Gündem İmralı'dan önce Kandil

İmralı'dan önce Kandil

09.04.2014 - 16:20 | Son Güncellenme:

.

İmralıdan önce Kandil

BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, İmralı'da Abdullah Öcalan ile yapacakları görüşme öncesi Kandil’e gitti. Kandil'de KCK yönetimi ile çözüm sürecini ele alan Buldan ve Baluken, bölgede son dönemlerde yaşanan olaylar konusunda KCK Yönetiminin görüşüne başvurdu. Buldan ve Baluken'in, Kandil'den Öcalan'a iletilmek üzere mektupla dönmesi bekleniyor.
Buldan ve İdris Baluken, İmralı Adası'nda geçen hafta sonu yapılması beklenen, ancak bu hafta sonuna ertelenen görüşme öncesinde Kandil'in görüşünü almak üzere Erbil'e gitti. Buldan ve Baluken, Erbil'den Kandil'e geçti. Kandil'de aralarında KCK Eşbaşkanları Cemil Bayık, Bese Hozat ve diğer yöneticilerle biraraya gelen Buldan ve Baluken, yerel seçimlerde elde edilen sonuç ve çözüm sürecinde gelinen aşamayı görüştü. Heyet, KCK yönetimi ile yapılan görüşmeyi ve seçim sonrası ortaya çıkan durumu hafta sonu İmralı'da yapılması beklenen görüşmede Abdullah Öcalan'a aktarması bekleniyor.
İlk iki hafta
Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır Nevruzu'nda çözüm sürecine yönelik yaptığı “yasal çerçeve kaçınılmaz” çağrısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Azarbaycan gezisi öncesinde “İmralı'yla ilgili yasal zemine oturtulması çok ciddi bir yanlıştır” yanıtı vermesi KCK ve BDP'de tepki ile karşılanmıştı. Öcalan'ın seçimler öncesinde heyetle görüşmesinde seçimler sonrasında ilk iki haftaya dikkat çekmişti. Seçim sonrası BDP heyetinin İmralı ile görüşme isteğine Adalet Bakanlığı yanıt vermemişti. Bunun üzerine heyet, İmralı görüşmesi öncesi Kandil'e gitmek zorunda kaldı. Son dönemlerde sürece yönelik sert mesajlar veren Kandil'in, Öcalan'a heyet aracılığıyla göndereceği mesaj büyük önem arzediyor. Heyetin Öcalan'la bu hafta sonu görüşme isteğine Adalet Bakanlığı'nın yanıtı merakla bekleniyor.
Buldan bir süre önce Milliyet'e yaptığı açıklamada, Öcalan'la seçim öncesi yaptıkları görüşmede, seçim sonrası yasal zeminin mutlaka hayata geçirilmesini istediğine dikkat çekip, "Sayın Öcalan'la yapacağımız son görüşmede önemli uyarıda bulunacak" demişti.