07.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yımaz - İstanbul
“Henüz 11 ayın başındayız ve karşılaştığımız rakamlar oldukça korkutucu, bu rakamların önüne geçilmesi gerekiyor...” Bu ifadeler Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü’ye ait. Güllü’nün bahsettiği istatistik ne yazık ki her geçen yıl artış gösteren kadın cinayetleri rakamları. Geçtiğimiz yıl ilk 10 ayda 242 kadın erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitirirken, bu sayı bu yıl ilk 10 ayda 264’e ulaştı. Kadına şiddetin ve ölümlerin artma nedenlerinden birinin de yargılama esnasında uygulanan “iyi hal” ve “tahrik” indirimi olduğunu belirten Güllü şöyle devam etti:
“Biz diyoruz ki; ‘Kadın cinayetlerinde ve tecavüzlerde tahrik indirimi ve saygın duruş indirimi yapılamaz’ maddesi yasaya eklensin. Bir kadını öldürmenin cezası diyelim ki 35 yıl ise fail 35 yılı yatacak. 14 yaşında bir kıza tecavüz edip, hamile bırakmış bir kişinin hangi duruşu saygın duruştur? Bir insanın boynunu bükmesi midir, grand tuvalet giyinmesi midir, ailesinin paralı olması mıdır? Nedir bu saygın duruş? Tanımı yapılması gerekiyor. Bir insan birine tecavüz edip, 5-10 yıl yatıp çıkarsa bu gibi olayların önü elbette ki açılır.”
‘Özgecan Yasası çıksın’
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından İpek Bozkurt ise şunları söyledi: “Kadın cinayetleri davalarında en sık gördüğümüz sorun neredeyse tüm katillerin ‘haksız tahrik’ indirimden yararlanmak için verdiği beyanatlar. Mahkemelerin artık klişe sayılan haksız tahrik sebeplerine indirim vermesi ve kendi taktirinde olan iyi hal indirimini uygulaması cezaların miktarı çok düşüyor. Caydırıcı ceza olmayışı da bir sonraki cinayetinin yolunu açıyor. Bu nedenle Özgecan Yasası kabul edilmelidir.”
‘Özgecan Yasası’ olarak bilinen kanun teklifini Meclis’e sunan CHP’li Gülay Yedekci konuya ilişkin çalışmaları sürdeceğini belirterek şunları söyledi: “Özgecan yasası olarak da adlandırılan Türk Ceza Kanunu’nda ‘takdir indimi’nin düzenlendiği 62’nci maddesinin kadınlarımıza ve çocuklarımıza yönelik cinsel saldırı ve istismar suçlarında uygulanmamasına ilişkindi. Kanun teklifimizle, Türk Ceza Kanunu’nun 102, 103 ve 104’ncü maddelerindeki ‘Cinsel Saldırı’, ‘Çocukların Cinsel İstismarı’ ve ‘Reşit Olmayanlarla Cinsel İlişki’ suçlarında, haksız ve iyi hal indiriminin uygulanmaması, zamanaşımının işletilmemesi ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmamasını önermiştik. Vicdanlarımızın kaldırmadığı suçları işleyenler, işledikleri suçun hukuksuzluğu ve vicdansızlığı ne olursa olsun ‘iyi hal’li tanımlanarak adeta ödüllendiriliyor.”
2.5 yılda 481 kadın cinayeti