Gündem Dünyanın ‘sesi’ sustu

Dünyanın ‘sesi’ sustu

24.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Edith Piaf’ın seslendirdiği ‘Milord’ bestesiyle dünya müzik sahnesine adını kazıyan, Fransız şarkıcı ve besteci Georges Moustaki dün sabah hayatını kaybetti. Moustaki, 79 yaşındaydı

Dünyanın ‘sesi’ sustu


1958 yılında çıkan ‘Milord’un da aralarında bulunduğu pek çok romantik şarkı sözleriyle dünya çapında üne kavuşan Fransız şarkıcı ve besteci Georges Moustaki dün sabah, 79 yaşında hayatını kaybetti. Moustaki’nin bir arkadaşı “Sabah saat 6 civarında uzun süre mücadele verdiği bronş hastalığının sonucunda hayata veda etti” açıklamasını yaptı.

Şarkıları Türkçeleştirilmişti
Gerçek ismi Giuseppe Mustacchi olan ve 3 Mayıs 1934 tarihinde Avrupalı bir göçmen Yahudi ailesinden dünyaya gelen Moustaki, yaşamı boyunca 300’e yakın beste yaptı. Sanatçının repertuvarında Fransızca, İtalyanca, İngilizce, Yunanca, Portekizce, Arapça ve İspanyolca parçalar yer alıyordu. Sanatçının sözlerini yazdığı, Marguerite Monnot’nun bestelediği ‘Milord’u Edith Piaf seslendirdi ve dünya çapında Moustaki’nin ilgi çekmesini sağladı. Birkaç kez sokakta gördüğü kibar, şık bir İngiliz beyefendisine âşık olan sıradan bir kızın ağzından olan yazılmış şarkı, listeleri alt üst ederek dünya çapında popülerlik kazandı. Sonraki yıllarda birçok müzisyenin farklı şekillerde yorumladığı ‘Milord’u 2003 yılında Candan Erçetin, Mercan Dede düzenlemesiyle seslendirdi.
Moustaki’nin diğer hitleri arasında yer alan ‘Le Meteque’i (1969) Tanju Okan ‘Hasret’ ismiyle Türkçeye uyarlayarak seslendirdi. Sanatçının en bilinen şarkıları arasında ‘Sarah’, ‘Ma liberte’, ‘Ma solitude’ ve ‘Votre fille a vingt ans’ bulunuyor.

‘Harika bir şair ve yazardı’
Moustaki gerçek ismi olan Giuseppe Mustacchi’yi 1951 yılında Paris’e gelmesinin ardından, Seine Nehri’ndeki iki doğal adadan biri olan Ile-Saint-Louis’de lüks içindeyken ölen idolü Fransız sanatçı Georges Brassens’ın anısına değiştirdi. Yves Montand, Barbara, Dalida, Juliette Greco ve Pia Colomba’nın aralarında olduğu önde gelen Fransız sanatçılar onun bestelerini seslendirdiler. Moustaki müziği, 2011 yılında ‘geri döndürülemez’ solunum problemleri yüzünden kesinlikle şarkı söyleyemediğini belirterek bıraktı ve Paris’ten ayrılarak Fransa’nın güneyindeki Nice’e yerleşti.
Sanatçının ölümünün ardından Fransa Kültür ve İletişim Bakanı Aurelie Filippetti twitter üzerinden, “Georges Moustaki yanımızdan ayrıldı. Bu büyük bir üzüntü. O insani değerlere bağlı bir sanatçıydı” dedi. Fransız şarkıcı ve oyuncu Line Renaud ise Twitter’a sanatçı ile ilgili olarak şunları yazdı: “O bir müzik adamı, harika bir şair ve yazardı. Bize çok değerli şarkılar bıraktı.”

Haberin Devamı

‘FAZLASIYLA ŞARKI SÖYLEDİM’

Şubat ayında Nice Matin gazetesiyle yapmış olduğu son röportajında, “Banyoda kendi kendime şarkı söyleyemediğim için çok üzülüyorum.
Ama toplum içinde şarkı söylemek konusunda üzgün değilim. Bunu fazlasıyla yaptım, büyülü anlara tanık oldum. Resim yapmak ve yazı yazmak istiyorum. Her zamanki gibi yapmayı sevdiğim şeylere yöneleceğim” demişti.

Yazarlar