Gündem E-Devlet mirasçılık belgesi sorgulama nasıl yapılır?

E-Devlet mirasçılık belgesi sorgulama nasıl yapılır?

08.03.2018 - 11:35 | Son Güncellenme:

E-Devlet’e ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmetler eklenmeye devam ediyor. Alt-üst soy sorgulama hizmetine gösterilen yoğun ilgi sonrasında, yeni açılan mirasçılık belgesi sorgulama da vatandaşlar tarafından ilgi ile karşılandı. E-Devlet mirasçılık belgesi nasıl sorgulanır?

E-Devlet mirasçılık belgesi sorgulama nasıl yapılır

E-Devlet uygulaması, vatandaşların kamu hizmetlerine daha kolay ve hızlı ulaşmasını sağlar. Sisteme giriş yapıldıktan sonra, işlem gerçekleştirilebilir. SGK hizmet dökümü sorgulamadan araç plakasına yazılan ceza sorgulamaya, hava durumu sorgulamadan tapu bilgileri sorgulamaya kadar birçok bilgiye kısa sürede erişim sağlanabilir. Bunlar dışında son olarak eklenen alt-üst soy sorgulama ve mirasçılık belgesi için sorgulama işlemleri de yapılabilir.

Haberin Devamı

MİRASÇILIK BELGESİ SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet girişi için kullanıcıların beş seçeneği bulunur. Bu seçenekler E-Devlet şifresi dışında; T.C. kimlik kartı, mobil imza, e-İmza ve internet bankacılığıdır. Kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen giriş seçeneği, E-Devlet şifresi ile giriştir. E-Devlet şifresi, herhangi bir PTT şubesinden alınabilir. Şifre 2 Türk Lirası ücret karşılığında kapalı zarf içerisinde verilir.

E-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra ekranın alt bölümündeki e-Hizmetler bağlantısı kullanılarak ya da ana sayfada yer alan arama kutucuğu kullanılarak istenilen hizmete kısa sürede ulaşılabilir ve işlem gerçekleştirilebilir. İşlemlerin ardından gerekli olan belgelerin yazıcıdan çıktısı da alınabilir.

Haberin Devamı

MİRASÇILIK BELGESİ NASIL SORGULANIR?

Mirasçılık belgesi sorgulama işlemi için, E-Devlet uygulamasına giriş yapılır. Giriş işleminin ardından e-Hizmetler bölümü açılır. Kurumlar listesinden Adalet Bakanlığı’na girilir. ‘Veraset İlamı Sorgulama’ seçeneği kullanılarak mirasçılık belgesi sorgulama yapılabilir.

Mirasçılık belgesi sorgulama sayfası açıldıktan sonra, T.C. kimlik numarası yazılarak istenen bilgiye ulaşılabilir. Mirasçılık belgesi sorgulama dışında da SGK, Vergi Dairesi gibi birçok farklı kuruma ait hizmetler için işlem yapılabilir.
Mirasçılık belgesinin verilmesi ile ilgili olarak sorgulama sayfasında yer alan açıklama;
'Yargı birimlerinden alınan ''Mirasçılık Belgesi Verilmesi'' talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için ''Mirasçılık belgesi verilmesi'' talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan ''Mirasçılık belgesi verilmesi'' ve ''Mirasçılık belgesinin iptali'' kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir.