Gündem Külliye mutfağında Afrika yemekleri

Külliye mutfağında Afrika yemekleri

24.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Emine Erdoğan’ın himayesinde Türkiye’de ilk kez hazırlanan “Afrika Yemek Kültürü” kitabında yer alan 58 özgün yemek, Türkiye’de görev yapan Afrikalı büyükelçilerin eşleri tarafından Külliye mutfağında hazırlandı. Dün büyükelçi eşlerine verilen iftarda da bu kitabın tanıtımı yapıldı...

Külliye mutfağında Afrika yemekleri

Türkiye ile Afrika’nın kültürel ilişkilerinin bir göstergesi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Türkiye’de ilk kez “Afrika Yemek Kültürü” kitabı hazırlandı. Kitabın “reçeteler” bölümünde yer alan Afrika’nın beş farklı bölgesinden 58 özgün yemek, Afrika ülkelerinin Türkiye’deki büyükelçilerinin eşleri tarafından seçildi. Dışişleri Bakanlığı, Afrika Büyükelçisi Eşleri Derneği, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin iş birliğiyle hazırlanan kitapta, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Orta Afrika, Batı Sahraltı ve Doğu Sahraaltı olmak üzere kıtanın beş farklı bölgesinin yemek kültürüne yer verildi.

Haberin Devamı

Afrika insanının içtenliği

Aynı sofradan yemek yiyenler birbirine ihanet etmez” şeklindeki Afrika atasözüyle başlayan kitabın “reçeteler” bölümündeki 58 özgün yemek, Afrika ülkelerinin Türkiye’de görev yapan büyükelçilerinin eşleri tarafından seçildi. Büyükelçi eşleri Külliye mutfağına girerek, tüm yemekleri Cumhurbaşkanlığı aşçılarıyla hazırladı, kitap için fotoğraflanmasını sağladı. Kitabın önsözünde Emine Erdoğan, Türkiye’nin 2005’te başlattığı, “Afrika açılımı”nı işaret ederek “Eşim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Afrika’ya yaptığım ziyaretler sırasında, Afrika’nın medeniyetlerini, kültürel zenginliğini, insanlarının içtenliğini yakından görme fırsatı buldum.

‘Kadınlarından etkilendim’

Haberin Devamı

Özellikle Afrikalı kadınların, çetin şartlara rağmen, güçlü iradeleri, azimleri ve dik duruşlarından etkilendim. 2017 yılında, 25 Mayıs Afrika Günü etkinlikleri çerçevesinde, Afrika Büyükelçileri Eşleri Derneği’nin katkısıyla düzenlenen Gastronomi Kermesi’nde, Afrika’nın yemek kültürü tüm çeşitliliğiyle katılımcıların beğenisine sunuldu. Bu etkinlik vesilesiyle, Afrika yemek kültürünü tanıtan bir eserin hazırlanmasının, Afrika kültürünün daha iyi tanınmasına katkı sağlayacağı fikrimi ifade ettim. Bu kitap, bu düşüncenin ürünüdür. Bu güzel eserin, Afrika halkları ile olan dostluğumuzu güçlendirmesini diliyorum.”

Külliye mutfağında Afrika yemekleri

‘İftar sofrası bu tariflerle yapıldı’

Emine Erdoğan, 25 Mayıs Afrika Günü münasebetiyle Afrika Büyükelçi eşleriyle Külliye’de bir araya geldi. Somali Cumhuriyeti’nin First Lady’si Sainab Abdi Moalim ve çok sayıda Afrikalı öğrencinin de katıldığı programda Emine Erdoğan, “Afrika günü, bizler için iki ülke arasındaki dostluk duygularını pekiştiren projelerin gerçekleştirilmesinde, anlamlı bir araç haline geldi. Büyük emeklerle hazırlanan Afrika Yemek Kitabı’nı sizlerle paylaşıyoruz. İftar soframız da bu tariflerle hazırlandı. Umuyorum kitaptaki tarifleri evlerinizde sizler de dener ve bir lezzet kültürü yolculuğuna çıkarsınız” diye konuştu.

Külliye mutfağında Afrika yemekleri