27.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Müjde Yazıcı
Deniz kenarına kurulan, plajda güneşlenirken birbirinden kaliteli müzikler dinlemenize olanak veren, katılımcılara çeşitli aktiviteler sunan Babylon Soundgarden festivali haftasonu İstanbul Kilyos’ta gerçekleşti. Babylon Kilyos’un bir ön açılış etkiliği olan festivalde aralarında yurtdışından Kim Ann Foxman, Wild Beasts, Anna Calvi, Nathan Fake, Mo Kolours, Dengue Dengue Dengue gibi isimler sahneye çıktı.
Festivalin en ilginç konuklarından biri Kuveytli müzisyen Zahed Sultan’dı. Barı, kulübü, plak firması olmayan ülkenin müzisyeni, Babylon Soundgarden festivalinin Red Bull Music Academy sahnesinde performans gösteren Zahed Sultan ile Kuveyt’te müzik yapmayı, bu zorlu yolda çıktığı müzik yolculuğunu konuştuk.
Kuveyt’te barlar, kulüpler, plak firmaları yok. Bir müzisyen için Kuveyt’te hayat nasıl?
Teknik olarak müzik yeraltında ilerliyor. Tabii dünyadaki gibi lisanslı yerler de bulunuyor ama Kuveyt’teki yasalarda şöyle birşey var. Müzik performansı izleyebilirsiniz. İzlerken alkış tutabilirsiniz, oturabilirsiniz, yerinizde kıpırdayabilirsiniz ama dans edemezsiniz!
Nasıl bir bakış açısı bu?
Hükümet bu dans müziği ve bu dans müziği değil diye bakıyor. Ne siyah, ne beyaz ;tamamen gri bir ortam ve bu büyük bir sorun tabii. Performans müziği yapan birçok müzisyen var ama bu müziği lisanslı bir şekilde çıkıp çalabileceğiniz bir ortam yok.
Sadece şubatta serbest
Kuveyt’te müzisyenler hayatlarını müzikle devam ettirebiliyor mu?
Bu mümkün diyebiliriz. Prodüksiyondan, performanstan kazanabilirsiniz fakat bu da gerçekten tam bir soru işareti. Belirli, güçlü bir endüstri yok. Burada da tamamen gri. İllegal performanslar yapmak durumunda kalınıyor. Youtube’a koyduğum bir performans var mesela, tamamen illegal. Çünkü gidip lisans alabileceğim bir yer de yok. Müzik underground ilerliyor bu nedenle.
Kuveyt’te büyük müzik organizasyonları, festivaller düzenlenmek mümkün değil mi?
Mesela bir örnek vereyim. Daha birkaç hafta önce Kuveyt’te bir arkadaşım Amerikalı rapçi Akon konseri düzenlemek istedi. Çok büyük bir yankı oldu. Sosyal medyada tanıtıldı, büyük bir tanıtım yapıldı. Fakat sonra internetten Akon’ı arattı insanlar ve ne ile karşılaştılar? Videolarındaki kadınları, partileri gördüler ve hükümet konserden bir gün önce Akon konserini iptal etti.
Sadece şubatta bir festival oluyormuş.
Şubatta ulusal bir festival var ve o tarihlerde herkes dans ediyor sokaklarda. Sonra yasaklanıyor.
Böyle bir yerde müzik yapmak için motivasyonun ne? Belki de bu durumun üretmen açısından faydalı olduğunu düşünüyor musun?
Ben bu ortamda içimden gelen müziğe odaklanıyorum. Hissettiğim müziği yapmaya çalışıyorum. Annem Hint, babam Kuveytli. Bu nedenle Arapça düşünüyorsam Arapça yazıyorum, İngilizce düşünürsem İngilizce yazıyorum.
Diğer müzisyenler için durum nasıl?
Genelde İngilizce yazıyorlar. İnternete girdiğinizde Arapça yazan şarkılardan çok İngilizce şarkı dinlersiniz. Arap müzisyenlerin çoğu zihniyetlerini bu şekilde değiştirdiler. Çünkü insanlara ulaşmak istiyorlar. Ben Arapça da kullanıyorum. Portekizce de bir şarkı dinleyip sözleri anlamasan da sevebilirsin. Hissetmek önemli.