Gündem Hikmet Abi’yi kaybettik

Hikmet Abi’yi kaybettik

22.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk basınının usta isimlerinden Hikmet Bila dün vefat etti. Uzun süredir tedavi gören başarılı gazeteci bugün İstanbul’da toprağa verilecek...

Hikmet Abi’yi kaybettik

Milliyet gazetesinde toplam 12 yıl yayın koordinatörlüğü ve yazı işleri müdürlüğü yapan Vatan gazetesi yazarı, usta gazeteci Hikmet Bila, dün hayata veda etti.
Merhume Leman Bila ile merhum Teber Bila’nın oğlu olan Hikmet Bila, Zonguldak’ta 1954’te dünyaya geldi. Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila ile Dursun Bila, Şaziye Coşkun, Mehmet Bila ve Sevinç Bila’nın kardeşi olan Hikmet Bila, Gülden Bila ile evliydi. Baran Bila’nın babası olan Hikmet Bila, 57 yıllık yaşamına dün sabahın erken saatlerinde Ankara’daki evinde veda etti.

Mesleğe 1973’te başladı
Hikmet Bila, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Gazeteciliğe 1973’te Yeni Ulus’ta başlayan Bila, İsta Ajansı, Anka Ajansı, Türk Haberler Ajansı ve Hürriyet gazetesinde çalıştı. 1986’da Milliyet gazetesinde çalışmaya başlayan Hikmet Bila, 8 yıl yazı işleri müdürlüğü 4 yıl da yayın koordinatörlüğü görevinde bulundu. Bila, Milliyet gazetesinden sonra NTV ve Cumhuriyet gazetesinde çalıştı. Cumhuriyet’te uzun yıllar çarpıcı yazılar kaleme alan Hikmet Bila, daha sonra Vatan gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Sürekli Basın Kartı sahibi olan Bila’nın, “CHP 1919-2009” ve “Sosyal Demokrat Süreç İçinde CHP ve Sonrası” ile Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar ile birlikte kaleme aldıkları “12 Eylül: Türkiye’nin Miladı” adlı kitapları bulunuyor.
Bir süredir Ankara’da kanser tedavisi gören Hikmet Bila’nın naaşı dün İstanbul’a götürüldü. Hikmet Bila, bugün Teşvikiye Camii’nde, öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) dün yapılan açıklamada, yaklaşık 1,5 yıldır akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören Bila’nın, Ankara’daki evinde hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, “Çok değerli meslektaşımız, Basın Şeref Kartı sahibi Hikmet Bila’yı kaybettik. Deneyimli ve başarılı gazeteci Hikmet Bila’yı sevgi ve saygıyla anarken ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” denildi. Çağdaş Gazeteciler Derneği de Bila’nın ölümü nedeniyle ailesine başsağlığı diledi.

Çiçek: Usta bir gazeteciydi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gazeteci Hikmet Bila’nın vefatı nedeniyle, kardeşi ve Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarı Fikret Bila’ya bir başsağlığı mesajı gönderdi. Çiçek, mesajında, “Türk basınının usta gazetecilerinden ağabeyiniz Sayın Hikmet Bila’nın uzun süredir muzdarip olduğu hastalığından kurtulamayarak vefat ettiği haberini almış bulunmaktayım. Sayın Bila’ya Allah’tan rahmet, size ve değerli yakınlarına başsağlığı diliyorum” ifadesini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Hikmet Bila’nın vefatı üzerine Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’yı arayarak başsağlığı diledi. Partiden yapılan yazılı açıklamaya göre Kılıçdaroğlu, Hikmet Bila’nın yaşamını yitirmesi nedeniyle Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Bila’yı telefonla aradı.
Hikmet Bila’nın ölümünden duyduğu üzüntüyü paylaşan Kılıçdaroğlu, Bila ailesine ve basın dünyasına başsağlığı diledi. Çok sayıda bakan, milletvekili ve gazeteci de Hikmet Bila’nın ölümü nedeniyle duydukları üzüntüyü bildirdi.

Haberin Devamı

Hikmet Abi’yi kaybettik

Usta gazeteci Hikmet Bila uzun yıllar Milliyet Yazı İşleri’nde
çalıştı. Bila 1998 yılında bir Yazı İşleri toplantısını yönetirken.

YAKIN ÇALIŞMA ARKADAŞLARI HİKMET BİLA’YI ANLATTI:
Kardeşim gibiydi
Doğan Heper (Milliyet gazetesi yazarı):
“Hikmet Bila, gazeteciliği kendi şöhreti değil, toplumu, okuyucu aydınlatmak için yapardı. Gazeteciliği tevazu ile birleştirmişti. Bunlar onu methetmek için değil, kim olduğunu anlatmak için söylüyorum. O benim kardeşim gibiydi. Bilgiliydi ve dürüsttü. Allah rahmet eylesin.”

Basınımız için büyük kayıp
Altan Öymen (Radikal gazetesi yazarı):
“Türk basınına çok değerli katkıları olan bir gazeteci-yazardı. Kendisiyle ANKA Haber Ajansı ve Milliyet’te beraber çalıştık. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihini kıymetli bir araştırma sonucu kitaplaştırmıştı. Ölümü, basınımız için büyük bir kayıp. Kendisine rahmet, başta kardeşleri Fikret ve Dursun Bila olmak üzere tüm yakınlarına da başsağlığı diliyorum.”

Bilgili ve dengeli bir insandı
Umur Talu (Habertürk gazetesi yazarı):
“Hikmet ile Milliyet’in çok iyi bir döneminde beraber çalıştık. Çok bilgili, dengeli, sakin bir insandı. Yerinde uyarıları olur, çok az sinirlenirdi. Oğlunun ufaklık halini biliyorum. O dönemki yazı işlerinden ne yazık ki çok kaybımız oldu. Hikmet de çok erken gitti. Çok sigara içerdi. Çok üzgünüm.”

Sıkıntısı olan ona giderdi
Cem Aydın (Doğuş Yayın Grubu Genel Müdürü):
“Hikmet abi gerçekten çok özel biriydi. Çok değerli bir gazeteciydi. On yıl birlikte çalıştık. Hepimizin abisiydi, hangi kademede hangi çalışan olursa bir sıkıntısı olunca ona giderdi. Çalışkan, dürüst ve örnek birisiydi. İnsan gerçekle yüzleşemiyor, kaybına çok üzüldük. Beraber çalıştığımız 10 yıl boyunca bir kimseye bile kırıcı olduğunu görmedim. Çok sakin, çok zarif bir kişilikti.”

Derin tecrübeye sahipti
Oğuz Haksever (NTV):
“Hikmet abi işyerimde 8 yıldır benim kapı komşumdu. Ne zaman başım mesleki açıdan sıkışsa kendisinden sürekli yararlandım. Çok derin tecrübeye sahip bir gazeteciydi. Muazzam bir iş disiplini ve analiz yeteneği vardı. Herkes çok sever sayardı. Beni ayrıca etkileyen yanı, birlikte yaptığımız televizyon yayınında sorulan her soruya, olağanüstü açık, net, derin ve sağlam yanıtlar vermesiydi. O Türk kahvesi ve demli çaya çok meraklıydı. Odamda kahve yapar ona götürürdüm. Çok memnun olurdu. Canlı bir ansiklopedi ve gazete arşivi olarak her zaman yanımdaydı. Gazeteleri okuyup günü toparlamasına hayret ederdim.”

Kimseyi kırmadı
Hasan Çakkalkurt (Doğan Gazetecilik Sorumlu Yazıişleri Müdürü, İmtiyaz Sahibi Temsilcisi):
“Hikmet Bila, bu mesleğin gerçekten çok değerli bir çalışanıydı. Benim için de çalışma arkadaşı olmasının ötesinde çok samimi, çok candan bir dosttu. Hem gazeteciliği hem yazarlığı 30 yıldır gayet üst seviyede yaptı. Her çalıştığı yerde de çok iyi dostlar edindi. Kimseyi kırdığını, incittiğini sanmıyorum. Gerçekten çok üzgünüm. Hikmet gibi bir değeri bir daha bulabilir miyiz? Başkaları için bilemem ama benim için böyle bir değeri tekrar bulmak mümkün değil. Ailesine sabır, kendisine rahmet diliyorum.”

Her zaman yol göstericiydi
İbrahim Yıldız (Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni):
“Hikmet Bila, Cumhuriyet’te köşe yazıları yazan değerli bir arkadaşımız, usta bir gazeteciydi. İnsani açıdan da çok nazik biriydi. Gazeteci kimliğinden dolayı sıcak gündemle ilgili her zaman yol göstericiydi. Kendisi her fırsatta konuştuğumuz, bilgisine başvurduğumuz bir meslektaşımızdı. Bila’yı Cumhuriyet ailesi olarak çok sevmiştik. Cumhuriyet olarak arkadaşımızı sevgiyle anıyoruz.”