Gündem Kabinenin gündeminde ekonomi öne çıkıyor

Kabinenin gündeminde ekonomi öne çıkıyor

21.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün kabine toplantısına başkanlık edecek.

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara- Toplantıda iç ve dış politikadaki gelişmelerin yanı sıra ekonomi yine en önemli başlıklar arasında yer alacak. Milyonlarca memurun mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde gelinen son durum, enflasyon ile mücadelede atılan adımlar masada olacak.

Haberin Devamı

VERGİSİZ TELEFON

Toplantıda ayrıca AK Parti’nin seçim vaadi olarak açıkladığı gençlere ücretsiz internet, vergisiz cep telefonu ve faizsiz evlilik kredisi ile ev hanımlarına emeklilik hakkı gibi konuların da görüşülmesi planlanıyor. 

KKTC'DE YOL GERGİNLİĞİ

Kabinenin önemli gündem maddelerinden biri de Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve Tahıl Koridoru anlaşması olacak. Kıbrıs’ta Yeşil Hat’ta bulunan Pile köyünden KKTC’ye giden karayolunun inşa çalışmaları sırasında Birleşmiş Milletler güçleriyle yaşanan gerilim de toplantıda görüşülecek. 

Toplantıda, ABD ordusunun Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ile yaptığı ortak tatbikat ve ABD yönetiminin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını 1 Ekim itibarıyla uzatması konusu da kapsamlı olarak değerlendirilecek.

Haberin Devamı

MEMURLARIN ZAM PAZARLIĞINDA SON DURUM MASADA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'deki toplantıda 7'nci dönem toplu sözleşme görüşmelerinde gelinen son durum ele alınacak. 4 milyon memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin yakından takip ettiği görüşmelerde hükümet 2'nci teklifinde memurlara 2024 için yüzde 25, 2025 için yüzde 11 zam teklif etti. Memur temsilcilerinden teklifin yeterli bulunmadığı açıklamaları gelirken, pazarlık süreci kabinede masaya yatırılacak. Memurlar için atılabilecek ek adımlar incelenecek.

EKONOMİNİN 3 YILLIK YOL HARİTASI

Orta vadeli program hazırlıkları da bir yandan sürüyor. Ekonominin 3 yıllık yol haritasının belirleneceği programın eylül ayının ilk 2 haftası içinde açıklanması bekleniyor. Program hazırlıkları kapsamında hükümet temsilcileri işçi sendikaları, finans çevreleri, işverenler ve KOBİ'lerle görüştü. O görüşmelerin yansımaları ve hazırlıklar masada olacak.