Gündem 'Kemoterapiden iki hafta önce yapılabilir'

'Kemoterapiden iki hafta önce yapılabilir'

09.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, yakın dönemde Türkiye’ye gelmesi beklenen inaktif Kovid-19 aşısının kanser hastalarına da uygulanacağını, tıpkı grip ve zatürre aşıları gibi, inaktif Kovid aşısının da onkoloji hastalarında kullanımının ilave bir risk oluşturmayacağının düşünüldüğünü söyledi.

Kemoterapiden iki hafta önce yapılabilir

Grip aşısı için yeterli bağışıklığın oluşması amacıyla genelde kemoterapiden sonra 8-10 hafta beklenilmesinin ideal olduğunu belirten Coşkun, halen kemoterapi başlanmış hastalarda ise aşının mevsimsel dönemini kaçırmama adına gerektiğinde erken uygulamaların yapılabildiğini kaydetti. Coşkun, “İnaktif olan grip, zatüre ve kovid aşıları kemoterapiden 2 hafta ve öncesinde yapılabilir” dedi.

Yakın dönemde Türkiye’ye gelmesi beklenen inaktif Kovid-19 aşısının kanser hastalarında da uygulanacağını kaydeden Coşkun, şunları söyledi:
“Tedavisi tamamlanmış, vücudunda kanser bulunmayan ya da hastalığı nedeni ile kemoterapi yada immünoterapi gibi bağışıklık üzerine etkili tedavi almayan kanser hastalarında Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen program dahilinde bu aşılamaların yapılması gerekmektedir. Kemoterapi açısından değerlendirildiğinde ise inaktif olan grip, zatürre ve kovid aşıları kemoterapiden 2 hafta ve öncesinde yapılabilir.”