Gündem Erdoğan bugün Almanya yolcusu! Masada 3 kritik başlık

Erdoğan bugün Almanya yolcusu! Masada 3 kritik başlık

17.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de ateşkes için diplomasi trafiğine bugün Almanya ziyaretiyle devam edecek.

Erdoğan bugün Almanya yolcusu Masada 3 kritik başlık

Aslıhan Altay Karataş - İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmak ve ateşkesi sağlamak için diplomatik girişimlerine hız veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Almanya’ya önemli bir ziyaret gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretinde yapacağı görüşmelerde masada 3 kritik başlık olacak.

Haberin Devamı

Almanya’ya son ziyaretini 2020 yılının ocak ayında gerçekleştiren Erdoğan, yaklaşık 4 yıl sonra Berlin’e yapacağı ziyarette Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz ile bir araya gelecek. Görüşmelerde iki ülke ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirilirken, güncel küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde de bulunulacak. Türkiye’nin en büyük ticari ortaklarından olan Almanya ile 2022 yılında 45,2 milyar dolan olan ticaret hacminin 2030 yılında 50 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

GAZZE ATEŞKESİ

Görüşmelerde masaya yatırılacak 3 kritik başlıktan ilki İsrail’in Gazze’ye yönelik şiddeti artan ve insan hakları ihlalleri içeren saldırıları olacak. Erdoğan, sivil ölümlerinin her geçen dakika arttığına dikkati çekerek, savaş suçları işleyen İsrail’in uluslararası mahkemelerde cezalandırılması yönünde çalışacaklarını vurgulayacak, ateşkesin ve kalıcı barışın sağlanması için destek beklediğini dile getirecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

İkinci önemli başlık, Türkiye-AB ilişkilerinin canlandırılması olacak. Bu çerçevede Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ve vize serbestliği konuları öncelikli olarak ele alınacak. Erdoğan’ın görüşmelerde, Gümrük Birliği revizyonunun hem Türkiye’ye hem AB’ye kazanç getireceğine dikkat çekmesi, ayrıca vize serbestisinin hayata geçirilmesi için AB’nin samimi bir çaba ortaya koyması ve Türk vatandaşlarının vize almalarını geciktiren engellerin kaldırılması beklentisini dile getirmesi bekleniyor. Görüşmelerde masaya gelecek üçüncü önemli başlık ise AB-Türkiye göç anlaşması olacak.

G-20’DE GÖRÜŞMÜŞLERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Olaf Scholz ile en son eylül ayında Hindistan’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde yüz yüze görüşmüştü. 

Erdoğan bugün Almanya yolcusu Masada 3 kritik başlık

‘Kardeşliği sizden gördük’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gece Gazze’den Türkiye’ye getirilen ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde tedaviye alınan 26 kanser hastasını ziyaret etti.

Erdoğan’a, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Ercan Yeni ile doktorlar eşlik etti. Orak hücreli anemi sebebiyle yaklaşık 10 yıldır tedavi gören Ebu Neda, ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Gazze’deki yaşamını anlattı. Neda’nın Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’ndeki hastalardan biri olduğu ve Hastane İsrail tarafından vurulduğunda tedavi gören hastalardan biri olduğu belirtildi. Ebu Neda, Erdoğan’a “Benim bütün rüyalarım, gelecek ile ilgili planlarım Gazze ile birlikte yıkıldı. Türk hastanesindeydim, hastane saldırıya maruz kaldı ve yıkıldı. Saldırılarda kız kardeşimi kaybettim” dedi. Hastalanmadan önce çalıştığı iş yerindeki bir fotoğrafını gösteren Ebu Neda’ya, Erdoğan da “Sen aşçıbaşısın galiba” yanıtını verdi. Tedaviye alınan Filistinli bir kadın da ‘Tayyip’ ismiyle ilgili “İsminizle müsemmasınız” yorumunu yaptı. Kanser hastası kadın, “Gerçek anlamda kardeşliği sizden gördük. İnşallah bir gün Kudüs’e gelirsiniz. Gazze halkı sizi unutmayacaktır” diye konuştu. Beyin tümörü tedavisi gören başka bir kadın hasta ise Erdoğan’a, “İnşallah hem kendi halkınıza hem Filistin halkına tüm halklara lider ve onur kaynağı olarak Rabbim sizi baki etsin” diye dua etti.