duası

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca, son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle 81 ilde cuma namazı sonrası yağmur duası okutuldu. “Su: Hayat ve Şifa Kaynağımız” konulu hutbede suyun hayat kaynağı, toprağın bereketi olduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:

“Bedenimize sıhhat ve temizlik, çevremize rahmet ve güzellik su ile gelir. Aziz dinimiz İslam, suyu ölçülü kullanmayı ve israf etmemeyi emreder. Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s), bir sahabinin abdest alırken fazla su kullandığını görünce, ‘Bu ne israf’ diyerek onu ikaz etmiştir. Sahabinin, ‘Abdestte de israf olur mu’ sorusu üzerine, ‘Evet, akan bir nehirde abdest alıyor olsan bile’ diye cevap vermiştir. Peygamberimizin bu uyarısı, suyun ibadet maksadıyla bile olsa asla israf edilmemesi gereken nadide bir nimet olduğunu bize hatırlatmaktadır.”

Su gibi bir hazineye paha biçilemeyeceği vurgulanan hutbede, suyu kullanırken bilinçli davranılması gerektiği, fazla su tüketiminin insanlığın geleceğini tehlikeye atarak diğer canlıların hakkını ihlal etmek anlamına geleceği vurgulandı.

Oktay da katıldı


Cuma namazının sonunda ise Türkiye genelindeki tüm camilerde yağmur duası yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Çankaya Köşk Camisi’nde kıldığı namazın ardından yağmur duasına katıldı.

Haberin Devamı

Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği tarihi Selimiye Camii’nde cemaat, cuma namazından sonra yağmur duası yaptı. Cemaat, yağmur yağması için okunan duaya hep birlikte ellerini semaya kaldırıp eşlik etti.

Ordu’daki camilerde de cuma namazı hutbesinde suyun tasarruflu kullanımına dikkat çekilerek, namaz sonrası cemaatle yağmur duası edildi. Vatandaşlar da gerçekleştirilen duaya eşlik etti.

Yağmur ve kar


Erzurum’daki camilerde de cuma namazı sonrası yağmur duası edildi. Kovid-19’la mücadele kapsamında ibadete açılan Erzurum Spor Salonu’nda kılınan cuma namazında eller yağmur ve kar yağışı için semaya açıldı.

Elazığ’da da Vali Erkaya Yırık, İl Müftüsü Selami Aydın ve çok sayıda vatandaş katılımıyla Saray Camisi’nde kılınan cuma namazının ardından cemaat hep bir ağızdan yağmur duası yaptı.

Diyarbakır’daki 5’inci Harem-i Şerif olarak bilinen tarihi Ulu Cami’de cuma namazının ardından cemaat, kuraklık tehlikesine karşı yağmur yağması için dua etti. Yağmur duasına katılan vatandaşlar tarihi caminin hem içini hem de dışını doldurdu.