Gündem Gazze’de insanlığa karşı suç işleniyor

Gazze’de insanlığa karşı suç işleniyor

04.11.2023 - 06:58 | Son Güncellenme:

Filistin’de dünyanın gözü önünde benzeri görülmemiş bir insanlık dramı yaşandığını belirten Erdoğan, “Önceliğimiz insani ateşkesin süratle tesis edilmesidir. Herkesin güvenliğini garanti altına alacak yeni mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Gazze’de insanlığa karşı suç işleniyor

ANKARA Milliyet - Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvedeki konuşmasında, İsrail’in Gazze’de tam 28 gündür insanlığa karşı suç işlediğini belirtti. Kazakistan’ın başkenti Astana’da  “Türk Devri” temasıyla yapılan zirvede Erdoğan,özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ERMENİSTAN’IN YÜKÜMLÜLÜKLERİ: Küresel sınamalarla mücadelelerde en önemli güç, Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasıdır. Can Azerbaycan vatan muharebesinin ardından Karabağ’da 30 yıldır süregelen işgale son verdi. Bu tarihi başarıdan büyük gurur ve sevinç duyuyoruz... Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi mühimdir. Azerbaycan’ın batı bölgeleriyle Nahçıvan’ı birbirine bağlayacak ulaştırma hattının hayata geçirilmesi de büyük önem taşıyor. Hattın açılması, tüm bölge ülkelerinin refahına ciddi katkı sağlayacağı gibi Türkiye’yi de ata yurdumuz olan Orta Asya’ya bağlayacaktır.

YENİ MEKANİZMALAR: Filistin’de tüm dünyanın gözleri önünde benzeri görülmemiş bir insanlık dramı yaşanıyor. Hastaneler, okullar, camiler, kiliseler, mülteci kampları bombalanıyor. Masum çocuklar acımasızca katlediliyor. 7 Ekim’den beri şahit olduklarımızı mazur gösterecek, bu vahşeti anlatacak hiçbir kavram yoktur. Açık ve net söylemek gerekirse Gazze’de tam 28 gündür insanlığa karşı suç işlenmektedir. Bu kriz ilk patlak verdiği andan itibaren Türkiye olarak ilkeli ve insani bir duruş benimsedik. Sivillere karşı eylemleri tasvip etmediğimizi her fırsatta söyledik, söylüyoruz. Önceliğimiz insani ateşkesin süratle tesis edilmesidir. Müslüman, Hristiyan veya Yahudi fark etmeksizin herkesin güvenliğini garanti altına alacak yeni mekanizmalar üzerinde de çalışıyoruz.

Haberin Devamı

BARIŞ KONFERANSI GİRİŞİMİ: Uluslararası Barış Konferansı için zemin oluşturma çabalarımız sürüyor... Türk dünyası olarak birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz, önce ateşkese, sonrasında da kalıcı barışa giden yolu kolaylaştıracaktır. 

TDT DAYANIŞMASINA ÖVGÜ: Rusya-Ukrayna Savaşı’nın enerji, gıda ve ulaştırma gibi alanlardaki yansımaları tüm dünyayı olumsuz etkiledi. Türkiye olarak adil barışın tesisi yönündeki gayretlerimizi sürdüreceğiz. Afganistan’da sürdürülebilir barışın ve istikrarın tesisi, Orta Asya’nın ötesinde tüm kıtada kalıcı güvenlik ve refaha hizmet edecektir. TDT üyeleri olarak Afganistan’daki yönetime eşgüdüm içinde verilecek mesajlar önemlidir.

Haberin Devamı

TÜRK DEVRİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ: ‘Birliğimiz gücümüzdür’ şiarıyla Türk dünyasını her alanda kuvvetli kılmayı, farklı meydan okumaları karşısında daha dirençli ve dayanıklı hale getirmeyi hedefliyoruz. Liderler olarak birlik ve beraberlik içinde güçlü bir Türk dünyası tasavvuruyla Türk dünyası bayrağını taşıyan gönüllere yol göstermeliyiz... Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu teşkilatımıza da teşmil ederek önümüzdeki dönemi Türk Devri yapmak için omuz omuza çalışacağız.

Gazze’de insanlığa karşı suç işleniyor

Tokayev’e TOGG hediye etti

Erdoğan, ev sahibi Tokayev’in zirveye katılan liderler onuruna verdiği yemeğe katıldı. Erdoğan, Tokayev’e Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’u hediye etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile ayrı ayrı görüşen Erdoğan, Astana’daki temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye döndü.

‘Alfabe birliği sağlanmalıdır’

Bugün 2023-2027 yıllarına ait Ulaştırma Ortak Eylem Planı’nı imzalayarak yeni dönem yol haritamızı belirlemiş olacağız. Tüm bu alanların yanında ortak dil, kültür ve tarihe dayalı beşerî ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla yükseköğretim alanındaki iş birliğimizi kuvvetlendirmeye yönelik çabalarımız da sürüyor. Özellikle birlik ve beraberliğimizin güçlenmesi için dil birliğinin önemi aşikardır. Bunun ilk adımı, alfabe birliğinin sağlanmasıdır. Bu konuda başkanların desteği çok çok önemlidir. YÖK’ün sekreteryamıza ilettiği önerilerin en iyi şekilde değerlendirileceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

‘KKTC ile dayanışma yükümlülüğümüzdür’

Aile Meclisimiz, geçtiğimiz yılki Semerkant Zirvemizde KKTC’ye oy birliğiyle gözlemci üye statüsü vererek tarihi bir karara imza atmıştı. Bu kararla Türk dünyası, tecrit edildikleri halde öz vatanından vazgeçmeyen Kıbrıs Türkleri’nin yalnız olmadıklarını herkese göstermişti. Büyük Türk ailesinin ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türkleriyle dayanışma içinde hareket etmek hepimizin yükümlülüğüdür. Müteakip zirvemizde KKTC’yi karar verdiğimiz şekilde gözlemci üye statüsünde göreceğimiz inancını taşıyorum.

Haberin Devamı

Turan Özel Ekonomik Bölgesi kurulacak

TDT Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi’nde sonuç bildirisi kabul edildi. Bildiride TDT liderleri, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin derhal “ateşkes ilan edilmesi” ve “Gazze Şeridi boyunca insani yardım sağlanması” çağrısında bulundu.

Bildiride, üye ülkelerin, Türk dünyasının çıkarlarını ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda bütünlüklü bir tutum geliştirilmesi amacıyla istişarelerde bulunmasının önemi vurgulanırken, Astana Senedi’nin kabul edildiği kaydedildi.

Astana’nın 2024, İstanbul’un 2025 Türk Dünyası Finans Merkezi olarak ilan edilmesi, “Turan Özel Ekonomik Bölgesi (TURANSEZ) konseptinin tüm üye ülkelerce kabul edilmesi benimsendi.

Gazze’de insanlığa karşı suç işleniyor

Türk dünyası liderleri aile fotoğrafı çektirdi

Aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile gözlemci ülkeler Türkmenistan eski Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban yer aldı. Erdoğan, zirvenin ardından Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov’u kabul etti.

 

 

 

 

Yazarlar