Gündem Güvenlik kaynaklarından MİLSAR tartışmasına yanıt: Teröristi tespit edemez​

Güvenlik kaynaklarından MİLSAR tartışmasına yanıt: Teröristi tespit edemez​

17.01.2024 - 06:57 | Son Güncellenme:

Pençe Kilit Harekat Bölgesi’nden gelen şehit haberleri Türkiye’yi yasa boğarken, Anka ile Aksungur İHA’larda bulunan ve bütün hava şartlarında gözetleme imkanı sağlayan MİLSAR radar sisteminin teröristlerin sızmalarını tespit için neden kullanılmadığı tartışma konusu yapılmıştı.

Güvenlik kaynaklarından MİLSAR tartışmasına yanıt: Teröristi tespit edemez​

AYDIN HASAN Ankara - Güvenlik kaynakları, Milliyet’e yaptıkları değerlendirmede MİLSAR’ın TSK’da sadece Deniz Kuvvetleri Komutanlığında bir adet olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Kaynaklar “Onlar da iki yıldır deneme yapıyorlar, henüz kabulünü yapmadılar. MİLSAR radarı sadece bölgenin görüntüsünü alan ve kaydeden bir sistem. Veri aktarımı yok. Yani kaydı yapacak, üssüne geri dönecek ve görüntüler değerlendirilecek. Bu radarla terörist tespiti çok mümkün değil. Üstelik bulut kalınlığı belli bir limiti geçerse çalışmıyor. İddiaların tamamı eksik bilgiye dayanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Savunma sanayii araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük de “Kameralardaki gibi saniyede 24-30 kare görüntü üretilmez ancak özellikle topografyanın çıkartılması, hareketli nesnelerin tespiti gibi noktalarda görev alabilmektedir. Ancak MİLSAR gibi SAR radarlarının görüntü alabilmesi için İHA’nın da uçabileceği hava durumunun olması gerekmektedir” dedi.