Gündem İsmail Demir'den 'F-35 konusu artık bizim gündemimizde yok' açıklaması

İsmail Demir'den 'F-35 konusu artık bizim gündemimizde yok' açıklaması

31.03.2022 - 14:22 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Bizim savunma sanayii politikalarımız açısından F-35 müzakerelerinin nereye gideceğini beklemek ile vakit kaybedemeyiz. Bizim Milli Muharip Uçağımızı yapmak ile ilgili var gücümüzle çalışmamız gerekiyor. O açıdan F-35 konusu artık bizim gündemimizde yok” dedi.

İsmail Demirden F-35 konusu artık bizim gündemimizde yok açıklaması

ROKETSAN tesislerinde, 'Çakır'ın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısına, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci katıldı.

Haberin Devamı

'GELECEK GÖRÜŞ VE TALEPLERE AÇIĞIZ'

Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplandıran İsmail Demir, SAMP/T hava savunma sistemi konusunda Fransa ve İtalya ile temas olup olmadığının sorulması üzerine, "Projeyi nihayetlendirme aşamasında Fransa ve İtalya tarafı biraz ağırdan aldı. O ağırdan alma süreci sonuçlandı. Sonrasındaki safha için somut bir adım atılmadı. Belki konuşmalardan sonra somut bir adım atılabilir. Karşı taraftan gelecek görüş ve taleplere açığız. Bizimle henüz bu anlamda bir temas olmadı" dedi.

Ukrayna'da devam eden gemi inşası olduğunu söyleyen Demir, "Sözleşme imzalanmış durumda. Sözleşmenin ön ödemesi yapılmış, çalışmalar devam ediyor. Bu aşamadan sonra ne olur, karşı tarafın tavrıyla ilgili. Her şey yolunda giderse çalışma devam eder. TB-2 ve mühimmatları konusunda da zaten bir sözleşmemiz var. Ürün ve mühimmatları zamanında gönderildi" diye konuştu.

Haberin Devamı

'SAVUNMA SANAYİSİ GÖRÜŞMELERİMİZDE DEĞİŞMEYEN KONU'

İsmail Demir, savunma sanayisinin Türkiye'nin her masadaki birinci konusu olduğunu, dış ülkelerde de ilgi çektiğini belirterek, "Türkiye illa savunma sanayini konuşalım, diye masaya oturmuyor. Karşı ülkeler de bunu konuşmakla ilgili gündem oluşturuyorlar. O açıdan savunma sanayisi çeşitli ülkelere temaslarımızda konu başlıklarını arasında yer alıyor. Yüzde 100, demiyorum ama çok büyük bir oranda tüm ülkelerde bu konu başlıklarının arasında değişmez bir başlık. Tabii ki bunlar konuşmakla kalan şeyler değil, bu konuşma neticesinde çeşitli iş birlikleri de gerçekleşiyor" dedi.

'F-35 GÜNDEMİMİZDE YOK'

NATO müttefiki ülkelerin Türkiye'ye uyguladığı gizli ve açık ambargolar hakkındaki soru üzerine Demir, "Burada bir ikili tavrın, çifte standardın sürekli altın çizmesi gerekiyor. S-400 ve F-35 konuları kamuoyunda çok net şekilde bilinen ve tartışılan meseleler. F-16, F-35 müzakereleri Milli Savunma Bakanlığı ile karşı taraf arasında devam eden müzakereler. Burada tabi masada taraftarının konuşuyor olması önemli. Bizim savunma sanayine bakışımız, savunma sanayi politikalarımız açısından F-35 müzakerelerin nereye gideceğini beklemekle ilgili vakit kaybedemeyiz. 'Milli Muharip Uçağı'mızı yapmakla ilgili tüm gücümüzle çalışmamız gerekiyor. Bu açıdan F-35 konusu bizim gündemimizde yok artık. Daha sonra ne olur bilemiyoruz ama bizim hedefimiz 'Milli Muharip Uçağı'" diye konuştu.