12.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara
TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde oluşturulan Dersim Alt Komisyonu’na yapılan başvurular 3 bini aştı. Alt komisyon, başvuruların gerçekliğinin izini sürmeye başlarken, 80 yaşındaki Fatma Yavuz’un dilekçesi Dersim’de yaşanan acılar ve yıllarca kimliğini gizlemek zorunda kalanların dramını gözler önüne serdi. 1937’de başlayan harekat sırasında henüz 5 yaşlarında olduğunu ve Ermeni olan ailesinin dağıtıldığını, kendisinin ise Konya’nın Beyşehir ilçesine getirildiğini dile getiren Yavuz, yaşadığı acıları şöyle anlattı:
“Önce bir albay beni yanına aldı. Onun tayini çıkınca nüfus müdürünün yanına verildim. Besleme olarak yanlarına alan ailem, beni çok döverdi. Hatta parmaklarım odunla yediğim sopalar yüzünden kırıktır. Hiçbir doktora götürülmedim. Daha sonra başka bir aile beni yanına aldı. Orada da çok işkenceye maruz kaldım. 13 yaşımda iken 35 yaşında biriyle evlendirdiler. Aç susuz işkence dolu bir yaşantım vardı. Her şeyden önce çocuktum. Mutsuz yaşantı sonucu birkaç evlilik yaptım. Evsiz, işsiz hep sokakta bırakıldım. Çocuklarımı bu şartlarda büyüttüm. 1995’te kızımın sigortasından faydalanmak için yapılan resmi işlemlerde 57 yıl boyunca gizlediği m ‘Ermeni’ kimliğim açığa çıktı. Çocuklarımın desteğiyle akrabalarıma ulaşmak istedim ancak sonuç alamadım. 78 yaşımda gerçek adımı öğrendim. Kızım, 2010’da soy ağacımı çıkarttı. İşte orada 1946’da adım ve soyadımın değiştirildiğini öğrendim. O yıldan sonra adım Fatma kızlık soyadım ise Kiremitçi idi. Gerçek adımın Aslıhan, soyadımın Kiremitçiyan olduğunu, nerede doğduğumu, hangi köyden olduğumu o zaman öğrendim. Sonrasında ‘Kiremitçiyan’ soyadı olan herkesle yazıştım. 80 yıl sonra akrabalarımın bazılarına ulaştım. Babam Agup Kiremitçiyan, Tunceli Hozat’ta hâlâ çok iyi anılan ve devletine bağlı bir Ermeni vatandaşmış.”
Özür ve mallarını istedi
Fatma Yavuz, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Dersim konusundaki yaklaşımının kendisini umutlandırdığını ve yaşadığı mağduriyetin bir nebze giderilmesi için komisyona başvurduğunu belirtti. Yavuz, komisyondan taleplerini sıralarken de kendilerine yazılı “özür” belgesi verilmesini, el konulan arazilerinin veya değerinin iadesini ve diğer akrabalarını bulması için de kendisine yardım edilmesini istedi.
649 kişinin ölüm tutanağı bulundu
Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Dersim olayları sırasında Hozat ilçesinde öldürülen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 649 kişinin ölüm tutanakları ve kimlik bilgilerine ulaştıklarını açıkladı. Taşkesen, “Hozat Kaymakamlığı tarafından bize gönderilen belgeler arasında yer alan bir belgede, 1938 askeri hareket sırasında öldüğü kabul edilen 649 kişiye ait ölüm tutanağı yani ölüm belgesini bulduk. Elimizdeki 649 kişiye ait ölüm tutanağında o dönem öldürülen vatandaşlarımıza ait kimlik bilgilere yer ve ölüm tutanakları yer alıyor. Bu belgeyi de ilgili yerlere göndereceğiz. Dilekçe veren vatandaşlarımızın ilimizde hala yaşayıp yaşamadıkları, bununla birlikte onların arşiv belgeleri, diğer vilayetlere sürgün edilen vatandaşlarımızın burada kalan taşınmazları ve gittikleri yerlerde kendilerine verilen taşınmazları ile ilgili bilgi belge talep ediliyor” dedi.
FERİT DEMİR Tunceli DHA