Gündem ‘HDP seçmeninin desteğine ihtiyacımız var’

‘HDP seçmeninin desteğine ihtiyacımız var’

21.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Altılı Masa, şubat ayının ikinci yarısından sonra büyük bir mitingle ortak cumhurbaşkanı adayını açıklamayı planlıyor.

‘HDP seçmeninin desteğine ihtiyacımız var’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Ortak aday konusundaki tartışmalar sürerken, CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı’dan “açıklanacak ismin mutlaka HDP seçmeninden oy alma potansiyeline sahip olması gerektiği” çıkışı geldi.

Haberin Devamı

Ortak cumhurbaşkanı adayına ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan Atıcı, HDP seçmenin kilit konumda olduğuna işaret ederek özetle şunları söyledi:

“Adayın, HDP’nin de içinde bulunduğu ittifakın ‘hayır’ demeyeceği bir aday olması lazım. HDP ile değil, HDP seçmeniyle işbirliği içinde olmamız gerekiyor. HDP seçmeninin desteğine ihtiyacımız olduğu açık. Halka burun kaldırılmaz. ‘HDP ile oturalım uzlaşalım’ demiyorum. Ama HDP seçmeninin oyuna ihtiyacımız var. HDP diyor ki; ‘Meral Akşener ve Mansur Yavaş’a oy vermem’. Bunu daha kurcalamanın bir manası var mı, yok. Kim kaldı? Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu. Eğer Kılıçdaroğlu beş puan fark atıyorsa dürüst bir ankette, bitti, gitti, başka adayımız yok. Hayalperest olamayız.”

Haberin Devamı

"TARTIŞMAYALIM, YSK'YI BEKLEYELİM"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olup olamayacağı tartışmalarını soran PM üyelerine “Bu tür tartışmalara girmeyelim. Hukuki tartışma YSK’ya gidecek, YSK karar verecek” karşılığını verdi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen CHP Parti Meclisi (PM) toplantısında, beklentilerin aksine ortak aday konusunun gündeme gelmediği öğrenilirken, CHP liderinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olup olamayacağı tartışmalarını soran üyelere “Bu tür tartışmalara girmeyelim” karşılığını verdiği belirtildi.

Kılıçdaroğlu, 26 Ocak’taki Altılı Masa toplantısının gündemini belirlemek üzere kendisini ziyaret eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmesinin ardından dün PM’ye başkanlık etti.  Toplantıda Kılıçdaroğlu’nun sunuşunun ardından, ‘Altılı Masa’ ve ‘seçim güvenliği çalışmaları’ ele alındı.

Edinilen bilgiye göre Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel “seçim güvenliği” çalışmalarına ilişkin PM’yi bilgilendirdi. Altılı Masa’nın çalışmalarını anlatan Kılıçdaroğlu da, 30 Ocak’ta ATO Congresium’da Ortak Politikalar Metni’nin açıklanacağını söyledi.

‘HDP seçmeninin desteğine ihtiyacımız var’

‘GERİYE ADAY KALIYOR’

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, Altılı Masa çalışmalarını anlatarak şöyle dedi:

“Her şey planlandığı gibi gidiyor. Gayet iyi bir uyum var. 26 Ocak’ta yol haritamızı açıklarız. 30’un da güzel bir lansman yaparız. Sonra geriye bir tek aday kalıyor. Artık geriye adayı açıklamak kalıyor. Karşı taraf çok tedirgin. Her türlü saldırıya hazırız. Bu saldırgan tutumları şaşırtmıyor. Kaybettiklerini görüyorlar.”

Haberin Devamı

‘YSK’YA GİDECEK’

Altılı Masa’nın ortak adayı konusunun gündeme gelmediği toplantıda bazı PM üyeleri, “Erdoğan bu seçimde aday olabilir mi, olamaz mı? Yeni seçim kanunu mu, eski seçim kanunu mu geçerli olacak?” şeklinde tartışmalar yaşandığına işaret ederek, Kılıçdaroğlu’na “Ortak bir dil kullanacağız, ne diyeceğiz, bu konularda?” sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu’nun bu yöndeki sorular üzerine, “Hukuki ihtilafların çok fazla gündemde tutulmamasını” isteyerek, şu açıklamayı yaptığı öğrenildi: “Neticede hukuki tartışma YSK’ya gidecek. YSK karar verecek. Bu tür tartışmalara girmeyelim. Bizim gündemimiz ekonomi. Milletin yoksulluğu. Sahada bunları konuşalım, iktidarda yapacaklarımızı anlatalım.” Kılıçdaroğlu’nun, Altılı Masa’da milletvekilliği seçimine yönelik çalışmalara değinirken de, “Hangi illerde ortak listelerle girilecek, hangi illerde partiler tek başlarına girecek onlarla ilgili çalışmalar başladı” dediği öğrenildi.