Gündem İnfial Ne Demek? TDK'ya Göre İnfiale Kapılmak Ve Uyandırmak Kelime Anlamı Nedir?

İnfial Ne Demek? TDK'ya Göre İnfiale Kapılmak Ve Uyandırmak Kelime Anlamı Nedir?

26.04.2020 - 18:37 | Son Güncellenme:

İnfial, eski metinlerde sık sık karşılaştığımız kelimeler arasında yer almaktadır. Arapça kökenli bu sözcüğün manası ise bazı kişiler tarafından tam olarak kavranamamaktadır. Peki, infial ne demek? TDK’ya göre bu kelimenin anlamı nedir? Sizle için infial terimin anlamlarını her yönüyle inceledik. İşte bu terim hakkında merak edilen tüm detaylar.

İnfial Ne Demek TDKya Göre İnfiale Kapılmak Ve Uyandırmak Kelime Anlamı Nedir

İnfial kelimesi araştırılırken bununla bağlantılı bazı kavramların olduğu da dikkat çekmektedir. Buna göre, Türk Dil Kurumu sözlüğünde; infial, infiale kapılmak ve infial uyandırmak kavramları için de açıklamalar yapılmaktadır.

Haberin Devamı

 İnfial Ne Demek?

İnfial Türkçede isim görevinde kullanılan eskimiş bir sözcüktür. Dilimizde infial ile alakalı birden fazla tanımlamaya ulaşılabilmektedir. Bu tanımlardan en yaygın olanı birine içerleme ve kızgınlık duymadır. Bunun yanında herhangi bir durumdan etkilenme için de infial kelimesi kullanılabilmektedir. Felsefi yaklaşımlarda ise infial için “edilgi” açıklamasına yer verilmektedir.

TDK’ya Göre İnfiale Kapılmak ve İnfial Uyandırmak Kelime Anlamı Nedir? 

İnfial, tek başına kullanılabilen bir terim olduğu gibi infiale kapılmak veya infial uyandırmak şeklinde de kullanılabilmektedir. Bu bağlamda infial ile bağlantılı tüm kavramların tanımlamalarına Türk Dil Kurumu’nun genel Türkçe sözlüğü ile ulaşılabilmektedir. Bu bağlamda infial, infiale kapılmak ve infial uyandırmak tanımları ise aşağıdaki gibi kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

 - İnfial: Birine gücenme, ona içerleme ya da kızgınlık duyma.

 - İnfiale Kapılmak: Kızgınlık ve öfke duymak.

 - İnfial Uyandırmak: Kızgınlığa yol açacak işler yapmak, öfke yaratmak.