GündemKuran kurslarında yaş sınırı kalktı

Kuran kurslarında yaş sınırı kalktı

18.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da değişiklik öngören Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girdi ve Kuran kurslarına katılımdaki yaş sınırı kaldırıldı

Kuran kurslarında yaş sınırı kalktı

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da, kararname ile değişiklik yapılarak, Kuran kurslarına yaş sınırlaması getiren düzenleme yürürlükten kaldırıldı. 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik öngören Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararname ile yapılan değişikliklerden bazıları şöyle:

Başkanlık müftüsü ve vaizi
- Değişikliğe göre, Başkanlığın yurt dışı faaliyetlerinde verimliliği artırmak, yurt dışı din hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesine katkı sağlayacak altyapıya ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, yurt içinde ve yurt dışında araştırmalar yapmak, Diyanet İşleri Başkanı tarafından verilen diğer görevleri yürütmek üzere 40 “başkanlık müftüsü” atanabilecek.
- Din hizmetleri din hizmetlerinde etkinliği sağlamak amacıyla Başkanlık tarafından belirlenen yerlerde görevlendirilmek üzere “başkanlık vaizi” kadrosu ihdas edildi.
- Taşra teşkilatında Başkanlıkça yürütülen hizmetlerin denetimiyle görevli dini yüksek öğrenim mezunu murakıplar atanabilecek.
- Vaiz, Kuran kursu öğreticisi, imam hatip ve müezzin kayyım kadrolarına yapılacak açıktan vekil atamalarında uygulanacak sınav yönetmelikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nca düzenlenecek.
- Yurt dışı din hizmetlerinin müşavirlik ve ataşeliklerle karşılanamadığı yerlerde din hizmetleri koordinatörlükleri kurulabilecek.

Sözleşmeli imam ve öğretici
Kanuna geçici maddeler de eklendi. Buinlardan bazıları da şöyle:
- Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde 657 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin (B) fıkrasına göre, imam hatip ve Kur’an kursu öğreticisi unvanlı bin kadar vizeli sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilecekler, sadece mesleki uygulamalı sınavla belirlenecek.
- Başkanlığa bağlı Kuran kurslarında valilik veya kaymakamlık onayıyla eğitim öğretim dönemi içinde fahri olarak veya ek ders ücreti karşılığında görev yapan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde müracaat edenlerden, Kur‘an kursu öğreticisi kadrolarına atama yapılabilecek.

Yaş sınırı maddesi gitti
Kanun Hükmünde Kararname ile 633 sayılı Kanunun’a 199 yılında eklenen ve ek 3’üncü maddesinde yer alan yaş sınırı düzenlemesi yürürlükten kaldırıldı. Söz konusu madde şöyle deniyordu:
“İlk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri dışında, Kur’an-ı Kerim ve mealini öğrenmek, hafızlık yapmak ve dini bilgiler almak isteyenlerden ilköğretimi bitirenler için Diyanet İşleri Başkanlığınca Kuran kursları açılır. Bu kurslardaki din eğitim ve öğretimi kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır.
Ayrıca ilköğretimin 5’inci sınıfını bitirenler için tatillerde ve Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde yaz Kuran kursları açılır.
Kuran kurslarının açılış, eğitim öğretim ve denetimleriyle bu kurslarda okuyan öğrencilerin barındığı yurt veya pansiyonların açılış ve çalışmalarına dair hususlar yönetmelikle düzenlenir.”

Haberin Devamı

Artık her yaşa serbest
Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’a 1999 yılında eklenen maddenin kaldırılmasıyla Kuran Kursları’nda kış dönemi için 15, yaz dönemi için ise 12 olan yaş sınırı ortadan kaldırılmış oldu. Ekim ayından itibaren düzenlenecek kış kurslarına 15 yaşın altında olan çocuklar da katılabilecek. Diyanet’in önümüzdeki yıl yaz tatilinde düzenleyeceği kurslara da bütün ilköğretim öğrencileri katılabilecek. Kurslarda; Kuran-ı Kerim’in usulüne uygun olarak okunması, namaz için gerekli olan duaların doğru olarak ezberlenmesi, hafızlık, ibadetlerin öğrenilmesi ve Hz. Muhammed’in örnek ahlakı konularında dersler veriliyor. 28 Şubat sürecinde, 22 Temmuz 1999 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’da yapılan değişiklik ile Kuran Kursları’nda yaş sınırlaması getirildi.
AYDIN HASAN

Haberin Devamı

CHP’li Gök: Yaş sınırının kaldırılması laik eğitime bombadır
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da yapılan değişikle Kur’an kurslarına yaş sınırlaması getiren düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasına tepki gösterdi. Gök, şöyle dedi: “AKP, Türkiye’yi KHK’larla Başbakan’ın padişahlık hayalleriyle yönetmeye devam ediyor. Kuran kurslarına giden çocuklarımızın yaş sınırlarının kaldırılması Türkiye’deki laik eğitimi bitirme hamlesidir. Mısır’da laik olmadığını söyleyip laik bir devleti yönettiğini söyleyen Başbakan hazretleri ertesi günü de Türkiye’ye gelip Türkiye’nin asıl eğitim sisteminin Kuran kurslarına havale edilmesi ve imam hatip liselerinin bir meslek lise olarak üniversiteye girişteki katsayı uygulamasının değiştirmesinin sebebi ortaya çıkmaktadır. Başbakan’ın laik olmadığı itirafından sonra Türkiye’deki kırıntıları kalan laik yapının da dibine bomba koyma eylemlerini sürdürmektedir.”
ANKARA Anka